Govern i sindicats rubriquen l'acord per incrementar el plus d'insularitat dels funcionaris autonòmics

LLEGIR EN CASTELLÀ
La presidenta del Govern, Marga Prohens, i els sindicats han rubricat aquest dimecres l'acord marc aconseguit a la Mesa de Negociació dels Empleats Públics de l'administració autonòmica, que contempla millores laborals i retributives com l'increment del plus d?insularitat.
Les dues parts han signat el document en un acte celebrat aquest migdia al pati del Consolat de Mar al qual també han assistit la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, i els responsables sindicals Miquel Gelabert (STEI), Miquel Àngel Romero (UGT), Pep Ginard (CCOO), Luis Apolinar (CSI) i Ramón García (Simebal).
Prohens ha celebrat que, amb la firma, es culmina el que ha estat un procés “llarg, de moltes reunions, debats i diàleg” per assolir un consens entre l'Executiu autonòmic i les forces sindicals.
“No ha estat fàcil, el Govern ha buscat sempre el màxim consens, el més ampli possible, davant de l'important esforç que suposa aquest acord per a la Comunitat Autònoma”, ha subratllat la presidenta.
Entre aquest any i el 2028, període en què cal executar les millores laborals i retributives, el Govern invertirà prop de 240 milions d'euros, ha detallat Prohens.
Tot i el volum de la inversió, ha assegurat, l'Executiu signa el document amb el convenciment que neix del diàleg i del consens. “És de justícia i us ho devíem”, ha dit dirigint-se als representants sindicals.
“Invertir en els nostres treballadors públics i en les seves condicions és la millor manera de garantir serveis de qualitat, amb plantilles ben dimensionades, per atendre les necessitats dels ciutadans de les Balears”, ha afirmat la presidenta.
També ha considerat que aquestes millores permetran “captar i retenir talent” i que marcaran el full de ruta en matèria de funció pública per a allò que queda de legislatura.
“Els polítics anem i venim, passem, però els treballadors d'aquesta casa, d'aquesta comunitat autònoma, sempre hi sou. Sou la cara, els ulls, les orelles i les mans de les decisions polítiques. Sense vosaltres les decisions serien només declaracions d'intencions”, ha conclòs Prohens.
Detalls de l'acord
L'acord, que va ser aconseguit a finals del mes de febrer passat, contempla la recuperació de les retallades (del 2,9%) per les congelacions salarials del 2020 i 2021, cosa que va ordenar el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) en virtut d'un contenciós interposat pel STEI.
Segons ha confirmat Prohens, aquesta recuperació salarial ja ha estat una realitat a la nòmina del mes de març passat d'alguns funcionaris i ho serà a la pròxima per als restants.
Pel que fa a l'augment complement d'insularitat, el pacte estipula que l'augment es durà a terme durant els anys 2026, 2027 i 2028 i serà igual per a totes les categories de funcionaris.
D'aquesta manera, en finalitzar el procés, les indemnitzacions per la insularitat seran de 205,3 euros mensuals a Mallorca, de 410,6 euros a Menorca i Eivissa i de 615,9 euros a Formentera.
En matèria laboral, l'acord determina la generalització de la jornada de 35 hores i l'activació del grup B de funcionaris a nivell autonòmic, i que en incapacitat temporal es cobri la totalitat del salari des del primer dia. A més, estipula que quan s'aprovi la jubilació parcial del personal funcionari a l'Estat, també es desenvoluparà a nivell autonòmic.
Per vetllar per aplicar aquestes millores i altres, com les relatives a la promoció interna, les vacances o la conciliació, el document estableix la creació d'un Observatori de l'Ocupació Pública.
Els sindicats
Després de posar la seva rúbrica a l'acord marc, els representants sindicals han intervingut per lloar les bondats de les mesures pactades i destacar aquelles més importants per als seus col·lectius.
El representant de Simebal, Ramón García, ha celebrat que el document prevegi el pagament de les guàrdies en els casos d'indisposició per malaltia laboral. El de l'STEI, Miquel Gelabert, ha considerat que l'equip que conforma la Direcció General de Funció Pública “passarà a la història” com a responsables de conformar una taula autonòmica d'indemnització per residència.
Per part d'UGT, Miguel Ángel Romero ha celebrat que l'administració i els sindicats hagin estat capaços de posar-se d'acord per tirar endavant les diferents mesures. “Cadascú ha cedit el seu trosset”, ha concedit.
El representant del CSIF, Luis Apolinar, ha agraït l'esforç del Govern per concedir un increment del plus d'insularitat que el seu sindicat feia tres dècades que reclamava, ia més ho fa “sense discriminacions” en no diferenciar entre categories.
El de CCOO, Pep Ginard, ha considerat que es tracta d'un “dia històric”, atès que el document final recull el 95% de les propostes amb què el setembre del 2023 van començar les negociacions amb el Govern.
Dues reclamacions
Tot i les lloances i les celebracions, Romero ha reclamat que aquest tipus de consensos entre agents socials i administracions també s'assoleixin per fer front a problemàtiques com la de l'accés a l'habitatge.
“No és assumible que en àmbit estatal i en el de les comunitats autònomes no siguem capaços de posar-nos un mínim d'acord. Una part important de la justificació d'aquest acord és l'habitatge”, ha subratllat.
Així, ha emplaçat les forces polítiques a “continuar treballant” per solucionar el problema de l'habitatge. “Aquest esforç s'ha de fer”, ha insistit.
Ginard, per part seva, ha recordat que el seu sindicat --així com la UGT-- s'han posat en contacte amb la Delegació del Govern a les Balears per intentar que l'increment del plus d'insularitat es faci extensiu als funcionaris de les administracions estatal i local.
“Ara toca resoldre el greuge amb els funcionaris d'altres administracions. No pararem fins a aconseguir-ho, perquè amb aquest acord hem demostrat que és possible”, ha promès.
0