LLEGIR EN CASTELLÀ
La Federació d'Associacions de Benestar Animal de Balears, Baldea, ha avisat aquest dijous de les “condicions d'amuntegament” de les gallines a la macrogranja avícola projectada a Sineu, un projecte que “condemna els animals” a una “vida miserable”.
Així ho ha expressat l'entitat en un comunicat on qüestiona les “etiquetes de benestar animal” associades al projecte: “Nou gallines per metre quadrat no és espai suficient”, han protestat.
El projecte de la macrogranja es troba actualment en fase d'exposició pública al Servei d'Assessorament Ambiental de la Conselleria d'Habitatge, Territori i Sostenibilitat. S'ubica a la finca de Son Venrell, al costat de Sineu i Maria de la Salut. El promotor és una empresa local amb seu a Manacor.
Associacions com Greenpeace, GOB i Apaema ja han mostrat el seu rebuig al projecte, així com el mateix Ajuntament de Sineu, que ha organitzat trobades informatives per facilitar als veïns la presentació d'al·legacions. Ara aquesta federació s'ha sumat d'entitats animalistes.
“A cada nau de les 'criades a terra' viuran 80.000 gallines juntes sobre una superfície de 2.740 m2 de formigó separades en dos pisos, 40.000 gallines per pis (i quatre naus com aquesta). Amb l'olor de totes les femtes , que només es retiraran un o dues vegades per setmana. Les naus es rentaran amb aigua només quan es canviïn les gallines, cada dos anys. Posar a això un certificat de benestar animal és mentir el consumidor”, han denunciat.
La plataforma també adverteix d'altres riscos, com la presència d'amoníac que “és causa de ceguesa a les aus” i malalties respiratòries; i consideren que s'incompleix normativa bàsica de benestar animal, la Llei Agrària i altres disposicions.
“Advertim al Govern balear que autoritzar una granja amb tan poques mesures amb el benestar animal, sabent que des d'Europa canviaran molt aviat aquestes condicions legals, és irresponsable i gairebé sospitós de prevaricació. La societat va avançant, la consciència sobre el benestar animal creix i les demandes del consumidor també”, han conclòs, demanant a l'Executiu que impedeixi el projecte.
Pla de Mallorca XXI s'afageix al 'no' a la macrogranja
Una altra de les entitats que també ha expressat aquest dijous el seu rebuig a la granja avícola és Pla de Mallorca XXI, que ha demanat que se'n cancel·li l'execució i es revisi de manera exhaustiva.
“La creació de la macrogranja a Sineu implica un gran impacte, a causa de diversos factors com el consum de recursos naturals com l'aigua, ja que es preveu que consumeixi 60.000 metres cúbics a l'any, cosa que preocupa especialment atès l'escassa disponibilitat”, han advertit.
Pla de Mallorca també ha assenyalat que la presència de la granja “pot afectar negativament la qualitat de vida dels residents, a causa de les possibles olors i sorolls”, i crida l'atenció sobre “la poca coherència que té ubicar una explotació avícola intensiva propera a la zona de les Mines, espai inclòs dins l'inventari balear de zones humides i d'alta importància biològica, i que recentment s'ha aprovat que sigui adquirida per l'executiu autonòmic”.
A més, entre altres consideracions, Pla de Mallorca ha recalcat que el 2023, la Comissió Balear de Medi Ambient ja va imposar una multa de 200.000 euros a la mateixa empresa “per no disposar de la pertinent autorització ambiental integrada de la finca de s'Allapassa”.