LLEGIR EN CASTELLÀ
El secretari general del PCE, Enrique Santiago, ha ratificat aquest dijous la denúncia per un presumpte delicte d'odi contra el president del Parlament balear, l'ultra Gabriel Le Senne (Vox), per trencar la foto de les víctimes del franquisme conegudes com 'les Roges del Molinar' i ha postil·lat que ja hi hauria d'haver dimitit.
Així ho ha indicat a les portes dels jutjats de Plaça Castilla (Madrid) després de declarar de forma telemàtica i en qualitat de denunciant davant el jutge del Jutjat d'Instrucció número 1 de Palma, que aquesta setmana va rebutjar la petició de Le Senne d'arxivar aquesta causa. El president del Parlament haurà de declarar com a investigat el pròxim 27 de setembre.
En declaracions als mitjans de comunicació, Santiago ha explicat que al juny el PCE va interposar una denúncia davant de la Sala de Drets Humans i Memòria Democràtica de la Fiscalia, per la comissió d'un presumpte delicte d'odi i de diferents infraccions de la Llei de Memòria Democràtica.
Per al també dirigent d'IU i diputat de Sumar al Congrés, el comportament de Le Senne constitueix “una cosa molt greu”, ja que sota cap concepte un càrrec públic pot destrossar una imatge d'aquest grup de dones que van ser “assassinades” pel franquisme, entre les quals hi havia la sindicalista Aurora Picornell.
Tot plegat amb un context impulsat per Vox, al qual acusa de preparar una campanya “de desprestigi a les víctimes” i demanar la fi de la Llei de Memòria Democràtica. “Trivialitzar els crims comesos, les violacions de drets humans, és d'una gravetat increïble perquè revictimitza les víctimes”, ha argumentat.
A més, ha instat a imaginar “què passaria si un president de qualsevol cambra legislativa d'aquest país destrossés la imatge d'una víctima del terrorisme en sessió plenària”. També ha afegit que totes les víctimes mereixen “la mateixa protecció” i que el president del Parlament balear ja hauria d'haver renunciat.
Finalment, ha criticat que el mateix Le Senne votés a la reunió de la Mesa del Parlament per rebutjar que la institució es personés en aquesta causa, un altre “vergonyós espectacle”. Segons el seu punt de vista, s'havia d'haver abstingut, ja que “no era ni de bon tros imparcial”.
Continua com a president del Parlament
Tot i estar immers en un procés judicial i que Santiago Abascal trenqués el pacte entre PP i Vox a les Illes, el PP va salvar la setmana passada Le Senne. En una moció de remoció on es debatia la seva continuïtat, els conservadors, que van ser els mateixos que van fer pujar Le Senne a la presidència de la Cambra autonòmica, van decidir abstenir-se i, amb això, permetre que Vox continuï ocupant un dels llocs de més rellevància institucional de l'arxipèlag.
El motiu de la moció de remoció promoguda per l'esquerra (PSIB-PSOE, Més per Mallorca, Més per Menorca i Podem) va ser precisament l'episodi que ha portat Le Senne als jutjats: el 18 de juny passat va trencar el retrat de la republicana Aurora Picornell i les conegudes com a 'Roges del Molinar', afusellades pels franquistes la nit de reis de 1937. Picornell va ser una coneguda republicana mallorquina i probablement s'ha convertit en la icona més representativa de la repressió franquista a les Illes. Els fets de Le Senne van provocar una onada d'indignació dins i fora de Balears.
Els familiars de les conegudes com 'Roges del Molinar' i entitats memorialistes van posar els fets en coneixement dels tribunals i un col·lectiu, Estimada Aurora, va néixer arran del que va passar al Parlament. L'impulsor de la iniciativa és l'advocat Sebastià Frau, que va decidir unir desenes de persones indignades pel gest de Le Senne, mogudes, principalment, per “un sentiment de dolor i pena”. En una entrevista concedida a elDiario.es, Frau va asseverar que els fets constitueixen un delicte d'odi pel qual Estimada Aurora va interposar una querella, atès que Le Senne “no només està ofenent i injuriant” les tres dones, sinó també “totes les víctimes de la repressió franquista”.
Al ple per debatre la seva remoció, Le Senne va acusar els partits d'esquerres, a partir d'un acte -el de trencar la fotografia- que ha qualificat “d'accidental i inintencionat”, “d'organitzar un circ que han estirat durant més de dos mesos” i “muntar una campanya d'assetjament basada en la mentida i l'ús polític de la justícia”. “Han parlat d'atemptat com si fos un terrorista, han reunit persones per cridar 'Gabriel Le Senne puto nazi' a les portes del Parlament. I fins i tot he rebut amenaces de mort”, va proclamar, sense demanar en cap moment disculpes pels fets comesos.