Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Retards i incertesa als aeroports de Balears arran de la caiguda del sistema informàtic d'Aena

Retards soferts als vols a l'aeroport de Palma

Carlos del Castillo / Europa Press

0

Aena ha assegurat que els aeroports de Balears estan operant aquest divendres encara que “hi pot haver algun retard” arran de la caiguda del sistema de Microsoft a causa d'un problema d'actualització de l'empresa de seguretat cibernètica Crowdstrike, que ha afectat a nivell mundial la operativa aeronàutica, així com a bancs i mitjans de comunicació. La incidència ha provocat el caos i la incertesa als aeròdroms de l'arxipèlag.

Segons han detallat fonts del gestor aeroportuari, per a aquest divendres hi ha previstes 997 sortides a l'aeroport de Palma, 190 més al de Menorca i 463 a Eivissa.

Des d'Aena han reconegut que la incidència global també ha afectat els aeròdroms de les Illes, però s'està treballant per aconseguir una solució. Mentrestant, han assegurat, estan sortint vols i van treballant de forma manual, “encara que hi pot haver algun retard”.

El gestor aeroportuari espanyol ha explicat que la incidència afecta, sobretot, la facturació i els punts d'informació al passatger, encara que “ja s'estan aixecant en contingència alguns sistemes”. Aquesta incidència, que podria produir retards als vols programats, està obligant Aena a realitzar a través del seu sistema manuals moltes tasques informàtiques.

Aquest problema informàtic no només està afectant aeroports de tot el món. Diverses companyies, des de bancs a operadors de transport, estan patint errors generalitzats en múltiples serveis.

Diversos especialistes en ciberseguretat han responsabilitzat de la incidència a una actualització defectuosa del sistema Falcon de CrowdStrike, que al seu torn hauria causat una fallada en cadena a Windows i Azure, el sistema de computació al núvol de Microsoft. CrowdStrike és una empresa de ciberseguretat que protegeix xarxes informàtiques contra atacs, utilitzant intel·ligència artificial i tecnologia al núvol. S'especialitza en serveis de detecció i de prevenció d'amenaces en temps real. Els seus acords amb Azure, el segon operador de serveis al núvol del món, fan que el seu programari estigui profundament integrat a la xarxa global.

“Hem estat informats d'un problema que afecta les màquines virtuals amb Windows que executen CrowdStrike Falcon, que poden trobar una comprovació d'errors i quedar-se encallades en un estat de reinici”, ha informat Azure. “Som conscients d'aquest problema i actualment estem investigant les possibles opcions que els clients d'Azure poden prendre per mitigar-lo”, afegeix la companyia de Microsoft.

Etiquetas
stats