Els Mossos d'Esquadra han desallotjat el grup d'activistes que havia accedit aquest diumenge al migdia al Banc Expropiat, l'antiga sucursal bancària que havia estat okupada des de 2011 i de la qual la mateixa policia els va fer fora el mes de maig passat. Aproximadament cinc hores ha durat l'ocupació, fins que una desena de furgones d'antidisturbis s'han plantat a l'immoble, han fet un perímetre de seguretat, i han anat desallotjant els ocupants un per un. N'hi havia 18.
L'actuació ha transcorregut sense aldarulls ni detencions, només amb la identificació dels ocupants. Abans d'entrar a l'edifici, els Mossos han apartat lluny de la zona, cap a plaça Revolució, tots els qui s'havien concentrat davant el Banc Expropiat per donar suport als activistes. Els agents procedit al desallotjament després de rebre una denúncia per part de la propietat, segons han especificat en acabat.
Des del Banc Expropiat mai no havien abandonat la idea de tornar a entrar a l'espai, tal com van explicitar el mes d'agost passat, després d'ocupar un altre espai temporalment. Aquest diumenge ho han dut a terme mentre mig centenar de persones es concentrava al costat de l'edifici, al carrer Mare de Déu dels Desamparats, rere una pancarta on s'hi llegia “El banc no està en venda”. Els activistes han aconseguit entrar després de treure les planxes de metall que tapiaven tota la façana.
El Banc Expropiat va ser desallotjat per la policia catalana el 22 de maig passat, fet que va desencadenar fortes protestes a Gràcia que es van allargar durant una setmana, i que van provocar en més d'una ocasió dures càrregues policials i aldarulls al barri. Les manifestacions es van saldar també amb diversos detinguts.
L'immoble estava ocupat des de l'any 2011, en el marc del 15M. Es tractava d'una antiga sucursal desocupada de Catalunya Caixa que els activistes van decidir habilitar com a centre social obert al barri per mitjà de tallers, cursos d'idiomes o una xarxa de repartiment de menjar i roba. Mentre estava ocupada, la sucursal la va comprar l'empresari immobiliari Manuel Bravo Solano, que durant l'any abans del desallotjament va cobrar mensualment 5.500 euros per part de l'Ajuntament governat per Xavier Trias, que volia evitar aldarulls com els de Can Vies.