Així serà el nou Govern de Junts pel Sí que formarà Puigdemont

El nou Govern presidit per Carles Puigdemont va agafant forma. Seguirà l'esquema acordat en el si de Junts pel Sí, amb tres grans àrees de govern, tot i que, en concret, l'executiu tindrà una única vicepresidència. Aquest mateix dimarts, el líder d'ERC, Oriol Junqeras, ha comunicat al president investit de la Generalitat els noms que proposa per a les sis conselleries que li corresponen als republicans fruit de l'acord per formar JxSí. Les set restants les tria Convergència.

Oriol Junqueras: vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda. El president d'ERC serà el responsable que la Hisenda catalana, la principal estructura d'Estat, es desplegui amb èxit. També haurà de quadrar els comptes d'una Generalitat intervinguda pel ministeri d'Hisenda.

En l'àrea econòmica també estaran:

Josep Rull: conseller de Territori i Sostenibilitat. El coordinador general de CDC assumirà la cartera de la conselleria que abans de la crisi es coneixia com d'Obres Públiques. Sense capacitat d'executar obres de gran envergadura a causa de la mala situació financera, haurà de gestionar, al costat de Junqueras, el final del fracàs de la privatització d'ATLL, pendent de resolució al Tribunal Suprem.

Dolors Bassa: consellera de Benestar, Treball i Famílies. Exsecretària general del sindicat UGT a Girona. Actualment és diputada de Junts pel Sí. És mestra i pedagoga de formació, i va entrar a la política a través d'ERC.

Meritxell Serret: consellera d'Agricultura. Poc coneguda en l'esfera pública, la politòloga i membre de l'ANC Meritxell Serret s'incorporarà al nou Govern com a consellera d'Agricultura. A part de ser coordinadora d'Incidència Política de l'ANC, Serret té experiència en el sector treballant a la Fundació Món Rural i a l'Unió de Pagesos.

Jordi Baiget: conseller d'Empresa i Coneixement. El fins ara secretari del Govern i home de plena confiança d'Artur Mas, Jordi Baiget, serà l'encarregat de dirigir la conselleria d'Empresa i Coneixement. En el primer Govern de Mas havia estat director general de coordinació interdepartamental, que depèn de presidència.

La segona gran àrea del Govern serà la que dirigirà Neus Munté:

Neus Munté: consellera de presidència i portaveu. Militant de CDC i afiliada al sindicat UGT, va assumir la cartera de Benestar Social en el segon govern d'Artur Mas i va anar guanyant pes en l'executiu fins a assumir el càrrec de portaveu i la vicepresidència l'any passat. S'encarregarà de dirigir l'àrea d'Estat de Benestar del Govern i es mantindrà com a portaveu.

De l'àrea de Munté dependran les següents conselleries:

Toni Comín: conseller de Salut. Aquest independent de l'òrbita d'ERC dirigirà la conselleria amb major pressupost de la Generalitat. El seu antecessor, Boi Ruiz, acumula unes retallades de 1.300 milions d'euros. En una entrevista a Catalunya Plural ha mostrat la seva declaració d'intencions.

Santi Vila: conseller de Cultura. Santi Vila és un dels membres del govern de Mas que tot indica que seguiran sota la batuta de Carles Puigdemont, però canvia de cartera. Vila, que ara passaria a Cultura, va deixar l'alcaldia de la ciutat de Figueres el 2012 per incorporar-se al segon govern de Mas com a conseller de Territori i Sostenibilitat.

Meritxell Ruiz: consellera d'Ensenyament. Fins ara Directora General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa. Ha estat una figura ben valorada per la fins ara consellera Irene Rigau dins el seu departament. Entre les seves principals tasques, ha hagut de lidiar amb la manca de beques menjador.

Finalment, la tercera àrea serà la institucional i estarà liderada per Raül Romeva

Raül Romeva: conseller d'Exteriors, Transparència i Relacions Institucionals. El cap de llista de Junts pel Sí el passat 27-S serà l'encarregat de 'internacionalitzar' el procés sobiranista català. Té experiència internacional dels seus anys d'eurodiputat d'ICV. La CUP va proposar que Artur Mas ocupés aquesta cartera durant la negociació.

De l'àrea de Romeva dependran les següents conselleries:

Jordi Jané: conseller d'Interior. Militant de Convergència des de la fundació de les joventuts del partit, Jané va ser una incorporació d'última hora al govern de Mas. Al juny de 2015 va abandonar el grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats, on ostentava el càrrec de vicepresident quart del Congrés, per substituir Ramon Espadaler en la conselleria d'Interior després del cisma entre Convergència i Unió. Jané, menys polèmic que Espadaler i sobretot el seu antecessor Felip Puig, seguirà a càrrec d'Interior amb Puigdemont.

Carles Mundó: conseller de Justícia. Advocat, és un dels promotors de l'associació Drets.cat, que denuncia els actes de catalanofòbia. Una denúncia seva ha portat a la imputació de l'expresident de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch. Serà l'encarregat de dur a terme la 'desconnexió' amb Espanya que proposa Junts pel Sí.

Meritxell Borràs: consellera de Governació. Històrica convergent de l'Hospitalet de Llobregat, Borràs es manté en la cartera que va assumir al juliol passat després del trencament de la federació de Convergència i Unió i la sortida de la quota democristiana del Govern. Serà l'encarregada de gestionar el cos funcionarial català en el moment de la 'desconnexió' que proposa JxSí.