Catalunya Opinión y blogs

Sobre este blog

La UB presenta els seus pressupostos sota l'ombra dels acomiadaments

La Universitat de Barcelona (UB) afronta aquest dimecres un Consell de Govern per aprovar els seus comptes per al 2013. Oficialment no han de comportar acomiadaments de treballadors, tot i que fa dies es va saber que contemplen la no renovació dels contractes de desenes de professors lectors i d'un elevat nombre de docents associats -els que no acreditin dos dels últims quatre anys d'ocupació fora de la universitat.

En un clima universitari de màxima tensió a Catalunya, amb la UPC revoltada contra el seu rector i protestes en la majoria de facultats, la UB pretén tirar endavant els seus pressupostos tot i que la Generalitat encara no ha detallat quina serà la seva aportació enguany als campus. Els comptes, per tant, podrien no ser definitius, encara que des de la UB asseguren que sí que ho són. L'avantprojecte de pressupostos que aquest matí se sotmet a votació preveu una reducció de l'aportació del Govern de 7,5 milions d'euros respecte al 2012, un 3,4% menys del que el departament d'Economia i Coneixement va injectar a la UB el curs passat.

Aquesta retallada s'hauria de contrarestar, entre d'altres, mitjançant la pujada de les taxes aplicada aquest curs als estudiants, del voltant d'un 67%. El que faltarà per aclarir és en què es tradueix l'ajust en la despesa de personal, que segons l'avantprojecte serà d'un 0,9% respecte a l'anterior curs: en total, 2,4 milions d'euros menys per al capítol de la plantilla. Des de la universitat mantenen que no hi haurà acomiadaments, tot i que el Vicerector de Professorat i va comunicar a la junta de personal de PDI les no renovacions d'alguns contractes.

Aquests acomiadaments encoberts, tal com els qualifiquen des del comitè d'empresa, afectaran desenes de professors lectors. Malgrat haver-n'hi 60 que acaben contracte aquest curs, només hi ha 25 places per a professor titular o agregat -l'esglaó següent al de lector-, la resta es quedaran sense feina, si la universitat no els ofereix una alternativa. I als associats que no acreditin dos dels últims quatre anys amb vincles de treball fora dels campus tampoc se'ls renovarà. Sobre el paper, cap d'ells no hauria de tenir problemes per acreditar-ho -la categoria d'associat és per als professors que alternen les classes amb una feina remunerada fora de la universitat-, però a la pràctica molts d'ells s'empleen a jornada complerta en les seves facultats a causa de les retallades i de la situació precària de la universitat.

Amb tot, fonts sindicals denuncien que la universitat actuï “amb secretisme” i no desvetlli quines seran les conseqüències reals de la reducció de la despesa de personal i qui seran els afectats. “Fa mesos que circulen molts rumors que entorpeixen la vida de la universitat”, expliquen fonts de la Junta de Personal. No en va a l'altre costat de l'avinguda de la Diagonal de Barcelona, ​​a la UPC, s'acaben d'aprovar uns pressupostos que deixaran sense feina més de 300 persones. Tot i que menor, el dèficit de la UB segueix sent elevat: 65 milions a falta de tancar els comptes del 2012.

Davant la situació de deteriorament que afronta la universitat més emblemàtica de Catalunya, el rector va emetre dilluns un comunicat en què advertia la Generalitat que no toleraria més retallades que incidissin en la qualitat educativa de les seves facultats, perquè considera que la UB ja ha fet els deures pel que fa a ajustos. Però estudiants i professors consideren aquesta declaració un gest de cara a la galeria, i des de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) han convocat una concentració aquest dimecres davant de la seu central de la universitat, en paral·lel al transcurs del Consell de Govern.

Un programa per “acompanyar” els acomiadats

Un programa per “acompanyar” els acomiadats

Dies abans que es porti el pressupost a votació, des de les altes instàncies de la Universitat de Barcelona s'ha treballat en un document, a l'esborrany del qual ha tingut accés eldiario.es, per pal·liar l'efecte de possibles acomiadaments: el Programa d'Acompanyament Professional i Transició Laboral (JOBSUPORT UB).

Aquest esborrany, transmès des de la universitat a alguns representants de treballadors, pretén oferir un servei d'“acompanyament” i de “coaching”, és a dir, d'orientació, per als empleats de la universitat “en situacions de pèrdua de lloc de treball”. L'objectiu del programa, segons detalla el document, és que els treballadors la posició dels quals “es col·loqui en risc” puguin situar-se “de la manera més eficaç possible en el mercat de treball per a recerca de nova ocupació”. Un procés que la universitat bateja com a “transició professional”.

“El servei atendrà també a col·lectius de PDI -el personal docent- i PAS -l'administratiu- de la UB que, en funció de la greu crisi econòmica i de la reducció pressupostària de l'Administració [...], pugui generar en un futur necessitats de recol·locació de recerca de nova ocupació”, diu l'esborrany. La universitat, afegeix el text, considera que va d'acord amb els seus “valors ètics i socials” el fet d'acompanyar gratuïtament als afectats per possibles acomiadaments.

Antonio Madrid, president de la Junta de PDI, titlla el document d'“inacceptable” per part de la comunitat docent, més encara quan plana sobre la universitat l'ombra de desenes d'acomiadaments. Malgrat les “presumptes bones intencions” de la universitat, manifestades sobretot pel caràcter “eufemístic” del text, per Madrid el programa només és una prova més de que efectivament aquests pressupostos deixaran a professors sense el seu lloc de treball.

Borrador del Programa d'Acompanyament Professional i Transició Laboral (Universitat de Barcelona) by eldiario_Cat

La Universitat de Barcelona (UB) afronta aquest dimecres un Consell de Govern per aprovar els seus comptes per al 2013. Oficialment no han de comportar acomiadaments de treballadors, tot i que fa dies es va saber que contemplen la no renovació dels contractes de desenes de professors lectors i d'un elevat nombre de docents associats -els que no acreditin dos dels últims quatre anys d'ocupació fora de la universitat.