El ple de l'Ajuntament de Badalona va prendre una decisió pionera aquest dimarts al considerar part del seu deute com “il.legítim”. Així ho recull una moció impulsada pel Grup Auditoria del Deute de Badalona i presentada per ICV-EUiA. CiU i el PSC hi van votar a favor, mentre que el PP, que governa el municipi, es va abstenir en la votació.
En concret, la moció critica el Pla de Pagaments de Proveïdors del 2012 impulsat pel ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ja que els préstecs es van efectuar a través d'entitats bancàries. Els interessos dels préstecs, que es van concedir a l'Ajuntament de Badalona a través d'entitats bancàries, es van elevar al 5,54% mentre que els bancs es finançaven amb uns interessos inferiors a l'1%. Segons recull la moció, van ser més de 31 milions d'euros provinents de l'erari públic que, en lloc d'haver estat consentits directament a l'Ajuntament, van arribar a través de la banca privada. El text insta el govern municipal a “quantificar aquests interessos i a emprendre les accions legals necessàries davant la justícia espanyola, europea i internacional per aconseguir la nul.litat d'aquest deute il.legítim”.
La moció és el resultat del treball del node local de la Plataforma per una Auditoria del Deute (PACD). Aquest col.lectiu reclama una auditoria dels comptes públics, tant municipals com autonòmics i estatals, per determinar quina part del deute pot considerar-se com “il.legítima”. La PACD pren com a referència processos similars que van tenir lloc en alguns països d'Amèrica Llatina. A l'Equador, per exemple, l'auditoria del deute que va començar el 2007 amb l'arribada a la presidència de Rafael Correa va permetre renegociar gran part del deute extern. En tres anys, el país va aconseguir una reducció del seu deute de prop de 4.000 milions de dòlars.
“És un canvi de paradigma important”, opina Raül Sánchez del node de Badalona de la PACD. “Per primera vegada una administració pública reconeix que una part del seu deute és il.legítim. Esperem que més municipis impulsin iniciatives similars”.
Alex Mañas, l'impulsor de la moció a ICV-EUiA, recorda que textos generals sobre el deute van ser adoptats per altres ajuntaments però que cap apuntava al repudi d'un deute concret. Grups parlamentaris d'altres municipis, especialment de la Comunitat de Madrid han mostrat el seu interès per la iniciativa.
El regidor d'Hisenda Ramon Riera (PP) admet una “situació d'abús” però adverteix que “l'efectivitat està per veure” i recorda que l'Ajuntament no va tenir altra opció que demanar un crèdit a través de les entitats bancàries ja que els préstecs no van arribar directament de l'erari públic.