La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

Una marxa a Barcelona denuncia els casos de repressió policial i impunitat

Són ja moltes les víctimes de la repressió policial a Catalunya. Maltractament, detencions, ulls perduts o fins i tot la mort. Aquestes últimes setmanes la resolució de dos casos molt coneguts, el de Juan Andrés Benítez que va morir durant una repressió policial i el d'Ester Quintana que va perdre un ull per un tret dels Mossos d'Esquadra, ha portat a diferents organitzacions a preparar una marxa a Barcelona en contra de la repressió policial i la impunitat.

La concentració ha començat aquest diumenge a la tarda a l'Àgora Juan Andrés del Raval, on els membres de la campanya Justícia Juan Andrés Benítez han mostrat, una vegada més, el rebuig al pacte al qual van arribar totes les parts per no dur a terme el judici. Sis Mossos d'Esquadra van acceptar que van matar a Juan Andrés Benítez la nit del 5 d'octubre per així evitar entrar a la presó. El cas va acabar amb la suspensió d'ocupació i sou per als agents de només dos anys, transcorregut aquest temps podran tornar a exercir.

“L'administració ha de lluitar perquè a dins dels cossos de seguretat no hi hagi persones amb un currículum d'aquest tipus i que demà puguin tornar a patrullar pel carrer”, ha manifestat Gerardo Ariza, amic de Benítez. “Construirem una ciutat on la seguretat sigui bona per a tots. La gent que paga impostos a Catalunya té dret a tenir una policia diferent ”, ha expressat.

Al seu costat hi havia Ester Quintana, una altra de les víctimes de l'actuació policial. El seu cas es va tancar amb l'absolució dels dos Mossos d'Esquadra que li van treure l'ull amb una bala de goma. Tot i que el jutge va admetre que va ser provocat per l'actuació policial van quedar absolts per no poder determinar ni l'arma ni l'agent que ho va fer. “No s'ha fet justícia, tenien totes les proves i testimonis per poder aclarir-ho”, ha dit durant la concentració al Raval.

Quintana està convençuda que si no es demanen responsabilitats per casos com el seu els agents pensaran que encara que facin coses malament poden tornar a fer-ho. “Això pot fomentar més la impunitat i la repressió”, ha denunciat.

Però els casos de Quintana i Benítez no són els únics i així ho han recordat els que aquest diumenge han participat en aquesta manifestació. Set persones han perdut l'ull a causa d'actuacions dels Mossos d'Esquadra des de 2005. El cas 4F és un altre dels esdeveniments més destacats aquests últims anys relacionat amb l'actuació repressiva de la policia catalana a persones detingudes. O el desallotjament de Can Vies que es va saldar amb un jove veí de Sants que va perdre una orella per un cop de la policia, i no obstant això l'agent no va ser expedientat. També hi ha els casos de repressió a la presó com el de Yassir El Younoussi que va morir en una cel·la del Vendrell el 2013 després que diferents Mossos el reduïssin.

L'any 2014, i a tot Espanya, la Coordinadora per la Prevenció i la Denúncia de la Tortura va comptabilitzar un total de 961 persones afectades per les agressions de funcionaris en comissaries o presons o de la policia durant accions policials. A Catalunya, segons el mateix informe, es van veure afectades 277 persones, sent 260 les que es van veure afectades per l'actuació del cos de seguretat dels Mossos d'Esquadra.

La coordinadora ha validat entre 2004 i 2014 un total de 6.621 denúncies per tortura i tractes degradants, i han registrat 833 persones mortes sota custòdia de l'Estat. No obstant això, entre 2001 i 2012 les condemnes per diversos fets de violència institucional que s'han comptabilitzat són 752 en total, la meitat d'elles com a delicte de faltes.

Algunes organitzacions han mostrat la seva preocupació per la impunitat amb la qual es dóna resposta moltes vegades a aquests casos. Amnistia Internacional, segons una informació de eldiario.es ha lamentat “que la manca d'investigacions adequades fomenta un clima d'impunitat”. Aquesta organització porta anys preocupada pels “casos de tortura i altres tractes cruels, inhumans i degradants infligits pels funcionaris encarregats de fer complir la llei”.

Precisament l'objectiu de la marxa d'aquest diumenge, que ha acabat a la plaça Sant Jaume de Barcelona on desenes de persones han dipositat espelmes al davant del Palau de la Generalitat, era posar de manifest aquesta impunitat. Els membres de la campanya Justícia Juan Andrés Benítez han aprofitat, a més, per presentar el manifest elaborat amb el qual pretenen recollir signatures i així mostrar el seu rebuig al pacte al qual van arribar les parts implicades en aquest cas.

“Prou impunitat, prou brutalitat” és el crit amb el qual els manifestants han caminat pels carrers de Barcelona intentat enviar un missatge clar al qual s'ha referit Ariza fent referència a la possibilitat de disposar d'una policia diferent i acabar amb la impunitat: “ens han guanyat una batalla però guanyarem la guerra”.