La portada de mañana
Acceder
España tiene más de un millón de viviendas en manos de grandes propietarios
La Confederación lanzó un ultimátum para aprobar parte del proyecto del Poyo
OPINIÓN | Aldama, bomba de racimo, por Antón Losada

Barcelona tanca dues naus on malvivien 47 immigrants

L’Ajuntament de Barcelona ha desallotjat a 47 subsaharians que des de fa dos anys sobrevivien com podien en dues de les moltes naus industrials que hi ha abandonades al Poblenou. Com tantes altres persones en la seva precària situació, els afectats es dedicaven a recollir i vendre ferralla. El desallotjament l’ha ordenat un jutjat a petició de l’Ajuntament de Barcelona que després de fer una inspecció tècnica a les dues naus va detectar “greus deficiències de seguretat i salubritat”. Des de l’Ajuntament asseguren que l’operació s’ha fet per garantir la seguretat dels ocupants i en la nota de premsa enviada als mitjans de comunicació informen que el desallotjament “ha estat cobert des del principi per un equip del Servei d’Emergències de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports”, per reforçar la idea que el tancament de les naus s’ha demanat per ajudar als immigrants. El que no diu la nota és que, a més dels serveis socials, el desallotjament l’han dut a terme els agents antiavalots de la Guàrdia Urbana acompanyats pels agents de la Policia Nacional, que tenien l’objectiu de comprovar la documentació dels immigrants. De fet, tres dels 47 afectats han estat traslladats a comissaria i és possible que els acabin expulsant del país.

A Barcelona, segons el cens que va presentar l’Ajuntament el mes d’octubre, hi ha 62 assentaments on hi viuen 735 persones. El barri del Poblenou és un dels que més assentaments té, ja que encara hi ha moltes naus industrials abandonades on és més fàcil acumular la ferralla que recullen les persones que hi viuen. Per intentar ajudar-los, es va crear ja fa anys la Xarxa de Suport als Assentaments del Poblenou. Un dels seus advocats és Andrés García. Tot i les bones intencions que assegura tenir l’Ajuntament, l’advocat d’aquesta entitat solidària denuncia que “hi ha un pla preestablert d’assentaments que es ven com un pla d’integració però que en realitat vol eradicar els assentaments”. García lamenta que no s’ha donat opció a rebatre o a solucionar els problemes que es van detectar a les naus després de la inspecció tècnica de l’ajuntament. “Potser una part de la nau estava afectada però no tota. L’Ajuntament ho ha fet tot d’esquenes a nosaltres i no hem tingut la opció de contradir els seus informes”. Coneixedor d’aquesta realitat, García explica que després d’aquest desallotjament els afectats “no tenen moltes opcions” i que “l’ocupació està més que legitimada en un moment com l’actual”. L’advocat va recordar que al Poblenou hi ha “tants i tants espais buits” i va donar gràcies que aquesta setmana “no està fent molt fred” perquè molts dels desallotjats passaran segurament algunes nits al ras.

Traslladar el problema

El problema dels assentaments irregulars s’arrossega des de fa molts anys a la capital catalana. Els seus ocupants acostumen a ser immigrants subsaharians però també n’hi ha de rumanesos, galaico-portuguesos i també d’autòctons. A una part de la balança hi ha el risc evident que comporta per la seguretat el fet que desenes de persones visquin en un lloc que no compleix els requisits necessaris. També cal tenir en compte les queixes dels veïns, que no sempre estan a favor dels ocupants. A l’altra part de la balança, en canvi, hi ha la voluntat d’ajudar als més desafavorits i la certesa que desallotjar una nau d’aquestes característiques només servirà per traslladar el problema a un altre lloc, perquè la realitat és tossuda i la pobresa no desapareix per art de màgia. Per intentar posar punt i final a aquest problema, l’Ajuntament de Barcelona va presentar el passat mes d’octubre el Pla d’Assentaments Irregulars, però va ser criticat per l’oposició i també per la Xarxa de Suport als Assentaments. El pla ja està en vigor i ara s’està executant la primera fase, que consisteix en “inspeccionar els assentaments existents per a garantir la seguretat de les persones”. També està previst l’oferiment d’un allotjament temporal, però els afectats no acostumen a aceptar perquè no es refien de les institucions i perquè segons on sigui l’allotjament ja no es poden dedicar a treballar recollint la ferralla. Dels 47 desallotjats aquest dilluns, només quatre han acceptat un allotjament temporal.

La Xarxa de Suport ha convocat una manifestació en contra dels desallotjaments i del racisme a les 19.30 davant de la comissaria de Via Laietana.