Barcelona vol aprovar el pressupost en dues fases per sortejar les restriccions de Montoro
Per si no fos prou difícil aprovar un pressupost amb només 11 regidors de 41, Barcelona en Comú s'ha trobat amb les traves legals impulsades pel ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. Pel primer dels obstacles, el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha tornat a estendre la mà a l'oposició d'esquerres, mentre que per sortejar el límit de despesa de Montoro, el govern ha proposat aprovar el pressupost de Barcelona pel 2016 en dues fases. En paraules de Pisarello, el projecte de 2.708,6 milions de pressupost, “no desobeeix” la llei estatal d'estabilitat pressupostària, sinó que “n'impugna l'esperit”.
D'aquesta manera, el pressupost de Barcelona, que s'ha d'aprovar inicialment aquest dimarts a la comissió d'Economia, haurà de tirar endavant en dues fases: la primera contempla el màxim de despesa no financera de 2.402,1 milions d'euros imposada per la llei d'estabilitat, mentre que la segona fase consistirà en una ampliació pressupostària a la meitat de l'exercici d'uns 100 milions d'euros (90 destinats a inversions i 10 a despesa social).
Pisarello ha volgut destacar que aquesta és l'única manera de “sortejar el corsé” de Montoro, un habitual en els maldecaps financers de la Generalitat que ara també ha obligat a introduir aquesta doble aprovació dels pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona. El gerent de presidència i economia, Jordi Ayala, ha detallat que si Barcelona en Comú aconsegueix un pacte amb l'oposició per tirar endavant els comptes, formalment el pressupost s'aprovarà en dos plenaris, un pel projecte inicial i l'altre per l'ampliació.
Internament, Pisarello ha descrit el projecte de pressupostos com un “punt de partida” per debatre amb la resta de forces progressistes municipals, és a dir, PSC, ERC i la CUP. Per tal de garantir “l'estabilitat” municipal, Pisarello fins i tot ha deixat la porta oberta a incorporar algunes d'aquestes forces al govern. “Estem totalment oberts a qualsevol tipus d'acord que es pugui produir, incloent una ampliació del govern”, ha afirmat el primer tinent d'alcaldia.
En total, el projecte de pressupostos presentat per Pisarello ascendeix a 2.708 milions d'euros, un 6,2% més que el de 2015. La despesa corrent -on s'inclouen les partides socials- creix un 5,5%, de 2.013 a 2.123,9 milions d'euros, mentre que les inversions augmenten un 5,9%, de 357 a 378 milions. En aquest capítol, Pisarello ha volgut destacar que el projecte de pressupostos “fuig de les inversions faraòniques” de l'època de Trias, i que recupera les despeses en “urbanisme de proximitat”. Tot i això, es mantenen inversions dissenyades en l'època de Trias, com la primera part del túnel de la Plaça de les Glòries.
On sí que es veu el “canvi de rumb” proclamat per Pisarello és en les partides destinades a drets socials: la despesa en el servei d'atenció domiciliària i serveis socials bàsics augmenta 15,7 milions, i es vol destinar un milió i mig d'euros en la lluita contra la violència de gènere i el tràfic sexual. En conjunt, la partida de serveis i promoció social augmenta en 32,9 milions d'euros, un 12,9%, i arriba als 287,8 milions.
El segell de Barcelona en Comú en el projecte de pressupostos també es deixa notar en els 1,3 milions d'euros que es destinaran al pla estratègic i al Consell de Turisme municipal i en l'augment de 4 milions pel foment de l'economia social i solidària.
D'altra banda, Pisarello ha destacat l'augment del 16% dels recursos corrents directament gestionats pels districtes. El primer tinent d'alcaldia també ha explicat que es destinaran 10,4 milions d'euros més al finançament del transport públic metropolità, tot i que no ha aclarit si això comportarà una baixada de tarifes pels usuaris.