El viatge d'Ada Colau a les ciutats centre europees amb experiència en l'acollida de refugiats comença a donar els primers fruits. L'alcaldessa i el seu homòleg de la ciutat alemanya de Leipzig, Burjhard Jung, han acordat compartir el desenvolupament dels seus respectius plans d'atenció a refugiats i reforçar la xarxa europea entre ciutats acollidores. També han coincidit en que les ciutats han de tenir més veu davant dels estats “que sovint són lents i insuficients pel que fa a les respostes que són necessàries”, ha dit Colau.
D'altra banda, Colau ha volgut deixar clar que els serveis socials de Barcelona no es veuran afectats per l'arribada de refugiats, sino que es reforçaran. “Hem d'aprofitar l'arribada de persones refugiades per ampliar encara més els serveis i ajudes socials tant per la població autòctona com les persones refugiades que pugin arribar”, ha afirmat Colau.
Leipzig és la primera parada del primer viatge oficial de Colau com a alcaldessa, que servirà per conèixer de prop la gestió dels refugiats de ciutats europees. Aquesta tarda Colau visitarà un dels vint centres d'acollida de Leipzig i mantindrà contactes amb entitats i moviments socials que treballen a peu de carrer amb els refugiats. L'alcaldessa, com és tradició en els viatges institucionals, va convidar a tots els grups de l'oposició al viatge, invitació que, també com és tradició, va ser rebutjada.
A Leipzig es preveu que aquest any hi arribin 5.000 refugiats. L'equip de l'Ajuntament de Barcelona ha comprovat com un dels aspectes que no va funcionar correctament a Leipzig va ser l'oferiment d'activitats adreçades exclusivament a persones refugiades. Per contra, sí que va resultar més positiu oferir programes per afavorir el contacte entre la població autòctona i persones nouvingudes per tal d’ajudar-les amb la inclusió de l’idioma i del coneixement de la ciutat.
Barcelona i Leipzig són membres del comitè executiu d’Euroticies, la xarxa europea de ciutats més importants, i les dues ja han presentat candidatura per a renovar-hi la seva presència durant tres anys més. Precisament, el proper 5 de novembre tindrà lloc un debat sobre política d’asil i refugiats entre les 11 ciutats membres del comitè executiu d’aquesta xarxa.
El viatge per Europa dels representants de l'Ajuntament de Barcelona continuarà aquest divendres amb la visita a Munic dels responsables tècnics del pla Ciutat Refugi -el coordinador Ignasi Calbó i la directora d'emergències Isabel Ferrer-. El pla Ciutat Refugi ho té tot a punt per començar a acollir els 1.200 refugiats que han d'arribar a Barcelona a partir de novembre, segons les informacions que té l'Ajuntament dels seus contactes internacionals. En total, Barcelona preveu destinar 10 milions d'euros a l'atenció dels refugiats.