Colau preveu que Barcelona podria començar a acollir 1.200 refugiats a partir del novembre
Barcelona ho té tot a punt per començar a acollir els 1.200 refugiats que preveu rebre a partir del mes de novembre. Encara no es tracta, però, d'una xifra oficial, degut a la “falta de compromís i col·laboració” amb la resta d'administracions públiques que està mostrant el govern de l'Estat espanyol amb l'acollida de refugiats, segons ha denunciat l'alcaldessa Ada Colau en roda de premsa. La xifra de 1.200 refugiats, per tant, és una xifra encara provisional i basada en “informació no oficial” a partir de contactes internacionals de l'Ajuntament. D'aquests 1.200 refugiats, 600 es quedarien a la ciutat i l'altra meitat seria acollida per la resta de poblacions catalanes.
L'alcaldessa ha presentat aquest dimarts els principals eixos del pla “Barcelona, Ciutat Refugi”, juntament amb el coordinador del pla, Ignasi Calbó, i Isabel Ferrer, cap del Servei d'Emergències Socials de l'Ajuntament Barcelona. Calbó ha detallat que el contingent de refugiats que podria arribar a Barcelona estarà format per ciutadans afganesos, sirians i d'Eritrea. D'altra banda, Colau ha explicat que la setmana que ve acompanyarà una delegació tècnica de l'Ajuntament que viatjarà a ciutats europees amb experiència en l'acollida de refugiats i que preveu visitar Viena, Leipzig o Munic, tal i com ja va avançar la setmana passada.
Els objectius del pla, segons ha detallat Colau, són que es compleixi “estrictament” el dret internacional en matèria de refugiats, assegurar els drets bàsics dels refugiats durant la seva estada a la ciutat i donar una resposta eficient per atendre'ls, a més de buscar la coordinació amb la resta d'administracions públiques i el teixit associatiu i el voluntariat de la ciutat.
La primera fase del pla consistirà en determinar l'estat psicològic i de salut dels refugiats que ha d'acolllir Barcelona per tal d'activar els recuros necessaris abans de la seva arribada a la ciutat. Un cop arribin a la ciutat, els refugiats seran acollits a l'edific Fòrum, ja que l'Ajuntament considera que és l'espai adequat per garantir la seguretat i la intimitat dels refugiats degut a la seva capacitat. Els refugiats no s'estaran al Fòrum més de 12 hores. Passat aquest termini, començarà la fase d'acolliment, que durarà entre 7 i 10 dies, en la que només hi participaran els refugiats que siguin assignats al territori català. La penúltima fase del pla és el seguiment social dels refugiats, que durarà entre 6 i 12 mesos i que vol garantir la cobertura de les seves necessitats bàsiques. La darrera fase de tancament consistirà en la possibilitat de derivar les persones refugiades, si s'escau, a la xarxa d'atenció “normalitzada”
Colau ha fet una crida a la ciutadania, als mitjans de comunicació i als grups municipals perquè tothom respecti els drets dels refugiats que arribin a Barcelona. “Són persones que arriben amb una situació molt difícil i dura, de gran vulnerabilitat. No només deixen casa seva, també han perdut éssers estimats i familiars”, ha recordat l'alcaldessa, que ha reiterat que el primer que necessitaran els refugiats quan arribin serà “tranquil·litat i intimitat”. “Hem de deixar que els professionals facin la seva feina durant la fase d'acollida. Quan comenci la fase d'integració ja hi podrà participar més gent. Hem de respectar la seva intimitat”, ha recalcat Colau.
L'alcaldessa ha reiterat que l'Ajuntament compleix el compromís que va adquirir amb els refugiats quan va impulsar la xarxa de ciutats refugis, tot al contrari, segons el parer de Colau, del que fa el govern espanyol. Colau ha denunciat que el govern de Rajoy “no està col·laborant” amb la resta d'administracions per coordinar l'acollida de refugiats. “Ens costa molt tenir informació oficial”, ha afegit l'alcaldessa. A més, Colau ha criticat que l'executiu central estigui intentant “arribar a acords” amb entitats no governamentals sobre l'acollida de refugiats “perquè es facin càrrec d'una responsabilitat que és de l'administració pública”.