Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.
‘Renàixer del fang’: un llibre solidari per a ajudar les llibreries destruïdes per la DANA
La destrucció de la DANA ha afectat el teixit comercial valencià i un dels més sensibles és el de les llibreries. I amb l’objectiu de “donar una ajuda immediata, però també un suport de confiança en el futur” s’ha llançat el llibre Renàixer del fang, un llibre “urgent”, com ha explicat Joan Carles Girbés, editor d’Ara Llibres que ha impulsat la iniciativa.
Es tracta d’una proposta coral i solidària, amb textos originals d’autors, periodistes i intel·lectuals valencians de referència, que combina vivències i testimonis dels moments més dramàtics amb l’anàlisi de les causes i de les conseqüències del desastre. Una proposta plural que busca memòria, justícia i reparació. Han escrit per al llibre: Pasqual Alapont, Xavier Aliaga, Manuel Baixauli, Vicent Baydal, Vicent Borràs, Núria Cadenas, Esperança Camps, Paco Cerdà, Ricard Chulià, Mercè Climent, Martí Domínguez, Zahia Guidoum, Víctor Maceda, Gemma Pasqual i Ferran Torrent. A més la coberta és obra de Cristina Durán, il·lustradora, que ha perdut el seu estudi per la DANA.
Com explica Girbés, la urgència d’aquest llibre es mesura en diferents aspectes. Primer, perquè cal donar una ajuda immediata a les llibreries afectades, ja que tots els beneficis de la venda d’aquest llibre aniran íntegres –a través del Gremi de Llibrers de València– a Somnis de Paper i Librolandia de Benetússer, Bufanúvols de Catarroja, La Moixeranga de Paiporta, Pasarella de Picanya i Paiporta, Libro Ideas d’Aldaia, Samaruc i La Casa de Paper d’Algemesí, L’Esplai de l’Alcúdia i Lazarillo d’Albal.
D’altra banda, també es vol aprofitar l’estirada de vendes que sempre tenen Nadal i Reis, i que l’halo de solidaritat també contribuïsca a un nombre més alt de vendes d’aquest llibre. Per a fer-ho, s’ha fet una obra “en temps rècord”, conta l’editor, que explica que el primer cap de setmana ja va començar a prendre forma i abans d’un mes ja estava en la impremta. A més, també indica Girbés que “amb uns temps normals l’obra estaria acabada per a Sant Jordi, però no ens podíem esperar tant, perquè el focus mediàtic que no és valencià acabarà anant-se’n i marxarà a altres llocs”.
Però Girbés també apunta que “ens preocupava el relat predominant, la falsa informació, les faules... I volíem combatre-ho amb les nostres possibilitats, som un mitjà de comunicació, els escriptors i informadors valencians ho havien de fer en calent, i per això hem pogut comptar amb gent que de manera entusiasta s’hi ha sumat des del primer minut. Després ja vindrà l’anàlisi”.
L’obra compta així amb plomes d’escriptors i periodistes, “volíem aconseguir un relat polièdric, amb històries reals fetes en el moment, però que aconsegueix ser un llibre molt perdurable”.
5.500 llibres
Joan Carles Girbés explica que la primera edició ha sigut de 4.500 llibres, i que va venent-se molt bé en llibreries de tot l’àmbit lingüístic català/valencià, cosa que ha permés impulsar ja una segona edició amb 1.000 exemplars més. Els primers càlculs són que s’arribe a una recaptació de beneficis d’uns 10.000 euros.
L’editor recorda que “tenim un sector cultural molt fràgil al País Valencià, molt esclafat pel govern valencià, i les llibreries i les editorials ho noten”. Amb tot, Girbés explica que el llibre es pot aconseguir via Internet i també en papereries i quioscos que s’han sumat a la iniciativa, però convidava a comprar l’obra en les mateixes llibreries: “Si volem salvar llibreries hem de demanar a la gent que compre en llibreries”.
Sobre este blog
Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.
0