Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

La consulta sobre hotels d'ERC deixa a la corda fluixa el pla d'allotjaments turístics de Colau

Barcelona vol gestionar els visitants amb un pla d'allotjaments turístics

Yeray S. Iborra

Les properes hores marcaran el futur del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) de Barcelona. Després de mesos de negociació, ni tan sols la necessitat d'aprovar el pla aquest mes de gener davant l'aixecament de la moratòria hotelera a Gràcia ha estovat les postures entre el govern de Barcelona i l'oposició. ERC, el partit que té la clau de l'aprovació, es troba ara mateix lluny del 'sí'.

“Les negociacions no han avançat”, han declarat fonts del partit republicà a aquest mitjà. La celebració de tres consultes ciutadanes sobre tres hotels projectats en zona 1 –les ubicacions més saturades des del punt de vista turístic– segueix sent condició 'sine qua non' per a Esquerra.

Tot i això, el govern ha reiterat la seva postura: no es faran consultes vinculades als hotels. O, en tot cas, se'n faran després d'estudiar els casos un per un, però sempre fora del PEUAT. A més, el govern ha dit que mantindrà sí o sí el PEUAT a l'ordre del dia de la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat d'aquest dimecres.

El grup municipal d'ERC ja va alertar aquest diumenge a l'Ajuntament que no entén per què el govern Colau es “nega a consultar la ciutadania”. “Mentre no s'accepti aquesta condició, no podem aprovar el pla”, va destacar el líder d'Esquerra, Alfred Bosch. Una postura que la formació ha reiterat a Catalunya Plural.

ERC no serà l'únic ós pel govern si vol presentar aquest dimecres en comissió –primer pas per a l'aprovació definitiva al ple de finals de mes– el pla i rebre el suport previ de les formacions. CiU s'ha sumat en les últimes hores a les crítiques al pla d'allotjaments turístics de Colau.

El portaveu de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha dit aquest dilluns que el seu partit està “cada cop més allunyat” del PEUAT. A més, ha alertat que el seu grup no se sentirà “coaccionat” perquè vencin les moratòries hoteleres. “Algú ha calculat malament i ha pensat que tindria un suport que no té”, ha subratllat Forn, negant-li a Colau el seu suport sense condicions.

La versió d'ERC i CiU sobre la hostilitat en les negociacions amb el govern contrasta amb la postura manifestada aquest dilluns per la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. “La voluntat del govern ha estat escoltar a tothom: hi ha hagut desenes de trobades. Amb els grups, però també amb els veïns i amb el sector”, ha dit Sanz, que ha recordat que en els últims mesos s'han produït nou reunions amb ERC, sis amb Ciutadans i CUP, cinc amb CiU i una amb el PP.

El govern de la ciutat ha defensat especialment la seva mà estesa cap a organitzacions com ERC i la CUP. “S'han incorporat la majoria de les seves peticions. Esquerra ha presentat 12 propostes i gairebé totes estan al text articulat. Les al·legacions de la CUP moltes estaven fora del marc del PEUAT, però hi treballarem”, ha explicat Sanz. De moment només la CUP ha dit que no posarà traves al pla.

Més zones de la ciutat protegides

Per primera vegada, el govern també ha entrat en el detall del pla. La tinenta d'alcaldia, Janet Sanz, ha explicat aquest dilluns algunes claus del PEUAT. La zonificació, segons destaca el consistori, ha estat un element central del pla, però també una pedra a la sabata al llarg de les negociacions.

“Hi havia propostes de màxima restricció: el cas de la CUP, que volia tota la ciutat congelada. I hi havia altres propostes més flexibles: CiU, de fet, volia que Ciutat Vella fos l'únic espai que estigués restringit”, ha dit Sanz, que ha afegit que les zones de restricció han estat justificades tècnicament, i que no són un “caprici” del govern.

Finalment, si prospera el PEUAT, a Sant Martí s'incorporaran Vila Olímpica i Poblenou a la Zona 1 (espai de màxima protecció). A més, el barri de la Llacuna passarà a zona 2 (espai de manteniment); l'Eixample incorporarà part del barri de Sant Antoni a Zona 1; i Sants Monjuic tindrà el barri d'Hostafrancs a la màxima protecció també.

La zonificació permetrà doncs mantenir a la zona 1 i 2 la tolerància zero cap a nous allotjaments turístics i reservarà per a la zona 3 el creixement controlat. Segons el PEUAT, el creixement de la zona 3 permetrà “descongestionar la zona 1 i 2”. En total, el pla tolerarà que les considerades zones 3 admetin uns 400 nous habitatges turístics. Els nous allotjaments turístics però s'hauran de correspondre sempre a “blocs sencers i que abans no tinguessin ús residencial”.

El govern també ha defensat la millora de criteris reguladors a les diferents zones: què es pot fer i què no en relació a paràmetres i distàncies –una esmena d'ERC, CiU i Ciutadans– a la zona 2 i 3. L'Ajuntament volia que cap carrer per sota de vuit metres de voreres disposés de nous hotels. En canvi, amb la proposta d'ERC, CiU i Ciutadans, en els carrers entre sis i vuit metres de vorera s'hi podran fer hotels petits, de 50 places.

Etiquetas
stats