La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería para siempre
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

Els manters de Barcelona demanen l'ajuda del consolat senegalès contra la “persecució” policial

La concentració de manters convocada per aquest dijous, que havia de servir per a reivindicar l'excarceració dels quatre detinguts la setmana passada en una operació de la policia contra el top manta, finalment ha esdevingut una queixa formal davant de la consol del Senegal a Barcelona per l’alliberament aquest dilluns dels venedors detinguts. “Exigim a la cònsol que faci un informe positiu del nostre rol a Barcelona, i que ens ajudi davant la persecució policial que patim”, ha destacat davant del consolat del Senegal a Barcelona, a Travessera de Gràcia, el portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, Aziz Fayé.

El col·lectiu se sent oblidat per la cònsol honorària, Claudia M. T. Vila Robin Font-Reira, que ostenta el càrrec després de la mort de l’anterior cònsol, la seva parella. “No la veiem mai! Mai és a la seva oficina!”, ha expressat amb desencís un altre manter. Els venedors insisteixen que van avisar-la fa dies sobre la concentració davant del consolat d'aquest dijous. Per carta. No han rebut resposta.

El portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, Aziz Faye, ha recordat a més els venedors que segueixen empresonats: Issa Faye, al CIE de la Zona Franca, i Sidil Moctar, a la presó Model des del passat 20 de maig.

Aquest dimarts quatre venedors més empresonats van aconseguir la llibertat provisional després de ser acusats d'un delicte d'organització criminal i un altre contra la propietat industrial. “Estic tranquil”, ha dit Lamine Sarr, el també portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants i un dels detinguts la setmana passada. Lamine ha confessat que “no ha dubtat” en assistir a la concentració d'aquest dijous. “Hem vençut la por”, ha explicat al seu costat un altre membre del Sindicat, que sostenia un cartell que amb el missatge “El racisme a Espanya és estructural i institucional”. Aquesta ha estat una de les proclames més escoltades al llarg del matí.

“Lamine és un heroi per a nosaltres. Ell lluita pel dret de les persones migrants com ningú altre”, ha recolzat Aziz Fayé, poc abans de l’inici de la marxa i just després de fer la petició davant del consolat senegalès a Barcelona.

Un cop acabat l'acte de protesta al consolat, una cinquantena de manters han començat una manifestació pel Passeig de Gràcia fins a la la plaça Sant Jaume. A l'alçada de la Pedrera alguns turistes s'han sumat espontàniament a la manifestació. Al mateix Passeig de Gràcia, la manifestació ha agafat cos amb la ocupació progressiva dels sis carrils de la via.

Finalment, hi ha hagut una aturada davant la seu de la Unió Europea per criticar les polítiques d’estrangeria, i després s’ha seguit fins a Plaça Sant Jaume. Dues dotacions dels Mossos d'Esquadra han vigilat l'inici de la concentració i diverses unitats de la Guàrdia Urbana han acompanyat la marxa. A la crida també s'hi han acollit alguns membres dels Iaoflautes i de la CUP Barcelona.

El col·lectiu de venedors ha anunciat noves concentracions i accions si l’estat de “persecució” que han denunciat en els últims mesos segueix. Faye ha instat les autoritats a dialogar i ha recordat “les moltes vies” que proposen, entre elles, la possibilitat de crear una cooperativa de manters.

Record a Mor Sylla

La manifestació, que ha arribat a Plaça de Sant Jaume passades les 15h sense incidents, ha transcorregut entre crits de “cap persona és il·legal”, i ha servit també per fer memòria i demanar justícia en el primer aniversari de la mort del venedor ambulant Mor Sylla a Salou durant una batuda dels Mossos d'Esquadra. De fet, a la vegada que els venedors recorrien Barcelona estava convocat un acte commemoratiu a la Plaça de la Pau (Salou), amb la presència del germà del venedor mort.

La família del manter ha tornat a reivindicar la reobertura del cas perquè dubten de la investigació judicial i dels propis Mossos d'Esquadra. El recorregut als tribunals del cas està tancat des del febrer després que l'Audiència de Tarragona no acceptés el recurs de la família del manter.