L'Ajuntament de Barcelona ha decidit comprar l'edifici número 37 del carrer Leiva per evitar que el fons d'inversió que l'anava a adquirir n'acabi expulsant els actuals inquilins, tal com es proposava. El consistori ha exercit així el dret de tempteig abans que el fons, Vauras Investment SL, completés la compra de l'immoble a l'actual propietari, una empresa que pertany al BBVA.
El fons d'inversió havia comunicat als veïns que serien expulsats per la rescissió dels contractes de lloguer vigents, ja que la seva intenció era revaloritzar els pisos aprofitant la bombolla immobiliària del lloguer que viu la ciutat, i que aquest any ha arribat a preus històrics. L'ajuntament havia estudiat els casos denunciats d'assetjament immobiliari com un cas paradigmàtic de la situació del mercat del lloguer a Barcelona.
Recolzant-se en els informes dels seus serveis jurídics, l'Ajuntament ha decidit comprar l'edifici per 2,75 milions d'euros. En aquests estudis, els tècnics del consistori havien constatat que la propietat pretenia traspassar la totalitat de la finca a un fons d'inversió sense comunicar-ho a l'Administració.
Precisament, aquesta setmana la Síndica de Greuges de la ciutat ha recollit la queixa dels veïns i ha demanat la modificació la de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU), després de constatar la compra d'immobles sencers a la ciutat i la impossibilitat de defensa dels inquilins que hi viuen. “No té cap justificació en uns moments d'alta especulació immobiliària”, va afirmar la Síndica, una situació que, afegia, és contrària a “la funció social de la propietat”.