Era l’abril de 2020 quan, enmig d’una pandèmia, tres amics, companys de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, vam decidir posar en marxa un projecte que feia anys que ens rondava pel cap: crear un espai d’anàlisi política i social a les Illes Balears. Davant la manca d’una comunitat acadèmica activa focalitzada en les ciències socials i, de fet, enfront de l’absència d’una facultat transversal en aquest àmbit d’estudi, la nostra fita era aparentment senzilla: obrir un blog per contribuir al debat públic amb una visió més detallada, científica –si ho volem dir així– i divulgativa que explicàs què succeeix política i sociològicament al nostre territori. També amb la voluntat d’analitzar temes sovint exclosos dels informatius i dels articles d’opinió.
Passats ja quatre anys, pensam que, d’una manera o altra, ho hem aconseguit. Mai no hauríem imaginat arribar a tenir més de 1.600 seguidors al nostre compte de Twitter, ni haver escrit més de 130 articles d’anàlisi política. A més, hem realitzat una quinzena d’entrevistes amb actors polítics i acadèmics de diverses disciplines i hem participat activament en nombroses intervencions a la Radiotelevisió Pública de les Illes Balears (IB3) i altres mitjans illencs per explicar l’actualitat política de ca nostra.
Durant aquests quatre anys, hem cobert totes les eleccions autonòmiques, estatals i europees, i hem intentat explicar reformes, polítiques públiques i processos parlamentaris amb la màxima claredat i rigor. Arribat a aquest punt, només esperam haver estat a l’altura i haver fet una feina valuosa i responsable.
Però, com tot en aquesta vida, Passes Perdudes també té un final. Un cúmul de circumstàncies –compromisos acadèmics i professionals, manca de temps i recursos– i el desgast propi d’un projecte com aquest ens obliguen a abaixar la persiana després d'un 2024 en el que hem hagut de mantenir la nostra activitat sota mínims. Aquesta entrada no és més que un sincer agraïment a tothom que ha fet que Passes Perdudes es convertís en –i es mantingués com– un punt de referència per entendre la política a les illes.
En primer lloc, gràcies als nostres lectors i seguidors. El nombre total de lectures acumulades al llarg dels anys ha superat, sens dubte, totes les nostres expectatives. En segon lloc, gràcies als nostres col·laboradors, tant aquells que van participar puntualment com els qui van dedicar temps i esforç de manera continuada. Un agraïment especial a Toni Fornés, Guillermo Bezzina, Víctor Picó, Aina Roca, Toni Barber i Irene Sánchez. Finalment, gràcies a elDiario.es i, especialment, a n’Angy Galvín, qui ens va donar l’oportunitat i els mitjans per fer una gran passa endavant a partir del febrer de 2023, el que ens ha permès oferir contingut de més qualitat durant el nostre darrer any i mig d’activitat.
I acabarem dient-vos allò que se sol dir en aquests moments: que esperam que no sigui un adeu definitiu. Estam segurs de què, durant els pròxims anys, Passes Perdudes tornarà a trobar el temps, els recursos i els espais necessaris per continuar explicant i interpretant la política illenca amb una perspectiva autocentrada.
Gràcies per tot.
0