Barcelona vol incrementar bonificacions i subvencions a l'IBI pels col·lectius vulnerables

Barcelona en Comú vol deixar la seva empremta a l'Ajuntament no només en gestos potents però simbòlics com la retirada del bust de Joan Carles I del saló de plens, sinó també en aspectes menys vistosos però que afecten de ple en el dia a dia de la ciutadania. Prova d'això és el projecte d'ordenances fiscals que el primer tinent d'alcaldessa, Gerardo Pisarello, ha presentat aquest dimecres, que inclou ampliar les bonificacions i subvencions de l'Impost de Béns Immobles (IBI) pels col·lectius més vulnerables. A més, Pisarello ha anunciat que el consistori vol congelar l'IBI per primera vegada i ha assegurat que el rebut a pagar el 2016 serà idèntic al d'aquest any.

No obstant, la proposta de l'equip de govern municipal estarà condicionada per la negociació que s'ha de mantenir amb la resta de grups del plenari, que no han valorat de forma positiva el projecte d'ordenances i han instat a analitzar en detall les xifres. Un dels temors expressats pel gruix de l'oposició és que la congelació de l'IBI, una de les mesures que més ha volgut destacar Pisarello, es converteixi en pujada l'any que ve quan l'Ajuntament acabi la revisió cadastral que ha emprès.

Pisarello ha explicat que les ordenances fiscals volen ampliar les bonificacions socials de l'IBI per les famílies nombroses o que tenen fills en situació de vulnerabilitat. A més, on la llei estatal no permet bonificacions de l'impost, l'Ajuntament incrementar les subvencions. En aquest cas, els col·lectius afectats seran els llogaters a qui el propietari els carrega part de l'IBI, les viudes i les famílies monoparentals. A més, el consistori vol ampliar les subvencions a altres col·lectius que ho necessitin, com els aturats de llarga durada.

En conjunt, la recaptació prevista per l'IBI se situarà al voltant dels 648 milions d'euros fruit de la congelació. Però l'impacte pressupostari de les bonificacions i les subvencions ha servit a Carina Mejías, líder municipal de Ciutadans, per carregar contra el projecte d'ordenances i considerar que el govern de Colau està “obsessionat amb la despesa”. Javier Mulleras, del PP, ha valorat que el govern de Colau “consolida Barcelona com la ciutat més cara”.

Mejías ha obviat les noves taxes que l'Ajuntament vol crear, i que poden servir per compensar les bonificacions i les subvencions. Així, les ordenances inclouen una nova taxa de 85 euros per sol·licitar realitzar un rodatge al carrer per desincentivar que es reservin espais públics durant una setmana i només s'utilitzin un dia, que se sumaran als gairebé 600 euros que ja es paguen per rodar al carrer. A més, a partir d'ara aquesta taxa s'aplicarà en tots els rodatges que es facin al dia. Fins ara, quan una productora gravava en cinc localitzacions diferents en un mateix dia, només pagava per una localització.

També es crea una taxa per “desenganxament” de grua, per tipificar la situació que es crea quan el conductor es troba que la grua se li està enduent el cotxe però encara no ha arrencat, que fins ara resolia el conductor de la grua. A més, serà 1 euro més car demanar l'anul·lació d'una denúncia per estacionament. D'altra banda, les ordenances també impulsen la fiscalitat ambiental amb bonificacions pels vehicles menys contaminants i en les instal·lacions que incorporin sistemes d'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar.

Pisarello ha explicat que la “filosofia” del govern municipal és “no tocar les taxes que afecten al ciutadà corrent i en canvi actualitzar les taxes relacionades amb activitats lucratives”, com ara la del rodatges. En conseqüència, es mantenen les taxes de la zona blava i de la grua. Tot i això, una de les propostes estrella del pla de xoc de Barcelona en comú, la taxa a les companyies elèctriques, haurà d'esperar a l'any que ve, perquè depèn de les negociacions de l'Ajuntament amb el govern central, que ja s'han iniciat.

El tinent d'alcaldessa també ha remarcat la voluntat del consistori (Barcelona en Comú governa en minoria amb 11 regidors de 41) per arribar a un acord amb diferents grups municipals per tal d'aprovar les ordenances fiscals en el plenari del 23 de desembre. “Estem en un punt de partida que està subjecte a canvis, negociacions i propostes dels grups”, ha remarcat Pisarello, que, sense concretar, ha afegit que diversos grups li han fet arriba propostes “amb una música que sona bé”.

Però l'oposició no li posarà fàcil al govern municipal. “La música no sona bé”, ha dit la regidora de CiU, Sònia Recasens, per valorar el projecte d'ordenances. “Sentim una mica llunyana la música, volem veure la lletra petita”, ha expressat la regidora del PSC Montserrat Ballarín. ERC i la CUP no han valorat les ordenances, i els cupaires mantindran demà una reunió amb el govern municipal per tractar el projecte. El govern de Colau encara una altra negociació difícil.