La Barceloneta, un barri desbordat pel turisme
Dos centenars de veïns que han arribat al límit de l'emprenyament i les imatges d'uns joves turistes italians corretejant despullats pel barri. Són els ingredients necessaris per posar tots els focus sobre un problema que els veïns de la Barceloneta porten temps denunciant: els pisos turístics i el model de turisme que afecta el barri. Aquesta nit la concentració que repeteixen fa més d'una setmana ha crescut fins al mig miler de veïns, que han pres els carrers al crit de “No volem pisos turístics” i “Aquest barri no està en venda”.
A la plaça del poeta Boscà, davant el mercat, alguns d'ells hi passaven la tarda i explicaven que aquest estiu el nombre de turistes ha augmentat encara més que en anys anteriors i ja n'estan farts. “Això ja sembla Lloret”, un referent del turisme massiu i de borratxera, es queixa una veïna.
Lourdes López, veterana activista veïnal i filla de pescador que viu a la Barceloneta des del 1970, considera que “el turisme que hi ha al barri enguany és atroç, exhibicionista i maleducat”, però remarca que l'arrel del problema es troba en el model de pisos turístics. “Només hi ha 63 pisos turístics amb permís en tot el barri i no es concediran més llicències, però en canvi hi ha 10 agències”, assenyala. Segons el càlculs dels veïns hi ha entre 800 i 1.000 pisos turístics il·legals al barri.
L'Ajuntament ha respost a les protestes dels últims dies amb el compromís d'augmentar els efectius de la Guàrdia Urbana al barri. “Els veïns de la Barceloneta no estan sols i treballem per garantir la tolerància zero amb l’incivisme a la ciutat”, va manifestar el dimecres la regidora del districte, Mercè Homs.
Els veïns, però, no es donen per satisfets, ja que fa anys que denuncien els pisos il·legals sense veure-hi resultats. “No volem més policia, això és absurd, perquè aquests joves no són delinqüents, el que volem és que es compleixi la normativa i no hi hagi pisos il·legals”, declara López.
Un model de turisme insostenible
La crítica de molts veïns se centra en el turisme de baix cost o “de borratxera”. “El que passa ara és que ve molta gent jove, no famílies, que es posen cecs i la lien”, assegura el Josep, nascut a la Barceloneta. “Molts dels veïns de tota la vida d'aquest barri són pescadors, o treballadors del port, i molts treballen de nit o s'han de llevar a les quatre de la matinada, i si els turistes estan de festa tota la nit, no es pot dormir”, lamenta.
Per a Andrés Antebi, antropòleg urbà i veí del barri, el problema no es troba el tipus de turista. “La Barceloneta ja no està suportant un model de turisme que és insostenible, sigui de borratxera o sigui d'elit. Està arribant a un límit sobretot quantitativament”, assegura.
L'atractiu del barri per al turisme de platja i festa és evident. Un grup de joves franceses que tornen de la platja no dubta quan se'ls hi pregunta perquè han triat estar a la Barceloneta: perquè està a prop de la platja. “I també tenim les discoteques a prop, ens agrada perquè tenim les dues coses”, apunta una d'elles. Però no tot és això. Una parella de joves alemanys destaca el barri pel mar però també per l'arquitectura i el menjar.
La novetat, per a Antebi, no està en el tipus del turisme sinó en la quantitat creixent i els ànims del veïnat. “Hi ha molta gent que no té feina, que no pot arribar a final de mes, i s'ha quedat més gent de l'habitual al barri, en una situació molt dura, i això s'ha solapat amb la festa permanent de l'agost”, diu.
Veïns reemplaçats per turistes
“Al barri estem aturant desnonaments cada quinze dies, de veïns que paguen 700 o 800 euros al mes per 30 metres quadrats, els famosos quarts de casa, i no arriben a final de mes”, explica Lourdes López. “Mentrestant pots llogar un d'aquests pisos per 1.000 euros durant 10 dies, 3.000 euros al mes. Els propietaris prefereixen que marxem per llogar-los a turistes”, conclou.
El Josep explica un de tants exemples de la situació que pateixen molts veïns del barri. “Tinc un amic que viu amb un contracte de renda antiga en un edifici ple de pisos turístics i el seu és l'únic que no està reformat, el deixen tirat perquè volen que marxi”, explica. “Hi ha qui perd la dignitat”, assegura la Lourdes. “A la gent gran amb rendes antigues li ofereixen molts diners perquè deixin el pis i al final acaben els seus dies en una residència, ho hem vist molts cops”, diu.
La polèmica d'Airbnb
I a la problemàtica dels pisos turístics que fa anys que s'arrossega, se suma la polèmica generada recentment per portals com Airbnb, que permet als veïns posar habitacions de casa seva –o el pis sencer– en lloguer per a turistes a baix cost. A principis de juliol la Generalitat va imposar a la plataforma una sanció de 30.000 per posar en lloguer pisos sense llicència turística. A dia d'avui la web mostra 125 habitacions i 491 pisos sencers disponibles a la Barceloneta.
El David és un veí de la Barceloneta que utilitza aquesta i ja ha llogat una habitació de casa seva dos cops aquest any. Assegura que va decidir fer-ho per una qüestió econòmica, però destaca el paper de les eines d'economia col·laborativa que sorgeixen a través d'internet.
“Com a veí de la Barceloneta la massificació del turisme també em preocupa, però és més arrelat i genera menys desertificació llogar una habitació uns dies a l'any que no un pis sencer, perquè qui lloga una habitació a casa meva pot conèixer la ciutat d'una altra manera”, declara.
“El problema de la massificació a Barcelona són més els creueristes que entren per la Rambla que no que jo llogui una habitació tres cops l'any”, afirma el David. Considera que la polèmica i la sanció a Airbnb en realitat parteix de qui s'emporta el benefici: “Aquestes plataformes permeten repartir els beneficis del turisme entre la població, mentre que amb els pisos turístics els beneficis se'ls emporta una oligarquia hotelera”, conclou.
Protestes a les agències
Precisament les agències que lloguen aquests pisos turístics són el principal objecte de les protestes d'aquests últims dies. En especial, una que es troba davant del mercat i que la policia ha fet tancar davant les queixes dels veïns, que denuncien que sovint es troba oberta fins les dotze de la matinada i asseguren que lloguen pisos sense llicència.
Una de les treballadores, veïna de la Barceloneta, lamenta les protestes i assegura que, tot i que està d'acord en que hi ha coses del barri que han de canviar, tot el que fan és legal. El director de l'agència, David Aguilar, explica que tenen llicència d'operador turístic i poden estar oberts a totes hores. “Som com la recepció d'un hotel”, apunta. Abans rebien els usuaris de pisos turístics a una altra oficina, però des del juliol ho fan a la Barceloneta i per això sovint obren més hores, explica. I pel que fa a les llicències, nega tenir pisos sense llicència. A la seva web n'apareixen quatre a la Barceloneta que sí que en tenen.
Aguilar critica durament la postura dels manifestants, que assegura que són “una minoria” i que “estan en contra del turisme”, una activitat que considera que té molts suports al barri. En canvi, un grup de veïns que passa la tarda a la plaça critica que, contra el que se sol dir, els habitants de la Barceloneta no veuen beneficis econòmics en aquest tipus de turisme.
La convivència amb els pisos turístics
El futur dels pisos turístics, segons la normativa impulsada per l'Ajuntament, és que acabin concentrats en edificis exclusivament per a aquest ús. Per Andrés Antebi, però, això “no sol·luciona el problema perquè el barri té les dimensions que té, els edificis estan molt a prop i si la festa està a l'edifici del davant tampoc pots dormir”, diu.
“Des del punt de vista del descans dels veïns és una aberració el fet que estiguin proliferant els pisos turístics. Si la Barceloneta es converteix en un espai de diversió de guiris ens posa en una situació de 'o ells o nosaltres', que no volem perquè acaba generant també una forma de racisme”, conclou l'antropòleg.
Durant les manifestacions ja hi ha veïns que criden “Fora! Fora!” als turistes que miren des dels balcons i qui respon llençant aigua als que protesten. “La gent està cabrejada com no ho havia vist mai, i la situació és un punt perillosa, perquè si això segueix així a algú un dia se li anirà el cap”, alerta Antebi. De moment, la regidora Mercè Homs ha avançat a avui la reunió que tenia pendent amb els veïns per principis de setembre.