El conseller delegat de BBVA, Ángel Cano, ha anticipat que l'entitat tancarà 285 oficines fins al 2017 de la xarxa de Catalunya, el que suposa un 20%, el mateix percentatge que preveu ajustar de la plantilla, prop d'un miler d'empleats, com a conseqüència de la integració de Catalunya Banc (CX), informa Diari del Treball.
A la roda de premsa per presentar els resultats corresponents al primer trimestre de l'any, Cano ha assegurat que l'entitat no té “cap tipus de pressa” sobre la decisió de mantenir o no la marca comercial de CatalunyaCaixa, ja que té una presència “rellevant” a Catalunya. En qualsevol cas, ha indicat que la decisió sobre la marca es prendrà d'aquí a un any i mig o dos anys.
Catalunya Caixa patirà una retallada de personal i oficines valorat en un 20% respecte a la seva grandària actual. En xifres concretes suposaria el tancament de 285 oficines i la baixa de 940 treballadors. La retallada afectarà la plantilla de l'antiga caixa, que actualment té 4.700 empleats, segons ha manifestat Ángel Cano, conseller delegat del BBVA durant la presentació de resultats de l'entitat. Cano ha avançat que el procés de reducció de plantilla es farà durant tres anys.
La informació feta pública no havia estat abans comunicada a la plantilla. Jorge Vilarino, secretari general a l'entitat del sindicat majoritari, CCOO, explicava que «l'única informació que tenim és la part no confidencial de l'acord que es va enviar a la Unió Europea per aconseguir que s'acceptés l'adquisició de l'entitat».
Per a la representació sindical la prioritat és aconseguir que el procés de reestructuració de l'antiga caixa catalana es faci de forma acordada i no traumàtica. En aquest sentit, el procés de tres anys fixat com a termini per finalitzar la reducció de personal pot fer possibles acords que evitin mesures dràstiques sobre el personal.
La darrera reducció de personal, mitjançant un ERO, abordada per Catalunya Caixa va afectar 401 treballadors i es va aplicar als empleats que tenien edats superiors als 58 anys. Això fa suposar a Vilarino que una part de la plantilla podria tenir una edat propera a aquest llindar si finalment es fixa un mecanisme de retir de les persones més grans, com s'ha fet en ocasions semblants.
Els representants de CCOO tenen algunes incògnites que esperen que el BBVA aclareixi tan aviat com es pugui. Una d'elles és on es posa el llindar d'edat de la gent que es pugui acollir a les mesures de retir que podrien servir per alleugerir la plantilla. «Nosaltres sabem que en la reestructuració d'Unnim, que també va ser comprada pel BBVA, i que era una entitat formada per la fusió de diverses caixes catalanes, les persones que van voler sortir amb baixes incentivades i acordades ho van fer a partir dels 53 anys», diu Vilarino. Si se seguís el mateix esquema, i pensant que les baixes es poden produir al llarg de tres anys, Vilarino creu que es podrien trobar prou persones per acollir-se voluntàriament a la sortida de l'empresa-
Des de la representació laboral hi ha aspectes que voldrien aclarir. Una és si la reducció de personal afecta únicament a CatalunyaCaixa o si es podria aplicar al mateix temps a BBVA, l'entitat compradora, perquè en alguns punts del document lliurat a la Unió Europea es parla d'entitat combinada. Recordar que BBVA té a la seva xarxa a Catalunya 8.500 treballadors.
Altres aspectes que es voldrien aclarir per veure si Catalunya Caixa té futur com a entitat independent són si el BBVA preveu mantenir els serveis centrals o si amb la fusió es tanquen aquestes dependències estratègiques, com ha passat amb altres processos semblants.