La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

La Caixa es transforma en fundació

Europa Press

Barcelona —

L'assemblea de La Caixa ha aprovat aquest dijous la seva transformació en la Fundació Bancària La Caixa, pel que perdrà la seva condició d'entitat de crèdit i passarà a centrar-se en l'Obra Social, mentre que vehicularà la seva participació en CaixaBank a través de Criteria, grup d'empreses que controla al 100%.

Aquesta transformació servirà perquè l'entitat presidida per Isidre Fainé s'adapti a les exigències de la Llei de Caixes, sobre el que Fainé ha exposat a l'assemblea: “La Llei ens força a transformar-nos en fundació bancària, però la nostra unió amb CaixaBank és sòlida i duradora, i les nostres destinacions han de mantenir-se ineludiblement units”.

La Caixa controla el 60,5% de CaixaBank amb dades de març, i la seva participació passarà a ser del 55,9% sobre bases totalment diluïdes en 2017, de manera que, tot i que haurà reduït el seu pes, seguirà i han estat l'accionista majoritari.

La Fundació Bancària La Caixa neix amb una dotació inicial de 5.868 milions d'euros, amb uns fons propis consolidats de 16.519 milions, i un valor de mercat, a 31 de març de 2014, de 19.837 milions.

Amb uns actius nets de 20.000 milions d'euros, serà la primera Fundació d'Europa continental i la tercera del món, per darrere de la fundació estatunidenca Bill & Melinda Gates i la britànica Wellcome Trust, segons l'entitat.

Fainé ha volgut destacar que l'assemblea d'aquest dijous és “tan especial com transcendent”, i que aquesta transformació permet al grup La Caixa garantir i reforçar la seva actuació en tots els àmbits: el financer, l'empresarial i el social.

“Tenim 110 anys d'història i moltes coses han canviat al llarg d'aquests anys. Però el model de La Caixa s'ha adaptat als canvis reguladors i segueix sent el mateix. Els nostres valors no canvien. El nostre model, tampoc”, ha recalcat.

Ha parlat de lideratge, voluntat de superació i sentit de l'excel·lència, així com de confiança, honestedat i professionalitat: “Procurant ser coherents entre el que diem i el que fem. I des del compromís social, ja que aquesta és la nostra essència fundacional”.

Ha incidit en que l'Obra Social no canviarà, i que seguiran treballant per mantenir-la i reforçar-la, i alhora el banc “continuarà i han estat el cor del grup”.

El director general de La Caixa, Joan Maria Nin, ha assenyalat que “en un entorn normatiu exigent i canviant, La Caixa ha evolucionat, adaptant-se amb flexibilitat i mantenint les seves prioritats estratègiques”.

Peticions sindicals

Com Fainé, el sindicat UGT també ha defensat la unió de la fundació i el banc en la seva intervenció a l'assemblea, perquè considera de “vital importància” que el banc sigui la peça clau de la fundació bancària i que la majoria de les accions de CaixaBank segueixin en mans de la fundació.

L'objectiu és seguir garantint que no hi hagi exclusió financera d'una part de la societat, així com donar continuïtat al tarannà negociador amb els representants de la plantilla que ha permès evitar acomiadaments forçosos durant el “dur procés de reestructuració”.

En una línia semblant, CCOO ha demanat que la nova estructura del Grup La Caixa doni continuïtat al model de caixes per evitar l'exclusió financera, i que CaixaBank mantingui la funció social en l'activitat financera.

Procés complet d'aquí a uns mesos

El vistiplau de l'assemblea a la transformació en fundació bancària implica la dissolució de la Fundació La Caixa, com ja s'ha anunciat el març, i la cessió dels seus actius i passius a La Caixa, que s'encarregarà directament de la seva Obra Social previsiblement a partir del tercer trimestre d'aquest any.

També s'ha aprovat la determinació de la dotació inicial de la Fundació Bancària La Caixa, els seus estatuts i el seu patronat, que serà el seu màxim òrgan de govern i estarà compost per 15 membres.

Sobre el nou patronat, Fainé ha exposat: “[Consideramos] molt important que el patronat pugui seguir la línia que ha mantingut La Caixa, és a dir, una actuació independent sense interferències externes”.

Patronat

El consell d'administració de La Caixa va proposar els membres del patronat de la nova fundació bancària, que en la seva majoria procedeixen del consell d'administració de La Caixa o de l'actual Fundació La Caixa.

Amb tot, planteja tres incorporacions: el president d'Abertis, Salvador Alemany; el president de Telefónica, César Alierta, i el president de grup financer Inbursa, Carlos Slim.

La proposta de patronat inicial està composta per un representant de la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País --com a entitat fundadora, en un càrrec rotatori cada dos anys per ordre d'antiguitat--, i altres dos designats per Càritas i Creu Roja, respectivament --com entitats representatives d'interessos col·lectius--.

Com persones independents de reconegut prestigi professional en les matèries relacionades amb el compliment dels fins socials figuren Javier Solana, Jaume Lanaspa i Salvador Alemany.

Finalment, els nou membres corresponents al grup de persones que posseeixin coneixements i experiència específics en matèria financera són Isidre Fainé, Josefina Castellví, l'exconseller Francesc Homs, César Alierta, Carlos Slim, Maria Teresa Bassons, Javier Godó, Juan José López Burniol, i Alejandro García-Bragado.

A més de la transformació de La Caixa, l'assemblea general ha aprovat aquest dijous els comptes anuals i els informes de gestió de l'exercici 2013, tant individuals com consolidats, així com la gestió del consell d'administració i l'aplicació de resultats.

També ha donat llum verda a la memòria i els estats financers de l'ObraSocial referits a 2013, i al pressupost de 2014, que puja a 500 milions deeuros per setè any consecutiu.