CaixaBank va obtenir el 2016 un benefici net de 1.047 milions d'euros, un 28,6% més que l'any anterior, tornant així a superar els mil milions per primera vegada des de l'exercici 2011, segons ha informat aquest dijous l'entitat financera a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
L'entitat ha registrat un resultat net atribuït al negoci bancari i d'assegurances, excloent l'activitat immobiliària i les participades, de 1.979 milions. Així mateix, ha reduït la seva ràtio de morositat fins al 6,9%, dues dècimes menys que fa un any, i ha realitzat provisions per valor de més de 1.000 milions d'euros
En aquest sentit, CaixaBank ha registrat en el quart trimestre una provisió addicional de 110 milions d'euros per fer front a possibles reclamacions per les clàusules sòl, que el mateix banc va retirar l'octubre del 2015.
Aquesta dotació se suma als 515 milions que ja havia reservat per aquest fi el 2015, el que situa l'import global de provisions per les clàusules sòl en 625 milions, la meitat de l'impacte total –1.250 milions– que tindria pel banc, segons les seves estimacions, la devolució total d'aquestes clàusules als seus clients amb caràcter retroactiu.
Per fer front a les conseqüències de la sentència, CaixaBank ha creat un servei centralitzat format per 130 professionals que estudiarà les reclamacions de clients que tenien hipoteca amb clàusula sòl per confirmar si compleixen els requisits per a la devolució, és a dir, que sigui un particular i que hagi existit falta de transparència en la comercialització de la hipoteca, cosa que el banc estima que pot haver passat en un 50% dels casos.
Així ho ha explicat el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, que ha detallat que ja ha informat a tots els clients sobre la possibilitat de reclamar i que utilitzaran el procediment extrajudicial aprovat pel Govern central per “donar una solució senzilla i satisfactòria” als afectats, amb devolució en metàl·lic i incloent interessos.
A la roda de premsa de presentació de resultats del banc el 2016, ha recordat que CaixaBank no tenia com a pràctica habitual incloure clàusules sòl, però les va incorporar per les entitats adquirides i absorbides, amb múltiples casuístiques, i que el 2015 les va eliminar de manera voluntària , “el que va tenir un impacte important en el compte de resultats”.
L'entitat catalana comptava amb una provisió de 515 milions euros per fer front a la potencial restitució de quantitats derivades dels contractes d'hipoteca amb particulars que compten amb clàusules sòl, però després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del passat 21 de desembre de 2016, Caixabank ha elevat la provisió en 110 milions d'euros addicionals, de manera que el total es situa en 625 milions.
Gortázar ha indicat que amb aquesta xifra està el procés totalment provisionat: “Si l'estimació és correcta, no esperem més impactes en 2017”. Preguntat per la voluntat de reforma de la llei hipotecària, ha donat la “benvinguda a qualsevol procés de reforma legal si aporta més claredat i seguretat jurídica” en un mercat que ha vist essencial que preservi la seva estabilitat a futur.
Creixement del 141%
El resultat abans d'impostos de CaixaBank assoleix el 2016 els 1.538 milions d'euros, fet que suposa un creixement del 141%, i el resultat del negoci bancari i assegurador, excloent l'activitat immobiliària i les participades, puja a 1.979 milions.
El benefici obtingut en 2016, assenyala l'entitat que presideix Jordi Gual i el conseller delegat és Gonzalo Gortázar, s'explica per la millora en l'evolució dels ingressos i les despeses recurrents, que permet que el marge brut es mantingui estable en 7.827.000 i el marge d'explotació creixi un 15,3%, fins a 3.711 milions.
El resultat de l'últim any ve així mateix condicionat pel menor impacte de les despeses extraordinàries que fa a 2015, concretament un 55% menys, i la reducció de les pèrdues per deteriorament d'actius financers i altres provisions, que cauen un 57,5%, fins els 1.069 milions.