Carme Chacón renuncia a tornar al Congrés. L'exministra de Defensa, que va ocupar el primer lloc del PSC per Barcelona el passat 20D, no tornarà a encapçalar la llista dels socialistes catalans el pròxim 26 de juny per “motius polítics”, que no ha volgut revelar, segons ha confirmat en una roda de premsa celebrada aquest dijous a la cambra baixa.
La diputada catalana, a qui Pedro Sánchez va col·locar a la direcció del Grup Parlamentari al Congrés, va prendre aquesta decisió fa tot just un mes després de compartir la seva reflexió amb “el seu entorn més proper” i amb qui ha dit sentir-se “políticament vinculada”, l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero. Aquest dimecres va traslladar la notícia al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.
L'exministra ha assegurat que portava temps plantejant-se aquesta possibilitat i encara que ha atribuït inicialment la seva renúncia a “motius personals”, ha reconegut l'existència d'altres causes “polítiques” que no ha volgut revelar per considerar-les “no rellevants”, donada “la situació en què viu el país i la repetició d'eleccions”. Chacón ha donat d'aquesta manera un pas enrere, però seguirà vinculada a l'Executiva del PSOE, a la docència i a la Fundació Ortega-Marañón.
La decisió de Chacón implica no concórrer, per tant, a les primàries que té previstes la direcció del PSC per designar el cap de llista dels socialistes per Barcelona. Darrere d'aquesta maniobra hi havia l'intent d'alguns dirigents catalans d'acabar amb les seves aspiracions.
En aquesta competició interna ja hi havia un aspirant a arrabassar-li el primer lloc: l'exsenador Carles Martí, que no va ocultar que postulava amb l'objectiu que la candidata no fos Chacón: “Seria un error que repetís”, va expressar en una entrevista. Ara el camí queda lliure, tot i que El Periódico cita fonts de la direcció que no descarten que la Meritxell Batet faci el pas. La diputada per Madrid va ser número dos de Pedro Sánchez el passat 20D i és de la seva màxima confiança. Martí també va dir que renunciaria en el cas que hi hagués una altra “alternativa” millor que Chacón, a qui atribueix el fracàs electoral del 20D, quan el PSC es va quedar amb només vuit escons, el seu pitjor resultat.
L'exministra, que va recolzar a Sánchez en la seva batalla pel lideratge davant Eduardo Madina després que el seu nom sonés també al costat del de Patxi López per succeir a Alfredo Pérez Rubalcaba -a qui es va enfrontar en 2012-, forma part de l'Executiva del PSOE com a responsable de Relacions Internacionals.
Distant amb Pedro Sánchez
No obstant això, poc després que Sánchez es fes amb la Secretaria General del partit es va allunyar. A Ferraz va caure molt malament la seva intent de presentar-se a les primàries per a la Moncloa. En els últims mesos, Sánchez i el seu equip més proper han recelat de l'exministra a la qual situen alineada amb Susana Díaz. De fet, al sector crític s'especulava amb la possibilitat que fos la portaveu al Congrés si la presidenta andalusa pren el poder al partit a Sánchez després de les eleccions i en el cas que no aconsegueixi ser president. La seva renúncia tanca aquesta porta.
No és la primera vegada que la dirigent catalana abandona la primera línia. Ja ho va fer en l'anterior legislatura quan se'n va anar com a professora a una universitat a Miami. Darrere d'aquella decisió hi havia la seva disconformitat amb la direcció de Rubalcaba, que va ser el seu principal rival.
La renúncia es coneix just en el dia en què Ferraz ha aprovat el calendari per les primàries per designar el candidat a la presidència en què Sánchez no espera tenir rival. A més, la direcció ha aprovat que les llistes siguin les mateixes que en el 20D llevat de casos excepcionals. Aquesta decisió haurà de ser ratificada al Comitè Federal d'aquest dissabte. No s'esperen grans canvis, tot i que la renúncia de Chacón obre un nou front en el cas que Batet canviï de circumscripció -es va presentar com a número dos de Sánchez però milita al PSC.
A més, fonts socialistes donen per fet que la direcció de Castella-la Manxa plantejarà que el número u per Guadalajara sigui el secretari provincial, Pablo Bellido, que va renunciar a encapçalar la llista després d'haver estat nomenat perquè li van imputar. Això va permetre a Ferraz col·locar Mari Luz Rodríguez com a candidata en aquesta circumscripció per fer un lloc a Irene Lozano. Si Bellido torna finalment a la seva posició inicial, Ferraz haurà de decidir si recol·loca Rodríguez a Madrid o la deixa caure.