La comunitat educativa catalana ha canviat per una tarda el seu color de guerra: del groc -el de les samarretes amb l'habitual “SOS Educació”- han passat al verd, que simbolitza la lluita que mantenen els docents de les Illes Balears contra el seu Govern, i que els ha conduït a una vaga indefinida que ja dura dues setmanes. Per mostrar-los el seu suport, centenars de mestres i estudiants catalans s'han aplegat a la plaça Sant Jaume de Barcelona, aquesta vegada tenyida de verd, per demanar la dimissió del president balear José Ramón Bauzá, just a la mateixa hora en què desenes de milers de persones omplien el centre de Palma de Mallorca.
“El que volen fer amb el TIL i el català a les illes és el mateix que preveu la LOMCE i, per tant, és un problema que ens afecta a tots”, es queixava la Lluïsa Soler, mestra d'institut a l'Hospitalet de Llobregat, mentre un grup de joves mallorquins entonava al seu darrere consignes contra el Govern de Bauzá. Una d'elles, la Noemí, estudiant de periodisme a la UAB, afegia: “Si ja som pocs els que parlem català a Mallorca, imagina't quan entri en vigor el TIL; serà un genocidi lingüístic”. El TIL (Tractament Integral de Llengües) és un decret impulsat per l'actual Govern balear que preveu substituir el model d'immersió en català a les aules per un equilibri entre el castellà, el català i l'anglès.
La indignació que ha generat la mesura, traduïda a les Balears amb la vaga indefinida de docents, ha despertat aquest diumenge la solidaritat de la comunitat educativa catalana. Amb una presència important d'universitaris -molts d'ells mallorquins que estudien a Barcelona-, la concentració ha transcorregut al crit de consignes com “la vostra vaga, la nostra dignitat”, o directament “fora Bauzà!”. Des d'un megàfon, s'instava una vegada i una altra als assistents a fer aportacions a la caixa de resistència de la vaga, que per ara ha recaptat uns 200.000 euros.
No només la llengua: retallades i països catalans
En la lectura del manifest en suport a la vaga dels mestres balears no tan sols s'ha fet referència a “l'amenaça” que plana sobre el català a les illes, sinó que s'ha incidit que aquest és un problema que es viu també a Catalunya o a València, on molts alumnes no tenen el català com a llengua vehicular tot i ser la seva preferència. “És un atac a tot el país”, expressava el manifest, en clara referència als Països Catalans.
Molts dels concentrats han volgut anar més enllà del problema de la llengua i han aprofitat per protestar, una vegada més, contra les retallades a l'educació pública, una qüestió que no és central en la vaga indefinida a les Balears però que sí que hi és latent. “Protestar contra l'atac al català a Mallorca és com fer una vaga contra la LOMCE o protestar contra les retallades de la consellera Rigau”, esgrimia Manel Roldán, dissenyador barceloní que s'ha apropat a la concentració, i s'explicava: “és el mateix perquè protestem contra les polítiques que ens imposen des de dalt i sense tenir en compte els que treballen cada dia a les escoles.
Abans de marxar, al cap de més d'una hora de concentració, dos mestres es despedien i s'emplaçaven a retrobar-se en les mobilitzacions previstes per la propera vaga del sector, el 24 d'octubre.