La Comissió Pujol crema els seus últims cartutxos amb un Javier Nart 'tertulià'
La d’avui pot haver estat la darrera sessió de compareixences a la Comissió d’Investigació sobre el Frau i l’Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política. El president de la Comissió, David Fernández, tornarà a intentar que compareguin el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, el de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el cap del gabinet de la presidència del Govern, Jorge Moragas, que ara està coordinant la campanya electoral del PP cara als propers comicis generals. Tampoc no ha renunciat a que ho facin el director general de la Policia Nacional, Ignacio Cossidó, el director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Félix Sanz i el comissari de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), Manuel Vázquez. Però si no han volgut comparèixer fins ara, res no fa pensar que canviïn d’opinió en les poques setmanes de vida que li queden a la Comissió.
L’eurodiputat de Ciutadans Javier Nart ha estat el protagonista destacat d’aquesta sessió de tancament. Tots els portaveus han insistit en posar en evidència la contradicció que representa la seva duresa dialèctica contra la corrupció dels polítics d’altres partits i el fet que tingués un compte corrent a nom seu entre els anys 1997 i 2008 a Suïssa. Nart, en un to que sovint semblava més adient per una tertúlia cridanera televisiva que per una compareixença en una comissió d’investigació, s’ha negat reiteradament a explicar si havia utilitzat en interès propi un compte que, segons ha dit, va crear el seu pare per ocultar els diners que ETA volia cobrar-li com a impost revolucionari.
L’únic portaveu que ha desentonat amb els seus companys ha estat el de Ciutadans, Carlos Carrizosa, normalment molt agressiu i avui un defensor més del compareixent. Fins i tot el portaveu del PP, Santi Rodríguez, que ha començat molt suau amb Javier Nart ha acabat fent-lo aixecar la veu. Abans, el portaveu d’ERC, Oriol Amorós, ja li havia demanat que “no cal que cridi” i el d’ICV-EUiA, Joan Mena, li ha pregat que “baixés els fums”. Però l’eurodiputat no s’ha arronsat, ha acusat la portaveu de les CUP, Isabel Vallet, de “fer preguntes irrellevants” i al de CDC, David Bonvehí, li ha recordat que “Jordi Pujol i la sagrada família sí que tenen incidències fiscals i judicials per totes bandes”.
Finalment, el socialista Jordi Terrades ha aconseguit treure-li que mai havia fet operacions amb el compte suís del seu pare. “Si hagués contestat aquesta pregunta abans, no hauria calgut fer-li tantes vegades”, ha conclòs Terrades al qual no se’l veia massa convençut de la fiabilitat de la resposta.
L'ex-jutge Pasqual Estevill, que també ha comparegut aquest matí, ha adoptat un aire altiu i ha estat molt més discret que Javier Nart. El jutge, condemnat a nou anys de presó per extorquir empresaris i prevaricar, ha parlat poc i ha anat tirant pilotes fora. No ha respost les acusacions que li va formular la setmana passada l’advocat Joan Piqué Vidal però ha coincidit amb ell en la defensa de Jordi Pujol, el responsable de la creació de la comissió a la qual ha hagut de comparèixer avui, a desgrat. “Va ser un gran president i se l’ha condemnat socialment amb un menyspreu absolut de la seva presumpció d’innocència”, ha dit.
Jordi Soriano, ex-portaveu del PP a Sabadell i relacionat amb el cas Mercuri, i Antoni Duran-Sindreu, ex-president de l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals, han estat els altres dos compareixents d’aquesta reunió de la Comissió Pujol.
Ara toca preparar les conclusions. La setmana que ve començaran els debats dels textos que proposaran els diferents grups parlamentaris. Tot està calculat perquè el darrer Ple del Parlament, d’aquí a tres setmanes, aprovi les conclusions definitives. Serà un bon moment per veure en quin estat de salut arriben al final del mandat les relacions entre els tres grups que han governat Catalunya els darrers dos anys: CDC, UDC i ERC. CDC i UDC acaben de partir peres. A ERC i al seu portaveu Oriol Amorós se’ls presenta una feina gens senzilla.