La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

Convergència perd més de tres milions d'euros per quedar-se sense grups parlamentaris

La decisió de les meses del Congrés i el Senat de deixar els diputats del Partit Demòcrata Català sense grup parlamentari tindrà no només efectes polítics sinó importants perjudicis econòmics per a la formació. L'antiga Convergència deixarà d'ingressar fins a tres milions i mig d'euros durant els propers quatre anys, comptant que aquest cop s'esgoti la legislatura.

En detall, Convergència perdrà del Congrés una subvenció de prop de 40.000 euros al mes, gairebé dos milions d'euros al llarg dels 48 mesos que dura una legislatura completa. A això cal afegir-li la subvenció per tramesa de propaganda, de prop d'un milió d'euros. Els tres milions en total que els Demòcrates poden quedar-se sense cobrar del Congrés se sumen al mig milió que perdran del Senat. En total, un important impacte econòmic per a un partit que mai havia deixat de rebre-ho, en haver tingut sempre grup a la Cambra baixa.

La manca de grups no tindrà en canvi conseqüències d'importància sobre els assessors. Els anomenats “assistents” es reparteixen també al grup Mixt, en ocasions fins i tot en una ràtio superior a la de la resta de grups. Segons el règim econòmic dels diputats publicat pel Congrés per a la passada legislatura, el grup Mixt va tenir llavors una ràtio de 0,71 assessors per cada diputat i el de Convergència 0,75, mentre els d'ERC o PNB es van quedar a 0,67 per diputat.

Després de conèixer-se la decisió de la Mesa, que s'ha pres gràcies a les abstencions de PP, PSOE i Podem i amb els vots en contra de Ciutadans, la formació independentista ha considerat que es tracta d'una venjança per les seves posicions independentistes. “No ens han perdonat el que es va votar la setmana passada al Parlament”, ha considerat el cap de llista convergent, Francesc Homs, en relació amb la votació de les conclusions del procés constituent, suspeses aquest dilluns pel Constitucional.

Segons la seva valoració, la decisió de la Mesa respon a més als pactes que s'estan forjant entre PP i Ciutadans per a la investidura. Homs no ha desaprofitat l'ocasió per carregar més contra Podem, dels que ha dit que han “votat junts i de la maneta amb el PP” per deixar-los sense grup. El retret responia a la polèmica de la constitució de la Mesa, quan des Podem es va acusar els independentistes d'haver pactat amb el PP per haver-se abstingut.

El desembarcament de Convergència en el grup Mixt passarà per primera vegada en la història de la formació, i posa punt final a una època caracteritzada per les formes pactistes de fer política de la dreta nacionalista catalana al Congrés. La pèrdua del grup, que des del PDC interpreten com una venjança política, augura ara una legislatura en la qual els independentistes faran una oposició més dura.