La Diputació va substituir als tècnics en Cooperació per càrrecs vinculats a CiU sense experiència en el sector
El repartiment de fons de cooperació al desenvolupament de la Diputació de Barcelona va quedar des de mitjans de 2013 en bona mesura en mans de càrrecs polítics vinculats a Convergència i Unió (CiU) sense experiència en el sector després d'apartar els tècnics de la casa. Entre els càrrecs polítics que van anar assumint les tasques que corresponien als tècnics hi ha almenys dues persones vinculades al mateix president del Grup de CiU a la Diputació i adjunt a la Presidència per a l'àrea de Relacions Internacionals, Joan Carles Garcia Cañizares, que davant les crítiques aixecades per la gestió dels fons ha assegurat solemnement que respon “personalment” per la legalitat de tot el procés.
Des 2012, després de fer-se CiU amb el govern de la Diputació de Barcelona, almenys un milió d'euros de la partida de l'organisme per a la cooperació al desenvolupament s'ha repartit entre empreses i patronals catalanes sense experiència en el sector i en procediments sovint polèmics: mitjançant contractes a dit sense publicitat ni concurrència, en ocasions combinats amb partides per altres vies -amb el que formalment mai se superava el llindar de 18.000 euros permès per a aquest tipus de contractes- i fins i tot amb desenes de milers d'euros destinats a entitats recentment constituïdes.
Els dos responsables directes dels fons han dimitit després de destapar eldiario.es/Catalunyaplural.cat la polèmica gestió, però tots dos han estat recol·locats ipso facto a la Generalitat: el cap de l'Oficina de cooperació, Jonathan Jorba, a l'Institut d'Estadística (Idescat), i el director de Relacions Internacionals, Jordi Castells Masanés, a Governació.
El responsable polític de Castells Masanés a la Diputació era Garcia Cañizares, que davant la pressió del Partit dels Socialistes (PSC) i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) s'ha vist obligat a convocar per avui una junta de portaveus extraordinària per donar compte de la gestió dels fons de cooperació al desenvolupament. Eldiario.es/Catalunyaplural.cat li va dirigir per escrit, el passat 15 de maig, diverses preguntes al respecte, juntament amb la sol·licitud de mantenir una reunió, però les peticions no han estat ateses tot i que posteriorment van tornar a formalitzar-se en diverses ocasions.
Càrrecs de la màxima confiança de Garcia Cañizares -propers a les joventuts de Convergència i col·laboradors a Tordera (Maresme), localitat de la qual és alcalde- van desembarcar en l'àrea de cooperació al desenvolupament de la Diputació des de mitjans de 2013, quan els tècnics van començar a advertir de possibles irregularitats en el repartiment dels fons. Moltes d'aquestes advertències dels experts sobre males pràctiques en la gestió dels recursos públics han quedat per escrit i les ha recollit l'informe de l'Agència de Salut Pública -organisme independent amb participació de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat, tots dos fins ara també en mans de CiU.
L'informe va ser lliurat el mes passat a la Diputació amb l'advertiment que hi havia indicis molt seriosos de mobbing en Relacions Internacionals contra els professionals que van denunciar males pràctiques, als quals s'havia apartat. La resposta, per ara, s'ha limitat a obrir una investigació interna al ralentí, un cop consumades les dues dimissions de Jorba i Castells Masanés.
Des de l'arribada de Castells Masanés a Relacions Internacionals, el 2012, han dimitit fins a quatre directors de l'àrea de Cooperació al Desenvolupament. I l'equip de tècnics funcionaris de la casa a càrrec dels expedients de projectes va acabar reduït a la meitat. Segons múltiples denúncies recollides en l'informe de l'Agència de Salut Pública pels treballadors de l'àrea, als tècnics que posaven objeccions als expedients decidits des de dalt se'ls anava apartant o veien com es buidava de contingut el seu lloc de treball.
Per assumir les tasques que abans feien els tècnics funcionaris experts en cooperació al desenvolupament -aprovar els projectes i fer-ne seguiment per assegurar que complien amb els fins promesos- van anar desembarcant en l'àrea persones vinculades a CiU -i en particular, a Garcia Cañizares-, que van assumir alguns dels expedients polèmics fora de la supervisió dels tècnics de la casa. Els informes d'avaluació i supervisió dels projectes, que solien incorporar al costat de l'expedient, fins i tot van deixar de constar en el sistema informàtic intern, segons fonts coneixedores de la mecànica de treball. D'aquesta manera, molts dels projectes qüestionats pels tècnics van quedar fora de la seva supervisió i sota control exclusiu d'un grapat de càrrecs polítics de confiança sense cap experiència prèvia en cooperació al desenvolupament o de becaris que responien directament a la direcció.
Dues de les persones que van desembarcar a l'àrea estan molt estretament relacionades amb Garcia Cañizares: Marc Unió, que acaba de ser elegit regidor a Tordera en la mateixa llista de CiU que encapçalava Garcia Cañizares, i Bernat Sanjuan, vinculat també a la seva base política al municipi del Maresme. Tots dos van ser contractats per la via de successius contractes menors combinats amb factures per treballs concrets. I en els contractes es van combinar els de la pròpia Diputació de Barcelona amb els rubricats per Goberna, entitat vinculada a la Fundació Ortega-Marañón amb la qual la Diputació de Barcelona té molta relació. Del grup vinculat a CiU que en la pràctica va substituir als tècnics de cooperació també va formar part Luca Bellizzi, nomenat el febrer passat ambaixador de la Generalitat a Itàlia i el Vaticà.
L'informe de l'Agència de Salut Pública sobre el mobbing en cooperació inclou declaracions de treballadors que van denunciar interferències en la seva feina del propi Garcia Cañizares per suposadament afavorir determinades entitats. El document també subratlla el desembarcament d'externs de confiança política per assumir les tasques dels experts: “Hi ha dues direccions, la dels professionals, que no es valora, i la de les persones contractades per substituir-los”, sosté un dels treballadors enquestats. En l'informe abunden els comentaris en aquesta mateixa línia: “S'han contractat persones a dit, sense les capacitats necessàries i per procediments qüestionables, per ocupar els llocs de treball de la gent expulsada de cooperació”. I un altre: “S'estan buidant de contingut les tasques dels tècnics i contractant personal extern”.