Els homes de Pujol tornen al Parlament
“Avui fa 25 anys que vaig deixar la Generalitat”, ha recordat el que va ser secretari general de la Presidència de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta, entre els anys 1980 i 1990 a la Comissió d’Investigació sobre el Frau i l’Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política. La seva compareixença ha estat una mica més animada que la de qui va ser conseller de diversos governs i departaments en aquell periode, Macià Alavedra, però cap dels dos no ha aportat novetats a la investigació del cas Pretoria, un fosc afer pel qual la Fiscalia Anticorrupció els demana sis anys de presó i fortes indemnitzacions, per actuacions urbanístiques a Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres.
A més d’Alavedra i Prenafeta, també han comparegut l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, i l’ex-diputat socialista Luis Andrés García, conegut com a ‘Luigi’ per qui la Fiscalia demana la pena més elevada: vuit anys de presó i 22,6 milions de multa. A Alavedra i Prenafeta els demana set anys de presó i multes de 10,3 milions i 13,7 milions, respectivament. En principi, només Luis García ha acceptat totes les preguntes que se li han fet sobre el cas Pretòria. De tota manera, Alavedra, Prenafeta i Muñoz també n’han respost algunes i s’han mostrat convençuts que sortiran ben lliurats d’aquest tràngol.
Descartada l’esperança d’obtenir informacions interessants del cas que va dur uns quants mesos a la presó Alavedra, Prenafeta, Luis García i Bartomeu Muñoz, l’interès de la sessió s’ha centrat més en el ‘flash back’ que representava el retorn de l’exconseller i l’exsecretari general de la Presidència a l’ambient parlamentari. El portaveu socialista, Jordi Terrades, li ha demanat a Lluís Prenafeta si ell va organitzar la invasió del Parlament de simpatitzants de Jordi Pujol el dia de la seva presa de possessió com a president coincidint amb l’anunci que se l’incloïa a la querella de Banca Catalana. Terrades ha comparat aquella ocupació, durant la qual es va escridassar i agredir diputats socialistes, amb la condemna a tres anys de presó de vuit participants en la mobilització ‘Aturem el Parlament’ el 15 de juny de 2011. “Un assalt? On?”, ha tirat pilotes fora Prenafeta.
Tant l’exsecretari general de la Presidència com l’ex-conseller Alavedra han mostrat el seu respecte i apreci per l’home que els va nomenar, Jordi Pujol. Qui ha anat més enllà ha estat Prenafeta que ha negat que l’expresident de la Generalitat hagi comès cap delicte. El portaveu d’ERC, Oriol Amorós, li ha repetit, en dues ocasions, que Pujol va confessar el 25 d’agost passat que havia comès delicte fiscal en haver ocultat diners a l’estranger durant 34 anys, però Prenafeta no s’ha fet enrere: “Ja es veurà si Pujol és culpable”.
Lluny queda aquell dia de l’estiu de 1980 en què Jordi Pujol i Lluís Prenafeta van entrar plegats al Palau de la Generalitat i el nou president li va dir a la seva mà dreta: “Lluís, la Generalitat som tu i jo”. Prenafeta ho ha recordat amb un cert orgull. Van ser uns anys en què manava molt i per les seves mans van passar tots els dossiers que després es van convertir en escàndols, des de les loteries de la Generalitat a la posada en marxa de Port Aventura, els avals del Govern català a empreses vinculades a dirigents de CiU o la creació del diari ‘El Observador’. Aquell Prenafeta ha reaparegut per uns moments avui quan s’ha referit als periodistes que el criticaven com a “paràsits” o a José María Mena i Carlos Jiménez Villarejo com ‘els fiscals de sempre’, però s’ha mossegat la llengua quan el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, li ha demanat si considera que el seu empresonament i el d’Alavedra formaven part d’un pla contra Catalunya. “Va ser desproporcionat i humiliant. No em faci dir més coses perquè em carreguen els neulers. Vostè ja m’entén”.
Un moc a Miquel Sellarès, convergent crític amb Prenafeta, a qui acusava de liderar el ‘sector dels negocis’ del partit, i la sorprenent explicació que és el padrí de la filla gran de Jordi Pujol Ferrusola però que no l’ha vist els darrers quinze anys, han estat algun dels pocs moments entretinguts de la reunió d’una comissió d’investigació que haurà d’esperar la compareixença del financer Javier de la Rosa, el proper dilluns, perquè l’espectacle torni a la sala on es desenvolupen les seves sessions.