Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

Expectació per la incursió a Catalunya de ‘Ocho apellidos vascos’

Els protagonistes de la segona part de "Ocho apellidos vascos" i Paolo Vasile a la masia de Monells on es fa part del rodatge,

Siscu Baiges

Barcelona —

La pel·lícula ‘Ocho apellidos vascos’ és la que més ingressos ha generat de la història del cinema espanyol. Estrenada el març de 2014, va ingressar 56,2 milions d’euros per la venda d’entrades. Només n’ha recaptat més ‘Avatar’. La pel·lícula dirigida per Emilio Martínez Lázaro va tenir més de 9,5 milions d’espectadors.

A més, va superar la prova ‘política’. ‘Ocho apellidos vascos’ fa riure confrontant les peculiaritats socials i polítiques del País Basc i Andalusia. Els protagonistes són un cambrer sevillà (Dani Rovira) i una jova basca (Clara Lago) que formen parella. Rovira es fa passar per abertzale i això provoca tot de situacions estrambòtiques i còmiques. La por a una acollida d’urpes per part dels nacionalistes bascos es va diluir ràpidament. Karra Elejalde, actor basc que viu a Catalunya des de fa 16 anys, i que a la pel·lícula interpreta el pare de Clara Lago, un home de profundes arrels i conviccions basquistes, va explicar en una trobada amb periodistes que els crítics amb ‘Ocho apellidos vascos’ van ser poquíssims.

Martínez Lázaro va recordar, en aquesta trobada, que bona part del rodatge s’havia fet en zones de majoria abertzale i que molts alcaldes de Bildu els havien posat tota mena de facilitats.

La reunió amb periodistes es va produir a mig rodatge de la segona part de la pel·lícula. I ara caldrà veure si la societat catalana també encaixa bé l’humor dels guionistes Borja Cobeaga i Diego San José. Perquè ‘Ocho apellidos vascos’ es trasllada a l’Empordà, ‘el centre de la personalitat catalana’, segons Martínez Lázaro. Als periodistes se’ls va deixar veure algunes escenes que s’estan rodant a una masia de Monells. Una enorme bandera estelada la presideix.

Els responsables de la segona part d’aquest èxit cinematogràfic no van voler desvetllar gaire detalls dels seu argument i gags. Només s’ha filtrat que la noia basca trenca amb el cambrer sevillà i s’aparella amb un català que interpreta Berto Romero. Ha trascendit també que la plaça gran de Monells es diu, a la pel·lícula, ‘plaça Pep Guardiola’ i que hi ha castellers i sardanistes. Dani Rovira va dir, sense saber si parlava seriosament o en broma, que fa d’anxaneta en una torre aixecada pels Castellers de Monells. Estaran els catalans d’humor per encaixar les bromes sobre una qüestió que té en tensió la societat catalana des de fa ja uns quants anys?

Els actors i responsables de ‘Ocho apellidos vascos’ diuen que estan convençuts que passarà el mateix que en la reeixida primera pel·lícula. “Volem a Espanya, separada o unida. En fem broma amb carinyo”, va dir Paolo Vasile, conseller delegat de Mediaset Espanya. “Dediquem la pel·lícula a tots els catalans intel·ligents, que crec que són tots”, va afegir.

Karra Elejalde considera que “cal estendre ponts, no abismes. Ens riem de tothom, però no ens burlem de ningú. Intueixo que passarà el mateix que a la primera pel·lícula”. Rosa Maria Sardà, que també té un paper en aquesta segona part, encara sense títol, de ‘Ocho apellidos vascos’, va dir que “m’he guanyat la vida rient-me de mi mateixa. Potser els catalans no tenim la mateixa sal i gràcia que d’altres però no me’n fio de les persones que no tenen sentit de l’humor”. “Una societat que posa un senyor defecant al costat del betlem amb el nen Jesús ja ho deixa tot clar”, va comentar Berto Romero.

Encara queden algunes setmanes de rodatge. Durarà dos mesos, dels quals les tres quartes parts s’estarà gravant a l’Empordà. No s’estrenarà abans de les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre. Ho farà uns mesos després. En quina fase estarà el famós ‘procés’?

Emilio Martínez Lázaro va dir algunes coses que deixen la porta entreoberta a l’expectació: “El fet diferencial català té el seu espai i ens el prenem a broma. No volem ofendre ningú. I si algú se sent ofès no ens importa. La gent és igual a tot arreu. Té menys prejudicis dels que es podria deduir de les portades dels diaris”.

Sí?

Etiquetas
stats