La secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, dimiteix del seu càrrec, segons informa aquest dissabte el digital Crític. L'encarregada de vertebrar el partit de Pablo Iglesias a Catalunya presentarà aquest dissabte la seva dimissió davant el Consell Ciutadà de la formació. Motius personals, sumats a una visió crítica amb el to i la filosofia de la campanya electoral catalana del 27-S, l'haurien portat a prendre aquesta decisió, segons explica el mateix digital.
Entre els interrogants que deixa la renúncia d'Ubasart, hi ha el de si mantindrà, o no, el seu càrrec com a secretaria de Plurinacionalitat de Podemos. I és que la sortida d'Ubasart topa, directament, amb la posició nacional d'Iglesias que veu com se li escapa una de les peces claus del seu partit, que ha dipositat en Catalunya bona part de la seva aposta política.
“Entenc que ja s’ha acabat una etapa i arriba el moment del recanvi. Per encarar el cicle electoral d’aquest any, que ja va començar amb la campanya per les eleccions del 27-S, l’organització ja compta amb dirigents que es poden fer càrrec del repte, així com amb la presència de representats electes que és bo que vagin prenent pes”, explica Ubasart a Crític.
L'ara ja exdirigent de Podem tornarà a dedicar-se a temps complet a fer de professora i investigadora de Ciències Polítiques a la Universitat de Girona. Gemma Ubasart ocupava el càrrec de secretària general des del mes de febrer, quan la seva candidatura, avalada per Pablo Iglesias, va guanyar les primàries a Podem amb un 77% dels vots. Va ser a les portes d'aquella votació quan Catalunya Plural la va entrevistar.
La seva victòria va ser més que previsible, tenint en compte que Ubasart ja ocupava llavors la Secretaria de Plurinacionalitat i Polítiques Públiques per al Canvi. A més de ser una de les persones més properes a Iglesias en els cercles de Podem a Catalunya. De fet, Iglesias va dipositar la seva confiança en ella per articular el braç català de la seva formació, amb la voluntat d'obrir una alternativa al corrent independentista, lluny del federalisme clàssic i l'Espanya recentralitzadora.
Des d'ara fins després de les eleccions espanyoles del 20 de desembre, una direcció provisional col·legiada agafarà les regnes del partit a Catalunya. La marxa d'Usabart arriba en un moment delicat, després de les autonòmiques, on Catalunya Si que es Pot va obtenir uns resultats molt per sota dels esperats, i a tres mesos de les eleccions espanyoles. Uns comicis en què la candidatura de Pablo Iglesias necessita un bon resultat si vol ser decisiu al Congrés dels Diputats.