La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

La Generalitat i els partits carreguen contra el 'veto' a la intervenció de Mas en el Fòrum del Mediterrani

Agències

Barcelona —

El Govern de la Generalitat i la majoria de partits catalans -excepte el PP- van expressar el seu rebuig ahir a que Artur Mas no pugui intervenir aquest dimecres al I Fòrum Econòmic de la Mediterrània Occidental per donar oficialment la benvinguda als seus assistents, la majoria ministres d'Exteriors dels països representats: França, Itàlia, Portugal, Malta, el Marroc, Algèria, Líbia, Mauritània, Tunísia i Espanya.

L'Executiu central no va accedir a modificar el programa de l'acte perquè el president de la Generalitat dirigís unes paraules als participants, reunits aquest dimecres al Palau de Pedralbes de Barcelona, ​​cosa que des de la Generalitat s'ha qualificat d'“error” -en paraules del portaveu, Francesc Homs-. La decisió suposa el segon xoc entre governs català i central en matèria de protocol, després que Mas decidís no assistir a un acte de Foment del Treball a Barcelona perquè no el presidia ell, sinó la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, llavors com a presidenta en funcions.

En aquest cas, Homs ha anunciat que Mas sí que assistirà al fòrum, per rebre els participants, però que en no estar permesa la seva intervenció, anirà després al ple previst al Parlament de Catalunya, de manera que és possible que no es quedi a escoltar la intervenció de Rajoy. Segons Homs, està a la mà de l'Estat accedir a la petició de la Generalitat, que només havia demanat que permetés a Mas emetre una salutació de tres minuts de durada a principis del Fòrum, i ha afegit: “Que cadascú jutgi situar les coses en aquest punt, perquè és gratuït i innecessari”.

Tots els partits catalans amb representació al Parlament menys el PP han considerat aquest dimarts que el president de la Generalitat hauria de poder intervenir.

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha defensat que per “cortesia i sentit comú” el Govern central hauria d'haver permès prendre la paraula al president català i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, com a amfitrions de la trobada. Ha lamentat que l'actitud de Mas d'anar a la trobada només a saludar els participants per després marxar és estranya i no contribuirà a abonar el “prestigi” de la Generalitat, i ha conclòs que hauria d'haver delegat aquesta activitat en un conseller.

La portaveu d'ICV-EUiA a la cambra, Dolors Camats, ha lamentat profundament la polèmica, i després de criticar la “intransigència” de l'Estat, ha considerat també que Mas hauria d'enviar-hi un conseller. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, per la seva banda, ha assegurat que encara que no intervingui, Mas ha de ser “amfitrió” de l'acte, una condició que ningú li pot treure, i ha expressat l'absoluta incomprensió amb l'actitud de l'Estat.

Fins i tot Ciutadans ha expressat que Rajoy podria haver fet un forat al president. Tot i que ha lamentat la polèmica, el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, ha considerat que per cortesia el Govern “li hauria pogut donar tres minuts de glòria a Mas, ja que ningú el rep a l'estranger” en els viatges que fa com a president de la Generalitat. El diputat de la CUP Quim Arrufat ha considerat un “menyspreu” a la Generalitat que el president català no intervingui en l'acte, però ha advertit al govern català que aquest no és el principal conflicte que hi ha actualment a Catalunya.

El fòrum de l'anomenat '5 +5'

Aquest fòrum, que es desenvoluparà a la seu de la Unió per la Mediterrània, al Palau de Pedralbes, és organitzat per l'anomenat “5 +5”, el grup compost pels cinc països del sud d'Europa i els cinc nord-africans que se situen a la vora del Mediterrani. Per tant, a Barcelona estaran representats Espanya, França, Itàlia, Portugal, Malta, Marroc, Algèria, Líbia, Mauritània i Tunísia, i en nom de tots ells, excepte d'Itàlia, acudiran els seus corresponents ministres d'Afers Exteriors.

A més, hi seran presents representants de les organitzacions empresarials de tots aquests països, entre ells el president de la CEOE, Joan Rosell, i màxims responsables d'algunes de les seves empreses, com Antonio Brufau (Repsol), Salvador Gabarró (Gas Natural (Fenosa) i Juan Miguel Villar Mir (OHL).

Ja s'han institucionalitzat des de 1990 reunions d'aquests països en diversos àmbits, però encara no s'havia realitzat cap amb caràcter econòmic.