El Govern de la Generalitat considera la imputació d'Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega una “autèntica anomalia democràtica”. Així s'ha pronunciat Neus Munté, vicepresidenta del Govern, després de la reunió del Consell Executiu durant la qual han conegut la notícia: “És una instrumentalització política d'una querella que va presentar la Fiscalia General en contra de l'opinió dels fiscals catalans”.
La vicepresidenta ha volgut manifestar el “ple suport” de la Generalitat al president ja Rigau i Ortega, i ha subratllat que “no es va fer res il·legal”. A dia d'avui, Mas és president del Govern i Rigau consellera d'Ensenyament. Ortega va abandonar el càrrec de vicepresidenta i consellera de Presidència amb la sortida d'Unió de l'Executiu.
Munté ha repetit una i altra vegada que es tracta d'una “querella política” la que portarà a judici el president Mas. Prova d'això, ha assegurat, són “la data en què s'ha conegut, les formes i les filtracions”. Amb això últim es referia la vicepresidenta a la informació de La Razón que va anticipar durant la campanya electoral el que ha passat aquest dimarts.
Mas haurà de comparèixer davant del jutge el dijous 15 d'octubre, segons l'acte emès per la Sala Penal del TSJC. Dos dies abans, el dimarts 13 d'octubre, ho faran a Ortega i Rigau. El TSJC també ha cridat a declarar el dilluns 19 d'octubre a cinc testimonis que havia sol·licitat la Fiscalia, entre els quals hi ha una directora d'institut, un tècnic informàtic, la responsable de la confecció de les urnes i un assessor de la conselleria de Governació, el departament que va organitzar la consulta.
Els partits i entitats sobiranistes han fet pinya al voltant del president de la Generalitat. La CUP, Òmnium i ANC han evidenciat el seu suport a Mas i analitzen la imputació com en la línia de l'Estat de “negar” el dret a decidir a Catalunya. Dolors Camats, d'ICV, ho ha considerat “un despropòsit més” que incrementarà la “polarització” a Catalunya.