La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

El Govern apel·la en el seu recurs al Suprem a la “llibertat d'expressió” i al “dret a la participació”

La batalla entre la Generalitat i el Govern central es trasllada als jutjats en les vigílies del 9-N. El Govern va anunciar una denúncia contra l'Executiu de Rajoy divendres passat, després que aquest comuniqués la decisió de portar el procés participatiu davant el Constitucional. L'amenaça, que va repetir ahir el portaveu Francesc Homs, s'ha materialitzat en un recurs contenciós administratiu amb el qual la Generanitat demana al Tribunal Suprem que suspengui cautelarment els efectes de la impugnació del procés participatiu per part del Govern.

Segons publica aquest dimecres el diari Ara, la denúncia interposada pels serveis jurídics de la Generalitat se centra en una suposada superació dels límits de l'ordenament jurídic en què el Govern central hauria incorregut en portar el 'nou 9-N' davant l'Alt tribunal, que finalment va suspendre ahir la convocatòria.

Per a la Generalitat aquesta actuació suposa un “abús de dret i un exercici antisocial” amb la finalitat d'impedir que els catalans exerceixin “el seu dret fonamental a la participació i les seves llibertats d'expressió i ideològica”, segons consta en les 32 pàgines de la denúncia presentada davant el Tribunal Suprem. L'administració catalana considera que el dret de participació política recollit en l'article 23.1 de la Constitució va més enllà de la democràcia representativa i permet que els ciutadans s'expressin sobre diferents aspectes de la vida pública.

Considera així mateix que el recurs contra el procés participatiu retalla la llibertat d'expressió i ideològica ja que pretén “impedir que els ciutadans manifestin la seva opinió sobre el futur polític de Catalunya”, uns drets que, segons argumenta la Generalitat, estan recollits en l'ordenament jurídic espanyol i protegits pel Tribunal Europeu dels Drets Humans. “Negar que tots els catalans puguin exercir el seu dret d'expressió a través d'un procediment participatiu és negar la mateixa democràcia”, conclou la denúncia.

Denúncia internacional contra el Govern de Rajoy

A la denúncia interposada pels serveis jurídics de la Generalitat se li suma una recollida de signatures promoguda per ICV per denunciar a nivell internacional les “dificultats que posa el Govern al dret a decidir dels catalans”. Segons els impulsors, l'escrit es durà davant les institucions internacionals per a exercir “pressió política” i reclamarà als organismes europeus que garanteixin el dret a decidir sobre el seu futur polític dels catalans.

Diputats del Congrés, Parlament i Parlament Europeu dels partits sobiranistes CiU, ERC i ICV-EUiA signaran la denúncia aquest dimecres, que es farà extensiva als ajuntaments per demanar-los el seu suport. Finalment portarà, a través de l'ANC i Òmnium Cultural, davant els ciutadans que prenguin part en el procés participatiu del 9 de novembre per convidar-los a signar-la.