La portada de mañana
Acceder
16 grandes ciudades no están en el sistema VioGén
El Gobierno estudia excluir a los ultraderechistas de la acusación popular
OPINIÓN | 'Este año tampoco', por Antón Losada

El Palau de la Música acusarà Convergència de cobrar comissions després del canvi de criteri de la Generalitat

Gir en temps de descompte al Cas Palau. El Consorci del Palau de la Música, l'ens que nodreix de fons públics a l'auditori i en el qual participen la Generalitat, el Govern central i l'Ajuntament de Barcelona, ha decidit que acusarà Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) de cobrar comissions de Ferrovial a canvi d'obra pública a través de l'auditori.

Una carta d'Ada Colau va forçar per aquest dimarts una nova reunió del Consorci del Palau. El resultat de la votació d'aquest dimarts ha esmenat la reunió del Consorci del passat 12 de maig, quan els vots dels representants del Govern, tots ells del PDECat, l'antiga CDC, van impedir el gir a l'acusació que buscava el consistori d'Ada Colau.

La reunió d'aquest dimarts del Consorci era l'última oportunitat perquè el Palau de la Música assenyalés CDC. La votació s'ha saldat amb 5 vots a favor d'acusar CDC i 4 en contra. Han votat a favor els dos representants de l'Ajuntament –el tinent d'alcaldia Jaume Asens i el responsable dels serveis jurídics, Joan Llinares–, els dos representants del Ministeri de Cultura ––Montserrat Iglesias i Eduardo Fernández Palomares, tots dos directius de l'Institut Nacional d'Arts Escèniques i Música (INAEM)– i un membre de l'Orfeó Català (el cor de cant del Palau).

Han votat en contra d'acusar CDC quatre membres de l'Orfeó Català, entre els quals la seva presidenta, Mariona Carulla, que ha argumentat que la votació que valia era la del passat dia 12, quan es va decdiri no assenyalar el partit. La Generalitat s'ha abstingut i ha justificat el seu canvi de vot –es va oposar a acusar CDC fa 15 dies– per la votació del Parlament de la setmana passada que va instar el Govern a acusar el partit.

Asens ha agraït als representantes de l'Estat –que va no acudir a la reunió del dia 12– i de la Generalitat que hagin permès al Consorci acusar CDC. “És un acte de responsabilitat, de coherència i de justícia. En política no és fàcil canviar d'opinió i això és d'agrair”, ha asseverat.

Pendents del tribunal

El Consorci, igual que la resta d'acusacions, va elevar a definitives les seves conclusions dimecres passat. Tot i la pressió del Parlament i de l'Ajuntament, l'advocat de la Generalitat que representa el Consorci no va acusar el partit ni al seu extresorer, Daniel Osàcar. Tampoc ho va fer el lletrat de la Fundació, la part més privada del Palau.

El proper pas serà que l'advocat del Consorci presenti un escrit al tribunal adherint-se a l'acusació de la Fiscalia contra CDC abans la sessió de judici d'aquest divendres, quan les defenses elevaran a definitives les seves conclusions. El gir del Consorci –modificar les seves conclusions quan ja les ha elevat a defintives– no té pràcticament precedents, segons fonts jurídiques. En tot cas, haurà de ser el tribunal de la secció 10 de l'Audiència de Barcelona, presidit per la magistrada Montserrat Comas, qui permeti la nova acusació del Consorci.

La Fiscalia, i ara també el Consorci, demana vuit anys de presó per Osàcar, i cins per dos directius de Ferrovial, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga. Amb el gir de l'acusació, el Consorci se sumarà a la Fiscalia i l'acusació que exerceix la Federació d'Associació de Veïns de Barcelona (FAVB) i reclamarà el decomís de 6,6 milions a CDC “o la formació que l'hagi succeït [el PDECat]”, quantitat a la qual creuen que ascendeixen les comissions presumptament pagades per la constructira a canvi d'obra pública a l'últim Govern de Jordi Pujol.

L'Ajuntament argumentava que si el Consorci no acusava CDC abans d'acabar el judici, després no tindria opció de reclamar els diners de les presumptes comissions en l'execució de la sentència. Ara aquesta opció no queda del tot descartada, tot i que fonts jurídiques argumenten que els diners acabaran de totes maneres al fons estatal de decomissos enlloc del Palau de la Música.

A la reclamació del consistori d'Ada Colau, que portava des de febrer intentant un gir en l'acusació del Consorci, se li va sumar la setmana passada ERC, que no va amagar les seves discrepàncies amb els seus socis de Govern neoconvergents, així com la majoria del Parlament de Catalunya, que va instar la Generalitat a permetre que el Palau acusés CDC.