La portada de mañana
Acceder
El jefe de la Casa Real incentiva un nuevo perfil político de Felipe VI
Así queda el paquete fiscal: impuesto a la banca y prórroga a las energéticas
OPINIÓN | 'Siria ha dado a Netanyahu su imagen de victoria', por Aluf Benn

El Govern preveu estalviar 10 milions cada any amb la jubilació de professors universitaris

La jubilació de professors permanents i catedràtics universitaris suposarà un estalvi de 10 milions d'euros anuals per les arques públiques. Així es preveu a la llei de mesures fiscals -la norma que acompanya els pressupostos i que modifica uns vuitanta articles de diferents lleis- que començarà a tramitar-se en les properes setmanes al Parlament.

El Govern ha fet comptes: la substitució dels professors i catedràtics de les set universitats públiques catalanes comportarà una despesa d'1,62 milions d'euros anuals. Equivalen a les 200 promocions que, com a màxim, podria haver-hi cada any per substituir els docents que es retiren. Aquesta despesa quedarà “llargament compensada”, segons consta en el text de la llei, pels emoluments que es deixaran d'abonar als professors que es jubilen: cada professor té un sou mitjà anual de 50.000 euros, a més dels complements per mèrits docents o d'investigació, entre d'altres. D'aquí que l'estalvi anual es xifri en un total de 10 milions d'euros.

Les contractacions de nous professors estan pensades per estalviar diners a l'administració. És un dels objectius -no oficials- del pla Serra Húnter, que ofereix contractes laborals, no places de funcionaris. El pla va finalitzar el 31 de desembre de 2015, per la qual cosa la llei d'acompanyament el prorroga un any més. Universitats preveu la jubilació de 2.000 professors funcionaris fins el 2022, i el seu objectiu és substituir la meitat amb contractes no permanents i a l'altra meitat amb contractes permanents. D'aquests últims, les universitats poden triar si opten per la via del concurs públic o la del Serra Húnter.

Taxes, impostos i el tramvia per la Diagonal

El projecte de llei d'acompanyament també inclou la modificació de desenes de taxes i impostos, que en alguns casos comporten canvis previstos en la recaptació. Així, per exemple, es preveu establir un únic tipus i eliminar el límit de 20.000 vols de base imposable de l'impost sobre l'emissió d'òxids de nitrogen de l'aviació comercial, que hauria de permetre recaptar 395.000 euros més a partir del 2018 fins a un total de 4,31 milions.

Amb tot, la llei de mesures fiscals no preveu canvis que permetin recaptar més amb l'impost de successions, una de les demandes de la CUP per aprovar els comptes de Junqueras. Les modificacions incloses l'impost es limiten a meres normes que aclareixen el seu contingut que no tenen impacte en la recaptació. Si s'acaba pujant l'impost haurà de ser al Parlament. L'únic canvi en l'IRPF inclòs en la llei és una modificació de la quota autonòmica de l'impost per als donatius a favor dels centres de recerca adscrits a les universitats catalanes.

El que sí que permet deduir la llei és que la Generalitat no posa obstacles a la unió dels tramvies de Barcelona, un dels projectes estrella d'Ada Colau: la modificació de l'article de la llei ferroviària catalana afegeix una disposició que preveu la construcció i gestió de la “xarxa unificada” de tramvies.

En la llei també s'inclouen tres noves taxes ambientals que crea la conselleria de Territori, amb les que preveu recaptar una mica més de 2,3 milions d'euros. D'altra banda, tal com ha avançat La Vanguardia, la llei també preveu destinar 34 milions els propers dos anys a una nova Agència de Ciberseguretat, que substituiria l'actual Cesicat, el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya.

A més, la llei clarifica l'impost turístic pel que fa als creuers. Així, un creuer pagarà des de l'hora on ha reservat per atracar al port fins al moment en què afluixa l'última amarra. D'altra banda, la reforma preveu bonificar el 100% del pagament per impost d'actes jurídics documentats en “l'escriptura pública de separació i divorci i d'extinció de parella estable”.