La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

El Govern insisteix en la consulta encara que el PP hagi obert la porta a un millor finançament

El portaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs, ha assegurat avui que la prioritat de l’Executiu català continua sent “el dret a decidir i la consulta” i no aconseguir que el Govern central concedeixi un nou finançament per a Catalunya o un marge més ampli en el compliment del dèficit.

L’anunci arriba després d’un hipotètic acostament entre CiU i PP, que va començar la setmana passada després d’una reunió sorpresa entre el president de la Generalitat, Artur Mas i el president del Govern, Mariano Rajoy. El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo va donar proves d’aquest acostament obrint la porta a que Catalunya gestioni íntegrament l’IRPF, tal i com es demanava en la proposta de Pacte Fiscal que Artur Mas va presentar a Rajoy el passat mes de novembre. El no rotund de Rajoy davant d’aquella proposta, que havia estat aprovada pel Parlament, va provocar la convocatòria d’eleccions anticipades i que CiU abracés el dret a decidir i presentés la independència com la solució a tots els mals que pateix Catalunya.

Ara, cinc mesos després, aquell no rotund del PP s’ha convertit en una opció factible i en la prova que s’ha tornat a obrir el diàleg entre el govern català i el de l’Estat. La transferència de l’IRPF donaria oxigen a les finances de la Generalitat i seria tot un èxit pel govern d’Artur Mas. Però la nova porta que ha obert el govern espanyol en vol tancar una de més gran: la de la consulta. I la pregunta que es fa tothom és evident: ¿Canvia aquest acostament les pretensions independentistes del Govern? La resposta oficial és no: el primer punt de l’agenda del Govern continua sent la consulta d’autodeterminació. “No ens mourem ni un mil.límetre del nostre full de ruta, que és que els ciutadans de Catalunya puguin decidir lliurement”, ha dit Jordi Turull, el portaveu de CiU al Parlament.

L’estratègia que vol seguir el Govern és separar la negociació fiscal de la negociació perquè s’autoritzi una consulta d’autodeterminació. Però l’altre negociant, el Govern central del PP, té clarament l’objectiu de barrejar les dues propostes i desinflar les pretensions independentistes de CiU i de la ciutadania. “Ni parlar-ne”, ha dit Turull, que ha afegit: “Però mentrestant, hem d’intentar aconseguir el màxim”.

Més clara ha estat la portaveu parlamentària d’ERC, Marta Rovira, que ha criticat que s’intentin obrir “debats que ja estan més que parlats i negociats”. A preguntes del periodistes, ha respost que fa una “valoració satisfactòria” dels primers cent dies de Govern d’Artur Mas, ja que segons considera s’ha avançat en l’agenda econòmica i social i en la nacional. El suport que dóna ERC a Artur Mas demostra que els republicans estan convençuts que les declaracions de CiU són certes i que Artur Mas, més enllà d’entrar a negociar un nou finançament, continua apostant per la consulta.

Els espies, lluny del Parlament

El ple de la setmana vinent debatrà una proposta de PP i Ciutadans que demana la creació d’una comissió parlamentària per investigar els casos d’espionatge que s’han descobert en les darreres setmanes. La majoria de partit encara no han decidit el seu vot, però tant CiU com ERC van avançar que si el PP no està conforme en que comparegui també la policia nacional i els seus responsables, hi votaran en contra. El fosc episodi de l’espionatge, en que s’han llançat sospites entre els diferents partits, té poques possibilitats de debatre’s al Parlament. El cas, però, està en mans de la justícia.