Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Junts pel Sí accepta deixar el debat sobre Mas al congelador

Raül Romeva asisteix a la conferència de la CUP, celebrada aquest dijous a la Universidad Pompeu Fabra

Arturo Puente

La conferència oferta per la CUP per aclarir la seva postura davant la negociació amb Junts pel Sí ha tingut un efecte balsàmic en les relacions entre les dues formacions. Si l'esquerra independentista proposava aquest dijous començar a negociar per allò concret, en els eixos social, de desobediència legal i de procés constituent, el membre de la comissió negociadora de Junts pel Sí, Raül Romeva, recollia el guant el divendres, assegurant que estava d'acord “pràcticament en tot”. Poc després era Marta Rovira, secretària general d'ERC, que mostrava la seva concordança amb els eixos exposats per la CUP.

Amb aquests dos posicionaments Junts pel Sí ha acceptat l'esquema de negociació que vol posar en pràctica la CUP, deixant al congelador el debat sobre la investidura de Mas. Aquest és el principal escull per al pacte, pel que ambdues formacions volen afrontar-lo quan s'assoleixin compromisos en la resta de temes. En qualsevol cas, tant Romeva com Rovira han deixat clar que l'ajornament del debat no vol dir que cedeixin ni un mil·límetre en la seva pretensió de reelegir Mas. “Ho descarto absolutament del tot”, ha assegurat Romeva a Rac 1 a la pregunta de si podria convertir-se en president, “no he estat mai candidat i no sóc candidat”.

Les reunions entre les dues formacions independentistes, Junts pel Sí i la CUP, han estat fins ara poc més que preses de contacte que no han passat de sondejos mutus. Serà a partir d'aquesta setmana quan començaran les negociacions sobre les qüestions centrals, que podrien dilatar-se durant gairebé un mes, el termini màxim que el reglament permet al president Mas per convocar la sessió constitutiva. Segons el full de ruta traçat per la CUP aquest dijous, serà Junts pel Sí i l'actual Govern qui haurà de moure fitxa en primer lloc i mentre es duen a terme les negociacions, amb passos tangibles cap a la ruptura amb l'Estat.

Les “mesures d'irreversibilitat” que vol la CUP tenen a veure amb aspectes com la desobediència al Tribunal Constitucional, que ha retirat diverses lleis sortides del Parlament català en els últims mesos, com la llei de pobresa energètica i contra els abusos hipotecaris, suspesa aquest dimecres. A més, consideren imprescindible paralitzar fins a 10 privatitzacions i posar en marxa 39 mesures de xoc contra la pobresa, que la CUP encara no ha mostrat. Però la principal mesura de irreversibilitat que la candidatura d'Unitat Popular proposa és començar una “desconnexió legal” plena i abans de la investidura, fent cas només a les lleis emanades del Parlament.

Segons ha opinat aquest divendres el cap de llista de la formació, Antonio Baños, el Parlament és sobirà des del 27 de setembre, raó per la qual estaria legitimat per “saltar-se els bloquejos” del Constitucional, un tribunal que considera “forà i desprestigiat”. Malgrat aquesta aposta de ruptura total que, tal com va anunciar el diputat Benet Salellas en la pròpia conferència, pot fer-se “d'una o amb petites microruptures”, el número u de la candidatura ha llançat un missatge d'ordre assegurant que “no hi haurà buit legal” en cap cas, ja que “ens regirem per la legislació catalana”.

Del #PressingCUP al #PressingJuntsPelSí

Des de la celebració de les eleccions, fa 10 dies, l'entorn de Convergència ha pressionat a la CUP perquè acceptin la presidència de Mas. L'amenaça implícita que durant aquests dies ha sobrevolat la candidatura de l'esquerra independentista era que, de no reelegir l'actual president, serien responsables de fer descarrilar el procés sobiranista, una retòrica que va inaugurar el mateix Mas en campanya però a la qual aquests dies s'ha sumat el president de l'ANC, Jordi Sánchez, o la portaveu del Govern, Neus Munté.

Aquestes advertències, magnificades en diferents mitjans de comunicació i tribunes, han estat parodiades per membres de la CUP a les xarxes sota l'etiqueta #PressingCUP, un títol sota el qual agrupaven el que consideraven sortides de to de polítics i periodistes partidaris de la investidura de Mas.

La conferència de la formació ha servit també per donar-li la volta a aquesta situació. Després que la CUP posés en relleu les seves exigències, diferents actors polítics han acusat Junts pel Sí de cedir davant les peticions dels anticapitalistes. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha culpat Artur Mas d'haver portat a Catalunya a un “carreró sense sortida” i ha desitjat que el president no assumeixi les reclamacions de la CUP. De forma més irada, el PP ha acusat Mas de deixar el futur polític català en mans “d'un formació anticapitalista i chavista” com la CUP.

El mateix Govern central ha mostrat la seva postura sobre la formació del nou govern català. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres de cada divendres, la vicepresidenta Sáenz de Santamaría ha reclamat el president en funcions de la Generalitat a “no contagiar-se” del pla de la CUP. Per a la vicepresidenta, la CUP és “un partit antisistema” amb un programa “d'oberta desobediència a la convivència”.

En vista de les advertències que havia aixecat la seva conferència, la CUP tornava aquest matí la pilota a Junts pel Sí, als quals dedicava un tuit, aquest cop amb l'etiqueta #PressingJuntsPelSí.

Etiquetas
stats