La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

L'Audiència ordena la reobertura del cas del jove italià que va perdre un ull per una bala de goma

El combat de Nicola Tanno és una carrera de fons. Han passat gairebé quatre anys des d'aquell dia 10 de juliol del 2010 en què va perdre el seu ull dret a causa de l'impacte d'una bala de goma. A més de lluitar per obtenir la prohibició de l'ús d'aquests projectils per part dels Mossos d'Esquadra, Tanno està demanant que els fets no quedin impunes però la via judicial no ha estat exempta d'obstacles. El jutge instructor va arxivar dues vegades el cas en considerar impossible determinar l'autor del tret. No obstant això, l'Audiència de Barcelona ha tornat aquesta setmana a acceptar el recurs interposat per l'advocat de Tanno i ha ordenat noves investigacions.

En concret, el jutge instructor haurà de prendre declaració novament als caporals que estaven al comandament dels furgons policials que es trobaven a la zona dels fets, a prop de la plaça Espanya de Barcelona. L'advocat de Tanno, Pere Picón, va considerar que hi havia contradiccions en les declaracions d'aquests agents.

Es farà també un informe pericial per determinar la distància des d'on es va efectuar el tret. Segons diversos testimonis, l'escopeter es trobava a uns 30 metres de Nicola Tanno, malgrat que el protocol oficial requereix una distància mínima de 50 metres.

Segons l'opinió de Picón, tots els indicis apunten a l'escopeter de la unitat 201 com a autor dels fets. Segons argumenta, de les quatre unitats - també anomenades dragons - presents a la zona, només dos van poder realitzar el tret en qüestió, atesa la disposició dels dragons en el moment dels fets. Però només l'escopeter de la unitat 201 va reconèixer haver disparat.

En el seu escrit, la magistrada de l'Audiència indica que els fets són constitutius de delicte, en concret de lesions imprudents. Fins ara, només s'havia establert la relació causal entre els trets de bales de goma i la lesió ocular soferta per Tanno i no s'havia determinat el delicte.

Mentre la via judicial segueix el seu curs, la lluita política de Nicola Tanno ja va obtenir resultats gràcies a l'associació 'Stop Bales de Goma', que ell mateix va fundar. El mes de novembre passat, el Parlament de Catalunya va abolir definitivament la possibilitat per als Mossos d'Esquadra d'utilitzar bales de goma. La prohibició es farà efectiva el proper 30 d'abril. A partir d'aquesta data però, la policia catalana podrà utilitzar llançadores de projectils de foam, que tenen una trajectòria més previsible però que poden provocar igualment lesions greus.