Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

Un Observatori Ciutadà vol obrir portes i finestres a la Diputació de Barcelona

Ple de la Diputació de Barcelona en la passada legislatura

João França

Després d'impulsar Observatoris Ciutadans Municipals (OCM) en poblacions de tot l'Estat, la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) ha arribat per primer cop a una administració supramunicipal: la Diputació de Barcelona. Es tracta de la tercera administració pública amb més pressupost de Catalunya, després de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, i fins ara no comptava amb organitzacions ciutadanes dedicades a la seva fiscalització.

Els OCM són grups de persones que s'organitzen a nivell municipal per posar llum sobre els pressupostos de la seva localitat. A través d'una plataforma digital, posen els pressupostos a disposició per a consulta en un format obert i visual, que permet a qui vulgui treballar les dades amb més detall, i també vehiculen consultes de la ciutadania a l'administració. Amb el mateix esperit es posa en marxa l'Observatori Ciutadà de la Diputació de Barcelona, impulsat per la PACD, els OCM de la provincia de Barcelona i persones relacionades amb la CGT, CATAC-IAC, la CUP, diferents col·lectius de treballadores de la Diputació, i plataformes en defensa del territori.

“A nivell local la manera ha estat muntar un grup promotor i que a partir d'aquí més gent pugui utilitzar l'OCM i fer-lo seu per analitzar de manera col·lectiva, oberta i continua l'administració pública”, explica Enric Pons, de la PACD. “En el cas de la Diputació, a més, intentem fer xarxa amb tots els OCM existents a la província i també amb col·lectius, associacions i plataformes que ja interactuàvem amb l'administració, però si ho fem de forma oberta el resultat millora i generem compromís”, afegeix.

L'activista assegura que per primera vegada la ciutadania pot descarregar en format obert, navegar i consultar amb visualitzacions els pressupostos de la diputació de 2016, 2015 i 2014. “En matèria econòmica i pressupostària, la feina de molt poca gent aconsegueix millorar totalment la web de transparència de la Diputació presentada fa poc”, apunta.

Aquest nou observatori adopta més funcions que altres OCM. Per una banda, a fer un seguiment de l'activitat política de la Diputació, donat que la població té un gran desconeixement de l'activitat de la tercera administració amb més pressupost de Catalunya. “Volem posar el nostre gra de sorra perquè la gent agafi consciència de que això està allà i de que s'ha de fiscalitzar i pressionar, perquè si ara tot just es comença a entendre que els ajuntaments necessiten pressupostos participatius, per què no les diputacions?”, es pregunta Pons.

Per altra banda, es comprometen també amb la denuncia de possibles casos de corrupció. Treballen conjuntament amb el Grup Anticorrupció de Catalunya, del que formen part Xnet, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez o el diputat de Catalunya Sí que es Pot Albano Dante, per vehicular denúncies. Han posat un canal de contacte a disposició de qui vulgui denunciar irregularitats i dirigeixen a la Bústia X d'Xnet aquelles persones que requereixen anonimat.

Pons apunta que els observatoris són independents i apartidistes, però aquest nou Observatori Ciutadà neix amb el suport del grup de la CUP-Poble Actiu a la diputació, que ha contribuït amb una aportació econòmica i el compromís de compartir tota la informació a la que tenen accés els diputats. “És important que partits com puguin ser la CUP o Barcelona en Comú reconeguin la nostra feina i facilitin la nostra tasca, i mantenint la nostra independència, estem en un moment en què cal ser generosos entre partits rupturistes i moviments socials”, conclou.

Etiquetas
stats