Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Lobato evita la humillación en el congreso del PSOE y allana el camino para Óscar López
Crónica - València, año cero: un retrato tras la hecatombe
Opinión - El bucle de la M-30. Por Neus Tomàs
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

El 27S farem el plebiscit que no ens van deixar fer

Raül Romeva i Rueda

El 27 de setembre farem el plebiscit que no ens van deixar fer el 9 de novembre. Per això hi ha aquestes eleccions i per això hem fet una llista unitària. Encara més: per això la nostra llista s’anomena «Junts Pel Sí». Perquè per a nosaltres, i confiem que per a una majoria de ciutadans, en aquestes eleccions ens toca decidir si Catalunya és o no un subjecte polític, si podem decidir el nostre futur.

Ho hem provat d’altres maneres. Vam intentar fer un referèndum acordat amb l’Estat i s’hi van oposar. Vam provar de fer un referèndum segons la legislació catalana i ho van impedir. Vam acordar que faríem una consulta i tampoc ens la van permetre.

El procés participatiu que finalment vam celebrar el 9N va ser un èxit absolut, amb milions de vots a les urnes tot i les dificultats que imposava un Estat entossudit a coaccionar la democràcia. Podem concloure que aquella jornada va anar molt bé, que va ser una demostració de civisme extraordinari, però també hem de reconèixer que va anar malament, perquè el resultat va ser la interposició d’una querella.

I aquí és on som ara, en aquest punt crucial on ens ha abocat l’Estat amb les seves prohibicions reiterades. Ara farem la consulta de l’única manera possible, de l’única manera que ens ho han deixat fer. No tenim cap altra alternativa i el debat sobre el procediment no té cap sentit perquè, simplement, no ens han deixat cap altra opció.

Dit això, què votarem el dia 27? Votarem allò que volíem votar. Votarem per decidir si podem decidir. Aquesta és la qüestió principal.

Solució a la crisi

Els 7 milions i mig de ciutadans que vivim a Catalunya necessitem de manera urgent una solució eficaç contra la crisi, la millor solució. Necessitem les eines imprescindibles per fer política. Ara no les tenim. El govern espanyol, a partir d’una sentència que va posar un tribunal per damunt de les urnes, s’ha dedicat a apallissar-nos com a país. Amb lleis injustes i regressives, amb multes contra la llibertat d’expressió, amb querelles indecents i amb amenaces cada vegada més desproporcionades.

Catalunya té un Estat que li va a la contra. Un Estat que bloqueja les mesures més urgents contra la crisi com ara el decret de pobresa energètica o els nous impostos bancaris. Tenim un Estat que provoca la divisió i que busca la confrontació en assumptes clau de la convivència que estaven assegurats des d’un ampli consens, com per exemple la presència del català a l’escola com a llengua vehicular. No podem sobreviure com a país amb un Estat que impedeix la prosperitat econòmica, que ens ofega i que ens esclafa amb una marxa enrere continuada. No podem anar més enrere. No ens ho podem permetre.

Oportunitat de canvi

La nostra proposta és una oportunitat de canvi magnífica i no la podem desaprofitar. És l’ocasió de començar un Estat per fer-ho molt millor. Aquest és el repte. No anem contra ningú. És més: estem convençuts que la Catalunya independent serà el millor aliat que tindrà Espanya al món. És natural que sigui així. Som veïns, som amics, som família. Però necessitem tractar-nos amb respecte, sense imposicions, de tu a tu, d’Estat a Estat.

Aquest canvi segur que proposem neix d’una voluntat popular expressada moltes vegades, a les manifestacions més grans d’Europa en els últims anys. Som un moviment democràtic molt ampli, que aplega persones de procedències molt diferents amb un objectiu comú: trobar la manera de viure millor, amb una societat més justa i equilibrada.

La nostra llista recull aquesta aspiració compartida. Nosaltres representem aquesta suma de voluntats. Per això ens hem unit. Per això anem junts. És veritat que a la nostra llista hi ha persones molt diferents: el cantautor Lluís Llach i l’entrenador Pep Guardiola. L’exdiputat socialista Germà Bel i un exeurodiputat per Iniciativa com jo mateix. És una llista de sumes. No som la llista d’aquest o de l’altre sinó la llista de tots, la llista de tothom que va votar que sí i ara ho podrà fer.

Junts decidirem

Junts decidirem com ha de ser el futur de Catalunya. I així tindrem el mandat democràtic que Europa ens demana, que ens permetrà negociar amb els governs d’Espanya i els d’Europa com hem de fer aquesta transició segura cap a un Estat nou que sigui molt millor.

Per això estem convençuts que són unes eleccions excepcionals. Perquè les fem per decidir el futur de tothom, per salvar la dignitat d’un país que l’Estat actual vol apallissar, d’un país que no ha trobat cap oferta seriosa a l’altre costat, més enllà dels insults, la humiliació i la mofa. O és que no és una burla la inversió tan irrisòria que s’ha previst als últims pressupostos de l’Estat per a Catalunya? No podem continuar sotmesos a aquest tracte injust i només tenim una sortida amb garanties, una via legal i democràtica per canviar.

A «Junts Pel Sí» tenim una proposta electoral molt clara que tothom entén. Molts altres no poden dir el mateix. Ens proposen tornar enrere o fer el mateix que hem fet durant dècades. Quan vols canviar els resultats, has de canviar el procediment. I això és el que farem si el 27 de setembre tenim la majoria necessària, la majoria democràtica per culminar la feina que fa temps que hem endegat, per continuar la feina que vam fer amb tanta il·lusió i responsabilitat el 9 de novembre.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats