València, una capital verda europea ‘fantasma’: del negacionisme climàtic de Vox a reobrir un hotel en l’Albufera
València cedeix el testimoni a Guimarães, que ha sigut designada Capital Verda Europea del 2026, mentre que, com ja se sabia, Vílnius, capital lituana, ho serà el 2025. La ciutat portuguesa ha sigut designada amb aquest reconeixement en un acte protocol·lari que va tindre lloc dimecres en el Palau de l’Exposició de València, presidit per l’alcaldessa, María José Catalá, juntament amb el director general adjunt de Medi Ambient de la Comissió Europea, Patrick Child, que va comptar amb la presència també de la regidora d’Innovació, Paula Llobet, i nombrosos membres de la corporació. Catalá va felicitar la ciutat escollida, a qui va animar a continuar impulsant el camí de la sostenibilitat i el desenvolupament equilibrat dels països.
Un camí que no es pot dir que haja sigut una prioritat per a València en el seu any amb la distinció aconseguida durant l’etapa de Joan Ribó (Compromís) al capdavant de l’Ajuntament, amb el suport del PSPV. L’actual equip de Govern municipal del PP i de Vox mai ho han acollit amb un entusiasme especial, especialment els segons.
Els populars s’han limitat a complir l’expedient amb una sèrie d’actes i conferències oficials i han tractat d’aprofitar la capitalitat per a captar turisme. El partit d’extrema dreta directament no es creu res que tinga a veure amb la sostenibilitat, si bé és cert que la seua aportació ha sigut la més mediàtica (i ridícula) de l’any de la distinció, amb el regidor responsable de la Devesa-l’Albufera de Vox, José Gosálbez, com a protagonista.
L’edil ultra va afirmar, el febrer en una conferència internacional sobre aiguamolls organitzada amb motiu de la capitalitat, que el problema de l’Albufera “no és el canvi climàtic, alarmisme climàtic o religió climàtica” i que “aquest discurs de la bambolla climàtica no ha servit més que de cimbell ideològic i de malbaratament de diners públics”. “Un discurs el del canvi climàtic del qual ja s’han despenjat un bon nombre de científics, i alguns d’ells premis Nobel”, va dir davant la incredulitat de molts dels assistents, alguns dels quals van abandonar la jornada.
Com a projectes que queden per a la ciutat com a llegat de la capitalitat verda, lluny d’avançar en les polítiques de sostenibilitat empreses en els últims anys que van possibilitar que València aconseguira aquest reconeixement, s’han revertit o s’han modificat projectes de renaturalització que implicaven espais més verds, més per a vianants i, per tant, més habitables. Per posar-ne dos exemples, s’han modificat els projectes de renaturalització de les avingudes de Pérez Galdós i Giorgeta, renunciant a l’eliminació del túnel, i s’ha canviat el corredor verd per a vianants projectat en superfície una vegada se soterren els accessos ferroviaris en el sud de la ciutat per una avinguda enjardinada convencional, amb dos carrils per sentit per a trànsit motoritzat.
L’aposta de Catalá per l’ampliació del port aprovada enguany o el seu encabotament per reobrir l’hotel Sidi Saler, en ple cor del Parc Natural de l’Albufera, en contra del criteri dels tècnics municipals i fins i tot d’una sentència judicial, són altres mostres d’aquesta València del PP i de Vox que ha detingut una capital verda europea fantasma.
Catalá destaca la iniciativa perquè l’Albufera siga Reserva de la Biosfera
L’alcaldessa de València, María José Catalá, va iniciar un discurs que, vistos els fets i les polítiques de l’any de la capitalitat, cau pel seu pes. Així doncs, va subratllar la realitat del canvi climàtic: “La crisi climàtica és un fet –ha afirmat– els fenòmens extrems no són una amenaça llunyana, sinó una realitat que patim i que afecta la nostra vida quotidiana, comuna a molts punts del planeta, però l’impacte de la qual en la conca mediterrània és especialment greu i urgent”.
Per això, va continuar Catalá, “en aquest context, la Capitalitat Verda Europea de València adquireix sentit i rellevància”. “Sobre aquest llegat i amb aquest esperit, iniciem ara una tasca encara més gran, si és possible: la reconstrucció” i va destacar els tres eixos que la ciutat ha de conjugar per a fer-ho: “Sostenibilitat, seguretat i creixement”.
Tal com va argumentar la primera edil, aquests tres eixos es concreten en tres accions principals: abordar les infraestructures hidràuliques i de prevenció necessàries davant episodis com el viscut el 29 d’octubre passat; la recuperació i la reactivació de l’economia, generant els mecanismes i les fortaleses suficients amb vista a possibles afectacions futures; i la protecció del patrimoni natural, amb atenció especial a l’Albufera. “El que hem viscut ha de servir com a palanca per a aconseguir una solució definitiva per a l’Albufera –ha defensat Catalá–. La seua declaració com a Reserva de la Biosfera és, hui més que mai, una necessitat i un símbol”.
“Com a única Capital Verda de la conca mediterrània, tenim l’obligació de ser guia en les adaptacions que necessitarem les ciutats mediterrànies, per a garantir alhora seguretat, desenvolupament i sostenibilitat”, va concloure l’alcaldessa, que va exposar que “la reconstrucció després de la DANA és una oportunitat per a reforçar el projecte europeu, construir ponts entre Europa i els ciutadans, que se senten part activa d’un projecte real solidari, pròxim, segur i sensible cap a les persones; una oportunitat de demostrar que Europa està amb els ciutadans i no sols per a ells, i que les seues polítiques són respostes concretes als nostres problemes reals”.
Plantada de Compromís i crítiques del PSPV
La portaveu municipal de Compromís, Papi Robles, va anunciar la seua absència en l’acte de dimecres: “Des de Compromís ja ho hem deixat clar moltes vegades. No participarem en actes com el de la Capitalitat Verda de hui. I no ho farem, perquè el que no volem és blanquejar María José Català, que vol fer creure que pren mesures per a protegir el medi ambient. Però la realitat és ben distinta. De fet, el que fa amb les seues accions és anar completament en direcció contrària. Elimina carrils bici, dona més espai al cotxe, i ara té l’Albufera arrasada i no vol dedicar ni un sol euro més per a recuperar-la. I tot això ho fa en ple any de la Capitalitat Verda”.
Robles va afegir que, mentrestant, el que fa l’alcaldessa és mantindre “un govern amb els negacionistes del canvi climàtic de Vox” i va assegurar que si realment vol apostar per la Capitalitat Verda, “el primer que ha de fer Català és trencar amb Vox i dedicar recursos econòmics per a recuperar l’Albufera”.
El portaveu del Grup Municipal Socialista, Borja Sanjuán, va advertir que València entregarà “el testimoni com a Capital Verda Europea com si mai l’haguera recollit, perquè l’esdeveniment ha passat per la nostra ciutat sense pena ni glòria” i va afegir: “Ningú sabria enumerar un sol projecte o actuació vinculada a la capitalitat que quede com a llegat. La ciutat que ha patit una DANA no ha sigut capaç de presentar ni un sol projecte que ajude a combatre el canvi climàtic”.
Segons Sanjuán, quan València va obtindre el privilegi de ser Capital Verda Europea, es va aconseguir perquè hi havia un projecte “per a transformar València, per a adaptar-la al canvi climàtic i per a fer-la una ciutat més habitable”, i va enumerar projectes com la renaturalització de la plaça de l’Ajuntament, la transformació de Guillem de Castro en un bulevard cultural, Pérez Galdós, el corredor verd dels barris del sud, Ausiàs March i l’avinguda del Port o l’entorn de la Marina, entre altres.
Finalment, va recordar que els socialistes han denunciat davant la Fiscalia 32 contractes menors de l’acte de presentació que es va celebrar l’11 de gener passat en el Palau de la Música i va recordar que la seua formació va alertar sobre l’ardit del PP per a unflar les preteses inversions vinculades a la capitalitat europea amb partides dedicades a poliesportius, a la banda de música o fins i tot a la celebració del Dia de l’Orgull que no tenen res a veure amb el guardó.
0