Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La PAH demana als ajuntaments que recuperin els habitatges buits en mans dels bancs

La PAH insta els ajuntaments a recuperar els habitatges buits.

EFE

Barcelona —

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha presentat una nova campanya per fomentar mocions municipals per part dels ajuntaments espanyols per recuperar els habitatges buits que ara estan en mans dels bancs. Segons les últimes dades del poder judicial, a Espanya hi ha actualment 3,5 milions d'habitatges buits, dels quals es calcula que 800.000 són propietat d'entitats financeres, fet que descriu una situació “patològica que cap societat es pot permetre”, segons la portaveu de la plataforma, Ada Colau.

“La moció municipal que presentem avui pretén lluitar contra les execucions hipotecàries i contra els desnonaments per impagament de lloguer”, ha assenyalat Colau, que presentarà el model de moció avui mateix davant de tots els grups parlamentaris. El model de moció municipal pretén recuperar per la via legal aquells pisos que es troben desocupats “de manera no justificada”, propietat d'entitats bancàries, per posar-los al servei de la ciutadania.

La plataforma també demana a la Generalitat que actuï segons les seves competències com a comunitat autònoma i que actualitzi la llei de l'habitatge catalana, redactada el 2007, perquè aquesta faci front a la situació d'“emergència habitacional” que viu Catalunya.

“Instem concretament a la Generalitat per una situació d'urgència”, ha aclarit Ada Colau, que ha afegit que encara que es tracta d'un tema rellevant fa temps que ha quedat “arraconat” del debat polític perquè significa “confrontar-se amb les entitats financeres”. La portaveu de la PAH ha recalcat que s'ha d'“afrontar l'arrel del problema”, i això vol dir sancionar els bancs que “han robat aquests pisos amb hipoteques abusives per després comercialitzar-los amb engany i mentida”.

“No té cap sentit que es donin tots els beneficis als culpables i que després no se'ls exigeixi la mínima contrapartida social”, ha subratllat Colau en referència als bancs que han estat rescatats amb diners públics.

Colau ha volgut recordar que encara que les dades ofertes pel poder judicial “són insuficients”, assenyalen que a Espanya hi ha hagut gairebé 60.000 execucions immobiliàries durant els tres primers trimestres del 2013, 12.000 de les quals han passat a Catalunya, “dades que confirmen, almenys, 45 desnonaments al dia durant nou mesos”, ha denunciat la portaveu de la PAH. “L'alarma social ha aconseguit mobilitzar la ciutadania, que a través de la desobediència civil ha obtingut molts èxits, però aquestes dades demostren que el desastre se segueix produint”, ha explicat Colau.

La portaveu de l'entitat ha assenyalat que gràcies a l'actuació de plataformes com la PAH o Stop Desnonaments el 2013 s'ha aconseguit aturar 1.000 desnonaments a tot Espanya, recuperar 15 edificis buits que estaven en mans d'entitats financeres i reallotjar 800 persones “per vies judicials i institucionals”.

Terrassa, pionera en les sancions a bancs

Per la seva banda, el portaveu de la PAH Terrassa, Xavi Martínez, ha aclarit que els ajuntaments han d'intervenir “aprofitant la llei de l'habitatge catalana, que permet sancionar els bancs que acumulen pisos buits de manera injustificable”. És el que ha passat recentment a Terrassa (Barcelona). El consistori ha estat el primer en signar tres multes contra entitats financeres, incitant-les a donar sortida als immobles buits. La multa és de 5.000 euros d'entrada, i si l'entitat no troba un llogater pot multiplicar-se fins a 500.000 euros. Segons l'Ajuntament, sovint les entitats al·leguen que els pisos estan en venda i sense comprador, però llavors el consistori respon que poden cedir-los a la borsa d'habitatge social del municipi. A més de tres les multes, a Terrassa ja han obert més de 700 expedients per pisos buits d'entitats.

“És impossible que de bona fe i sense pressió social i ciutadana els bancs cedeixin els seus pisos buits a la població”, ha recalcat Xavi Martínez, que ha afegit: “És per això que cal que els ajuntaments i les comunitats autònomes es posicionin i decideixin si governen per a la gent i en pro seves necessitats o si, pel contrari, són còmplices del Govern central”.

L'objectiu d'aquesta campanya és que els ajuntaments adoptin un procediment legal quan ja s'han intentat tots els mecanismes “amables i amistosos” per cedir els habitatges buits a la població.

Etiquetas
stats