“És una llàstima que ja no es facin escraches”, diu la Rosario. Per aquesta afectada participar en les accions de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca és bàsic pel seu estat d'ànim. “Treus tota l'energia, i això et beneficia”, explica. Els escraches li agradaven especialment perquè trobava important dir als diputats quina era la situació que estaven vivint.
Tot i que la PAH hagi abandonat aquest tipus d'accions, la Rosario segueix anant a totes les que fan. El passat divendres, quan van ocupar unes oficines del Banco Popular en suport a un company, tornava cap a casa després de ser desallotjada per la policia, passades les dues de la matinada, acompanyada per la Núria. Des de fa unes setmanes són veïnes a l'edifici ocupat per l'Obra Social de la PAH a Barcelona fa tres setmanes.
Amb l'Obra Social i les accions col·lectives de pressió a les entitats financeres, especialment intenses durant l'últim mes, la PAH mostra que manté la seva força tot i haver perdut part del protagonisme mediàtic assolit amb la Iniciativa Legislativa Popular per la paralització dels desnonaments, la dació en pagament i el lloguer social i la campanya d'escraches que van dur a terme per intentar aconseguir la seva aprovació.
Una empenta a l'obra social
Potenciar l'Obra Social –l'ocupació d'edificis que són propietat dels bancs per reallotjar-hi famílies– va ser una aposta que la PAH va tenir molt clara un cop el Congrés va aprovar un text que no contemplava cap de les tres mesures que reclamava la ILP. El passat 9 de juliol van presentar un manual de l'Obra Social elaborat per activistes de les plataformes de Sabadell i Terrassa, les més experients en la matèria, per tal que les PAHs de tot l'Estat poguessin dur a terme iniciatives com aquesta.
Fins llavors, la PAH ja havia ocupat 12 edificis i reallotjat més de 600 famílies. Un cop presentat el manual, la PAH de Barcelona va trigar poc en posar-lo en pràctica i aquell divendres va ocupar un edifci al barri del Raval per donar sostre a quatre famílies. L'ocupació a la capital catalana és una fita simbòlica per a la Plataforma, però els activistes expliquen que han esperat fins ara perquè és quan han tingut la necessitat: casos de persones que estaven a punt de quedar-se al carrer.
L'ocupació pretén ser, a més d'una solució a un problema concret, una mesura de pressió cap al govern, al qual exigeix solucions habitacionals, i cap a les entitats financeres. La Núria i la Rosario consideren que l'ideal per a elles seria aconseguir un pis de lloguer social i pagar una quantitat raonable. A Terrassa, la PAH ja va aconseguir que Catalunya Caixa reallotgés en pisos de lloguer social les persones que ocupaven un bloc que era de la seva propietat.
La pressió a les sucursals
Les persones afectades s'agrupen en grups de treball segons l'entitat amb la que tenen contractada la hipoteca i a través d'aquests grups la PAH organitza la negociació col·lectiva amb els bancs. Per aconseguir que s'obrin aquesta negociació la plataforma duu a terme accions de pressió a les entitats.
Segons Carlos Macías, activista de la PAH de Barcelona que treballa amb persones afectades del BBVA, aquestes accions s'han intensificat en l'últim mes “perquè hem vist que no avançaven les negociacions”, explica. En les últimes setmanes la PAH ha dut a terme accions en sucursals del BBVA, Catalunya Caixa, Nova Caixa Galicia, el Santander i el Banco Popular.
“En general aquestes accions han funcionat”, explica Macías. En el cas d'una ocupació recent de Catalunya Caixa, els prop de 700 afectats van sortir de l'oficina havent aconseguit una dació en pagament i un lloguer social per a una família de Sabadell i el compromís de seguir negociant els altres casos vinculats a l'entitat. Altres ocupacions més petites han buscat solucions per alguns casos concrets, com una ocupació de la PAH de L'Hospitalet que va aconseguir ahir paralitzar quatre desnonaments de Catalunya Caixa.
Desallotjats per la policia
El cas més sonat, però, ha estat el del José Antonio, que encara no ha aconseguit un acord amb l'entitat. Els activistes de la PAH han ocupat dos cops en l'últim mes sucursals del Banco Popular per demanar la dació en pagament per aquest afectat, que va contractar una hipoteca multidivisa, que consideren abusiva. El segon cop l'acció es va preparar prèviament de forma coordinada a diversos punts de l'Estat.
L'estratègia de la PAH és negar-se a marxar fins que no tingui una solució. Per això les dues ocupacions del Banco Popular a Barcelona van ser desallotjades per la policia. El José Antonio i els seus companys, però, no defalleixen, i en les dues ocasions van sortir del banc convençuts que aconseguiran el seu objectiu. Mentrestant, segueixen donant suport a altres companys, com en l'ocupació d'ahir del banc Santander, on van aconseguir iniciar la negociació col·lectiva amb l'entitat.
Tot i la fallida de la ILP, la PAH no deixa de buscar noves fòrmules per trobar solucions a les persones que pateixen el drama quotidià de viure amb l'amenaça de quedar-se al carrer. Si els bancs acaben apostant per respondre a les accions de pressió amb desallotjaments policials, la PAH ja està pensant accions alternatives. I alerten que tampoc s'han oblidat de les administracions, de les que esperen noves solucions al drama hipotecari. En qualsevol cas, seguiran perquè, com explicava Ada Colau a aquest diari, consideren que la seva lluita no és opcional i si no tiren la tovallola és perquè no s'ho poden permetre.