La portada de mañana
Acceder
El juez se apoya en un caso de narcotráfico para impulsar la investigación al fiscal
Elon Musk declara la guerra a Reino Unido y Europa le mira con miedo
Opinión - Una monarquía cada vez más derechizada. Por Alberto Garzón

El Parlament en ple demana la compareixença de Jordi Pujol

Tots els partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya votat aquest dimarts a favor de sol·licitar que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol vagi a la Cambra a donar explicacions dels seus comptes sense declarar a l'estranger. L'adhesió de CiU a última hora -ahir ho van anunciar- ha garantit la unanimitat de la petició, efectuada en la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament.

Oficialment Pujol ja ha rebut una carta amb la sol·licitud per part de la presidenta de Cambra catalana, Núria de Gispert, que l'insta a comparèixer “al més aviat possible”. Però l'expresident coneixia de sobres les intencions de les formacions catalanes, ja que fins i tot dirigents de CiU es van reunir amb ell per demanar-li que es personés tan aviat com pugués. No obstant això, l'expresident podria haver acudit al Parlament avui mateix -no seria la primera vegada que algú compareix el mateix dia de la votació-, així que la seva absència denota la voluntat de Pujol de guanyar temps.

Però els partits no estan disposats a donar-n'hi. És significatiu el cas d'ERC -per la seva condició de soci de govern-, que ahir va afirmar que si Pujol no dóna la cara al Parlament abans d'aquest divendres se sumarà a la proposta de creació d'una comissió d'investigació sobre el frau fiscal a Catalunya. Una proposta que ja ha estat plantejada per partits de l'oposició com ICV-EUiA, Ciutadans, la CUP o el PP.

“Votarem a favor [de la sol·licitud] perquè, malgrat situar-se en l'àmbit privat, l'impacte de la confessió de l'expresident sobre la societat catalana ha estat molt notable en molts ordres”, ha expressat Jordi Turull, portaceu de CiU. Ha considerat que “és bo” que Pujol “s'expliqui directament”, però tot i així ha carregat contra algunes formacions que, segons el seu parer, “volen utilitzar la cambra per erigir-se com a justiciers”.

Es referia principalment al PP. “Amb segons qui no signarem cap document, perquè han despreciat aquesta instituió quan a polítics del seu partit se'ls ha demanat que compareguin i no ho han fet”, expressava Turull en referència a la negativa de Sánchez-Camacho a declarar pel cas Método 3.

Per la seva banda, ERC ha demanat que la compareixença serveixi per esclarir, fins al fons, “uns fets gravíssims alguns dels quals podrien ser delictius”. I més enllà ha anat ICV-EUiA, que per boca de la portaveu Dolors Camats s'ha plantejat “fins a quin punt les decisions del president durant tants anys, sobre inversions i nomenaments, estaven influides pel fet de ser evasor fiscal continu i reiterat”.

Més contundent encara s'hi ha mostrat el líder de Ciutadans Albert Rivera, que ha assegurat que estan disposats a demanar també a Artur Mas que comparegui en una eventual comissió d'investigació. “Sentir a Mas parlar de decepció és cínic, perquè ell era conseller en cap de Pujol, la seva mà dreta”, ha sentenciat.

Cronologia dels moviments polítics

Des que el divendres 25 de juliol l'expresident Jordi Pujol enviés una carta confessant que havia mantingut un compte bancari a Andorra sense regularitzar amb la hisenda espanyola durant 34 anys, les postures dels partits catalans han anat canviat a mesura que l'escàndol es feia més i més gran per les noves revelacions del cas.

El mateix dilluns diversos partits van demanar la dimissió de Pujol ia la renúncia a les seves prerrogatives com expresident. El dimarts el portaveu del Govern Francesc Homs confirma la renúncia al sou vitalici, l'oficina i tots els privilegis associats al càrrec, i el president Mas comunica que el seu mentor polític no tornarà a assistir a reunions de CiU ni CDC.

El PP demana una comissió d'investigació el mateix dimarts, que és rebutjada per la mesa del Parlament en no complir els requisits. PP i Ciutadans convoquen una reunió extraordinària de la junta de portaveus per dijous. En aquesta junta de portaveus s'acorda portar la compareixença de Jordi Pujol a la comissió d'assumptes institucionals, amb el vot en contra de CiU. ICV-EUiA i la CUP proposen una comissió d'investigació sobre el frau fiscal, mentre que PP i Ciutadans proposen una altra. ERC diu que només donarà suport comissió d'investigació si les explicacions de Pujol no són suficients. CiU s'oposa de ple a la comissió.

Durant les vacances estivals CDC ha intentat persuadir Pujol que vagi el més aviat possible al Parlament. El partit de govern no vol que les dates important del procés es vegin entelades pel cas Pujol, i és partidari de liquidar l'assumpte com més aviat. Però l'estratègia processal de l'expresident és una altra i, malgrat haver assegurat en primera instància que acudiria a on el cridessin per explicar l'origen del seu compte irregular, Pujol guanya temps i intenta posposar la seva compareixença. “Primer”, assegura, “han de convocar-lo”. El País publica que ha transmès al seu cercle pròxim que no acudirà a la cambra fins que el seu fill, Jordi Pujol Ferrusola, declari com a imputat davant el jutge Ruz, el 15 de setembre.

Davant d'aquesta estratègia de Pujol, CiU ha posat més pressió i ha votat a favor de la seva compareixença aquest dimarts. Per la seva banda ERC ha anunciat que se sumarà a la petició de comissió d'investigació si Pujol no compareix durant aquesta primera setmana de setembre. Ciutadans també amenaça a l'assegurar que, si Pujol no compareix davant del Parlament, demanaran que el president Mas vagi com a primer compareixent a la comissió d'investigació.