La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

El debat al Ple de les conclusions de la Comissió Pujol pot ser la cirereta de la legislatura

Si el grup de CDC no maniobra per evitar-ho, la segona legislatura d’Artur Mas com a president de la Generalitat es tancarà, al Parlament, amb el debat de les conclusions de la comissió d’investigació creada arran de la confessió de l’ex-president Jordi Pujol que va amagar una fortuna a l’estranger durant 34 anys. És una perspectiva gens afalagadora pel grup majoritari de la Cambra però la dinàmica parlamentària pot avocar-lo a aquesta situació incòmoda.

Els diferents grups parlamentaris estan elaborant les seves conclusions i tenen temps per enllestir-les fins el dimarts 14 de juliol. La Comissió d’Investigació debatrà aquestes conclusions el dijous o divendres següent. I serà el darrer Ple de la legislatura el que haurà d’aprovar el dictamen definitiu. Tot apunta que aquest debat hauria d’incloure’s a la cua dels altres temes previstos per aquesta darrera sessió plenària.

Els terminis estan molt ajustats, tot i que el grup d’ICV-EUiA ha estat el més matiner i ha entregat ja aquest divendres les seves conclusions. És un text de cinquanta planes que han presentat la portaveu parlamentària del grup, Dolors Camats, i Marc Vidal, portaveu d’ICV-EUiA a la Comissió. Vidal ha afirmat que, contràriament a la imatge que n’han volgut donar alguns ‘opinadors del règim’, “aquesta comissió d’investigació ha estat un èxit i molt eficaç per desemmascarar el pujolisme”. Pel diputat d’ICV-EUiA, els treballs realitzats han evidenciat que “els fills de Jordi Pujol han utilitzat l’ombra i la influència del seu cognom per obtenir rèdits personals i enriquir-se”.

El grup d’ICV-EUiA lamenta que la manca de col·laboració per part de l’ex-president Jordi Pujol hagi impedit aclarir quin era l’origen dels diners que va confessar que tenia a l’estranger i desmentir que procedien d’operacions secretes realitzades a Banca Catalana poc abans de la seva fallida. Dolors Camats ha destacat que durant molts anys, i encara ara, els empresaris que volen fer negocis a Catalunya no preguntin “quines lleis s’han de complir” sinó “amb qui hem de parlar perquè canviïn les lleis segons els nostres interessos”.

Les conclusions d’ICV-EUiA recullen una vintena de casos de corrupció que afecten CiU i la seva etapa de govern a la Generalitat, des de Banca Catalana al Palau de la Música passant pels negocis de la família Pujol, els Casinos de Catalunya, les loteries de la Generalitat, les ITV o Innova. Pel que fa a les recomanacions, proposen 50 mesures, que reclamen accions exemplars contra les actuacions corruptes, un major control públic dels àmbits més propensos a la corrupció, la revisió del finançament dels partits polítics o la lluita contra l’evasió i el frau fiscal, tant a nivell nacional com internacional.

Marc Vidal i Dolors Camats han considerat que la Comissió hauria de tenir continuïtat en la nova legislatura, ja que han quedat moltes compareixences pendents i seria útil per controlar possibles corrupcions futures. També han manifestat la seva esperança que el debat final no desllueixi les conclusions definitives i serveixi perquè “alguns grups es tapin les vergonyes els uns als altres”. El precedent dels resultats de la comissió d’investigació sobre la corrupció a l’àmbit sanitari no convida, precisament, a l’optimisme.