Puigdemont promet el càrrec de president sense cap referència al rei ni a la Constitució

Carles Puigdemont ja és oficialment president de la Generalitat. En el seu discurs després de l'acte de presa de possessió celebrat aquest dimarts al Palau de la Generalitat, Puigdemont ha fet una crida a “implicar més gent” en el procés sobiranista. “Ens hem d'explicar i implicar més, millor i a més gent”, ha afirmat Puigdemont, que també ha instat a “estabilitzar i asserenar” les majories que garanteixin estabilitat al govern, en una referència, sense citar-la, a la CUP. 

Puigdemont ha promès el càrrec sense fer cap referència al rei o a la Constitució, en una fòrmula presentada per la presidenta del Parlament Carme Forcadell. Sí que ha promès fidelitat “al poble de Catalunya”.

Puigdemont ha agraït i elogiat Artur Mas, en concret la seva capacitat de “casar la literatura amb la política amb les metàfores marineres”, un dels clàssics de l'expresident. En terreny polític, Puigdemont ha situat com a prioritats millorar les condicions de vida i els drets bàsics dels ciutadans, la qualitat dels serveis públics i el medi ambient i el compromís amb la solidaritat internacional.

Per dur-ho a terme, però, cal “tenir les eines que ens permetin fer-ho”. Puigdemont s'ha compromès a aconseguir aquestes eines, les d'un estat independent, però no permetrà que es faci “de qualsevol manera”. “Ho farem molt bé”, ha reblat.

Sense citar l'Estat en cap moment, Puigdemont ha considerat que Catalunya està “ofegada i humiliada financerament” i “menystinguda” en la seva identitat i les seves llengües. Puigdemont ha finalitzat el seu discurs amb una cita del periodista empordanès Agustí Calvet, Gaziel: “Sóc fal·lible, però insubornable”.

Puigdemont no ha fet cap referència a l'Estat espanyol ni el rei Felip VI, com si ha fet Artur Mas, que ha parlat com a president sortint. Mas ha volgut agrair la tasca dels consellers i col·laboradors  dels seus dos governs recordant-se del rei Felip VI: “Jo sí que us agraeixo els serveis prestats”, ha reblat Mas, en clara al·lusió al decret del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'aquest dimarts i que va firmat pel rei Felip VI i el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, on no apareix l'habitual agraïment “pels serveis prestats”. Mas s'ha endut una sonora ovació del saló Sant Jordi, que s'ha quedat petit per l'acte protocolari de presa de possessió.

“Deixo la presidència de Catalunya amb una enorme tranquil·litat d'esperit”, ha afirmat Mas, que ha afegit que ha marxat i arribat a la Generalitat amb la mateixa “vocació sincera de servei a Catalunya”. En la seva despedida, Mas ha reiterat la fórmula inscrita en el timó que aquest dimarts ha despenjat del seu despatx: “Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra”.

Després de tres mesos de negociacions, Mas ha fet un pas al costat. El dijous al matí prendran possessió del seu càrrec els membres del nou Govern i se celebrarà la primera reunió del nou executiu. Quines seran les seves primeres mesures? Tal com ha explicat el diputat de JxSí i nou conseller de Salut, Toni Comín, en una entrevista a Catalunya Plural, l'executiu de Puigdemont té previst aplicar l'última proposta d'acord que Junts pel Sí va oferir a la CUP.

De seguir al peu de la lletra el calendari previst en el document, en els deu dies posteriors a la presa de possessió del nou Govern es presentarà la petició de constitució de les ponències conjuntes per elaborar les lleis del procés constituent, de seguretat social i d'Hisenda pública.

D'altra banda, en un termini de 30 dies els diferents consellers compareixeran davant del Parlament per explicar les mesures preses i les previstes per blindar els drets fonamentals, tal com estableix l'annex social de la declaració. En el mateix termini es constituirà un grup de treball sobre gestió del deute i finançament del pla de xoc social. En la primera reunió d'aquest grup, Economia ha de presentar una previsió del calendari de reunions amb la banca per abordar la “renegociació del pagament d'interessos amb finalitats socials”.

En paral·lel al treball conjunt de Govern i Parlament, l'executiu crearà 15 delegacions exteriors de la Generalitat. A més, un segon bloc de mesures, que no han d'entrar en vigor de manera immediata però si són “prioritàries”, abordarà el “model” d'una Catalunya independent en diferents àmbits. En concret, en la seguretat pública, el servei d'intel·ligència, les autoritats reguladores i de la competència, hisenda i seguretat social, personal funcionarial, gestió de residus nuclears i el DNI i la carta ciutadana de serveis.

En matèria social, l'executiu haurà d'aplicar de manera immediata aspectes del pla de xoc ofert a la CUP i que ja estan recollits en la legislació aprovada la passada legislatura. És el cas del desplegament de la llei de mesures urgents per combatre els desnonaments i la pobresa energètica.

En aquest sentit, haurà de culminar el protocol perquè les empreses subministradores comuniquin obligatòriament als serveis socials els talls de subministrament i el reconeixement de les situacions de vulnerabilitat econòmica que obliga a mantenir els subministraments bàsics.