La portada de mañana
Acceder
El jefe de la Casa Real incentiva un nuevo perfil político de Felipe VI
Así queda el paquete fiscal: impuesto a la banca y prórroga a las energéticas
OPINIÓN | 'Siria ha dado a Netanyahu su imagen de victoria', por Aluf Benn

La pujada de l'IRPF a les rendes altes en els pròxims pressupostos divideix el Govern

Quan Junqueras pensava que el principal problema per aprovar els pressupostos vindria de l'obligada negociació amb la CUP, aquesta setmana se li ha obert un nou front en el mateix Govern. CDC no vol ni sentir parlar de la pujada de l'IRPF a les rendes més altes a la que el vicepresident es va obrir la setmana passada per primera vegada. La consellera portaveu, Neus Munté, ho ha deixat clar en la roda de premsa després de la reunió del Consell de Govern d'aquest dimarts i, per si això fos poc, el mateix president Puigdemont ho ha repetit a la tarda en un col·loqui amb empresaris.

“No ens agraden les pujades d'impostos generalitzades per cobrir els dèficits en el sistema de finançament”, ha assegurat Puigdemont, que s'ha mostrat contrari a “tocar l'IRPF ni imaginar noves figures impositives” en els pròxims comptes la presentació dels quals, per cert, Munté ha empès en la seva compareixença, passant de maig, quan estava prevista, fins a “primers de juny”. La postura de qui ocupa la primera cadira de la Generalitat xoca amb la mostrada per Junqueras la setmana passada, que va assegurar que estudiaria la pujada d'impostos que li reclama la CUP per votar-li favorablement els comptes.

El Govern s'agafa al programa de Junts pel Sí per negar-se a la pujada de l'IRPF o a qualsevol altre impost. Segons ha recordat Munté, aquell programa parlava de “rebaixar la pressió fiscal” a les classes mitjanes i baixes, però no de gravar més a les més altes. La portaveu ha negat a més que hi hagi desacords al Govern sobre aquesta qüestió, malgrat que el secretari d'Economia, el republicà Pere Aragonès, ha defensat només unes hores abans una pujada d'impost sobre la renda als trams superiors per alleujar la dependència de la Generalitat del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

Si els convergents tenen el programa electoral de JxSí, els republicans tenen a favor seu una de les mocions aprovades en el ple d'emergència social del març passat. En aquesta, a instàncies de la CUP, el grup de govern va aprovar un text que reclamava “estudiar la implementació de noves figures fiscals, i millora de les ja existents com l'Impost de Successions, Impost de Patrimoni, tram autonòmic de l'IRPF”, per poder “incrementar els nivells d'ingressos”.

Fora del debat generat aquest dimarts sobre la possible pujada, en l'avantprojecte de llei de mesures fiscals remès per Junqueras al Consell de Treball Econòmic no preveia cap pujada de l'IRPF, com tampoc modificacions substancials respecte a Successions. D'haver alguna modificació serà un cop presentats els comptes davant els grups parlamentaris i en la posterior negociació amb ells per obtenir majoria a la Cambra. L'avantprojecte sí que inclou, en canvi, lleis d'impacte menor en la recaptació, com taxes ambientals.