La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

‘Roba Neta’ exigeix a Benetton que indemnitzi les víctimes de Rana Plaza

Jordi Molina

Barcelona —

“No va ser un accident, va ser un homicidi”. És el primer que explica la portaveu de la Campanya Roba Neta-SETEM de Catalunya, Marta Solano, quan se li pregunta per la tragèdia de Rana Plaza. Segons ella, “s’hagués pogut evitar” si les condicions laborals i el protocol de seguretat haguessin estat els adequats. Un any i mig després d’aquell accident a Savar, a la perifèria de Daca (Bangla Desh), les conseqüències encara són, en molts casos, insalvables. I és que aquesta república popular de l'Àsia meridional, situada al golf de Bengala, ha estat durant massa temps, i per a massa multinacionals del tèxtil, un macro taller on negligir la normativa amb total impunitat.

El 24 d’abril de 2013 es va ensorrar l’edifici Rana Plaza, que acollia 5 fàbriques de roba, a causa de les males condicions de l’edifici. “Un dia abans, molts treballadors havien dit que no anirien a treballar a causa de l’estat de la fàbrica, però els van obligar a fer-ho”, explica Solano. El resultat va ser fatal i de dimissions colossals: 1.138 treballadors van morir, 2.000 més van quedar ferits i 200 infants van quedar orfes. “Ens trobem amb què molts familiars de les víctimes i de les persones ferides que han patit amputacions viuen  ara  en  la indigència”, afegeix la portaveu.

Davant d’aquest drama, el món del cooperativisme internacional es va posar a treballar a través de la Campanya Roba Neta, que va néixer als Països Baixos el 1989, i que està activa a deu països europeus i coopera amb grups de treballadors del sector tèxtil organitzats arreu del món. El febrer d’enguany es va crear el Fons de Compensació Internacional amb l’objectiu de fer front a la indemnització dels familiars de les víctimes i als ferits de la tragèdia de Bangla Desh. Des d’aleshores, algunes empreses s’han avingut a col·laborar, com les espanyoles Mango, Inditex o El Corte Inglés, però d’altres, com l’italiana Benetton, han ignorat la crida de les ONG.

“És l’única empresa internacional vinculada directament a la tragèdia de Bangla Desh que no ha posat ni un cèntim al fons de compensació”, expliquen des de la Campanya Roba Neta. I això que hi ha un grapat de proves –com etiquetes i factures trobades a la zona— que fan evident el vincle de l’empresa amb les fàbriques. Els activistes demanen a Benetton que contribueixi amb 5 milions de dòlars al fons de compensació per a les víctimes, una quantitat que consideren “proporcional” si es tenen en compte els beneficis de l’empresa.

Camí del segon aniversari de la tragèdia

Camí del segon aniversari de la tragèdiaA l’abril es compliran dos anys d’una de les tragèdies laborals més importants. Bangla Desh, el setè país més poblat del món, continua sent un dels paisos amb l'índex de pobresa més elevat. La Campanya de Roba Neta, liderada per l’ONG SETEM a l’Estat, no vol arribar a aquest aniversari amb el Fons de Compensació incomplet. “Des de la zona ens estan demanant suport, per més pressió que fan sobre el terreny, cal apel·lar a la consciència del consumidor occidental”. I és que la pressió popular és la responsable de que altres grans empreses hagin contribuït amb el recapte, tot i que cap d’elles ha volgut detallar-ne la quantitat.

L’acció de demà, a les portes de la botiga situada al Portal de l’Àngel de Barcelona, pretén pressionar l’entitat italiana, però també informar al consumidor sobre les pràctiques de l’empresa. “La gent ha de saber, abans de gastar-se els diners, com de transparents i ètiques són les empreses on va a comprar”. Imatges impactants de la tragèdia i dades feridores sobre la seves conseqüències conviuran durant una estona amb el paisatge nadalenc. “No se’ns escapa que, en aquestes dates, a Benetton no li interessa gens aquesta campanya, per això estem segurs que, al final, pagaran”, confia Solano.

A banda del Fons de Compensació, les ONG desplaçades a Savar estan fent un treball exhaustiu en termes de seguretat laboral. Des de fa mesos han impulsat un Protocol que, fins aquest setembre, havia fet més de 2.000 inspeccions que van acabar amb el tancament d’algunes desenes de fàbriques pel seu mal estat.

Menys París, que es va manifestar ahir, moltes altres capitals europees se sumaran, aprofitant el Dia dels Drets Humans, a la reivindicació d’avui. A l’Estat, hi haurà accions a fins a set ciutats. Abans de la mobilització, tal i com recorden des de Roba Neta, s’ha intentat parlar amb les sucursals de Benetton. De fet, a Catalunya s’han enviat cartes a les 55 botigues de Benetton, sense obtenir cap resposta positiva.