El projecte Estarter és una iniciativa original que aquest gener celebrarà la seva segona edició. Es tracta d'un esdeveniment que pretén aplegar realitats diverses com el moviment cooperatiu, la formació universitària i les organitzacions socials en l'emprenedoria col·lectiva, segons explica Álvaro Porro, animador d'aquesta iniciativa.
“El nom d'Estarter ens va semblar adient perquè resumeix el seu esperit” explica l'Álvaro. “En aquesta part dels antics motors d'explosió es produïa una barreja entre l'oxigen i el combustible, de forma que quan hi ha una espurna, es produeix l'explosió i l'arrencada del motor”, assegura.
Un dels elements de la barreja és l'Institut de Govern de les Polítiques Públiques (IGOP), entitat que dependent de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Un segon component serien els docents i en tercer lloc hi ha els mateixos participants, que comparteixen les seves experiències. I tots es fonen en un gresol creatiu.
A l'Estarter s'hi poden trobar des d'aquells que estan immersos en un projecte d'economia social fins als que tenen una idea i encara no l'han tirat endavant o no saben en quin format posar-la en marxa. “Contra el discurs oficial de l'emprenedoria privada, nosaltres advoquem pel concepte d'emprendre col·lectivament”, assegura Álvaro Porro.
Les jornades d'Estarter tenen dos àmbits. Un són les esferes, que formen part del programa formatiu. Així, hi ha una esfera tangible, que permet intercanviar coneixements sobre aspectes legals, com tirar endavant un projecte, i en una mirada clàssica, com crear una cooperativa o una entitat d'economia social. Aquest àmbit el gestiona la cooperativa Labcoop.
Altres esferes serien la pensable, destinada a reflexionar sobre el tipus d'organització dels projectes o empreses. Una tercera esfera és la visible, que pretén fixar “com ens veuen des de fora i com ens hem de projectar”, assegura Álvaro.
Arremangar-se
Un segon apartat ha estat batejat com arremangar-se i consisteix en formació col·laborativa per “aprendre entre iguals”, canviant el que és habitual en cursos sobre emprenedoria dissenyats d'es d'altres òptiques.
A més, per ajudar a posar en marxa els projectes Estarter disposa d'un espai de treball en comú, o co-working hostatjat en un espai de l'IGOP, que permet donar les primeres passes a les empreses o projectes.
Per posar exemples, en la primera edició van participar a l'Estarter organitzacions com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Coop 57, Fiare o Amnistia Internacional. L'any passat Estarter va aplegar 15 projectes. La majoria de les persones van participar almenys en una o dues esferes. En total van ser prop de 20 participants.
Aquest any, a més d'IGOP formaran part de l'equip docent entitats com Labcoop, Federació Catalana d'ONG i Can Masdeu entre altres.
Un dels aspectes nous del projecte és que suposa una mirada àmplia sobre l'emprenedoria. Així, inclou també els projectes dels moviments socials o entitats com ONG. L'esdeveniment es celebrarà entre el 10 de gener i el 23 de maig, en mòduls de 24 a 35 hores lectives en dissabtes alterns. Fins a finals d'aquest més encara es poden fer inscripcions.
Nus, teatre fòrum d'acció social
Nus és una de les entitats que va participar en la primera edició de l'Estarter. Es defineix com una associació dedicada a la intersecció entre teatre i acció social. “Ens vam formar amb persones procedents dels dos àmbits”, explica Andrea, una de les impulsores. Practiquen el que en diuen teatre fòrum. “Es basa en la realització d'una peça de teatre de temàtica social, que habitualment acaba malament”. Al final s'obre el debat amb el públic sobre el tema que s'ha tractat i es convida a que facin aportacions per fer que el desenllaç sigui positiu, explica l'Andrea.
Amb aquest bagatge Nus ha participat en tallers de teatre de gènere i sobre igualtat i contra la violència domèstica en llocs com a instituts.
El grup, format per quatre persones, va participar en el primer Estarter “una mica per aclarir les nostres idees”. En aquest sentit expliquen “ens va servir per veure clara la via entre el que fem i el que volem fer”. Volien crear una entitat, però no des del punt de vista clàssic de l'emprenedoria. Han vist que el millor sistema és una cooperativa, però encara no l'han tirat endavant. A Nus pensen dedicar-se al seu projecte però parcialment perquè tant els components que procedeixen del món teatral pur com els que treballen en àmbits d'acció social no volen deixar del tot aquestes activitats.
“L'Assemblea és l'òrgan més adient per a prendre les decisions. I això ho garanteix una cooperativa”. De moment treballen amb Labcoop, una altra entitat que van conèixer a l'Estarter, preparant la documentació i formant-se en les seves disciplines.